Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?

Celoročná zeleň v podobe trvaliek: Ktoré si vybrať a ako sa o ne starať?
  • 05.04.2022
  • Lenka Biba Slovak

Trvalky sú srdcom každej záhrady! Sú to rastliny, ktoré sa dožívajú viac ako dva roky, a to vďaka rozvinutejšej koreňovej sústave, ktorá rastlinám zabezpečuje lepší prístup k živinám. Ukladá sa do nich viac zásob na to, aby mohli v našich podmienkach prečkať zimu. Tento typ rastlín rok čo rok obnovuje svoj rast a reprodukciu.

Trvalky väčšinou nie sú náročné na starostlivosť, lepšie odolávajú nepriaznivým klimatickým podmienkam a sú dostupné v bohatej ponuke veľkostí, tvarov, farieb a vlastností. Trvalky môžu každým rokom rásť aj do výšky, čím dodávajú záhradám aj vertikálnu dimenziu.

trvalky

Zdroj: Shutterstock®

Vždyzelené trvalky

Vždyzelené trvalky v zime prekvapia zelenými listami, zatiaľ čo letničky poskytujú rýchlu farbu na celú sezónu. Trvalky vydržia viac rokov a sú skvelou investíciou, ako vyťažiť maximum zo svojho záhradného rozpočtu. Zvyčajne im trvá niekoľko rokov, kým sa uchytia, takže sa netrápte, ak sa vám prvý rok alebo dva budú zdať nevýrazné. Zakladajú koreňový systém, aby sa každý rok vracal väčší a lepší.

Trvalky tiež vysádzajte tam, kde dostanú správne množstvo slnečného svetla: plné slnko znamená 6 alebo viac hodín denne, zatiaľ čo čiastočné slnko je asi polovica tohto času. Tieň znamená žiadne priame slnečné svetlo. Trvalky môžete vysádzať prakticky kedykoľvek počas roka, pokiaľ ich budete polievať, keď sa udomácnia. Teraz sa pripravte na to, že sa zamilujete do našich obľúbených viacročných rastlín a kvetov, ktoré dodajú vašej záhrade farbu a krásu na mnoho rokov.

Medzi vždyzelené nízke trvalky patria:

  • zbehovec plazivý (Ajuga reptaus),
  • arábky (Arabis caucasica, Arabis procurrens),
  • trávnička (Armeria),
  • kopytník (Asarum),
  • tarička (Aubrieta),
  • rožec (Cerastium),
  • klinček (Dianthus),
  • čemerica (Helleborus),
  • iberka (Iberis),
  • flox (Phlox subulata),
  • väčšina druhov lomikameňov (Saxifraga) a rozchodníkov (Sedum),
  • materina dúška (Thymus serpyllum),
  • čistec (Stachys olympica),
  • bergénia (Bergenia),
  • zimozeleň menšia (Vinca minor).

Medzi vždyzelené vyššie trvalky patria:

  • levanduľa (Lavandula),
  • fakľovka (Kniphofia),
  • juka (Yucca filamentosa).

Odporúčame: Jarná výzdoba v domácnosti – TOP inšpirácie na jarné dekorácie

trvalky

Zdroj: Shutterstock®

Starostlivosť o vždyzelené trvalky

Vždyzelené trvalky bývajú väčšinou mrazuvzdorné a nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. Po zime je ale vhodné odstrániť suché časti rastliniek. Zdravý koreň zachováme a trvalka tak rýchlo znovu narastie a obrastie. Aby sa vždyzeleným trvalkám vo vašej záhradke darilo, doprajte im vhodné podmienky. Nemajú radi ťažké ílovité pôdy, tie sú studené a zadržiavajú vodu. Skúste preto do hornej vrstvy pôdy pod rastlinami zapracovať napríklad piesok. Pomôžete im zbaviť sa prebytočnej vody v ich koreňových systémoch.

Trvalky na slnko

Niektoré druhy trvaliek sú natoľko odolné, že znesú celodennú horúčavu, ale aj priame slnečné žiarenie. Zároveň si poradia aj s dočasným nedostatkom vody, a aj napriek tomu budú prosperovať a zdobiť vašu záhradu, terasu alebo balkón počas celej sezóny. Trvalky na slnko sa počas svojej evolúcie adaptovali na to, aby prežili drsné podmienky svojho slnečného stanoviska. Sú to napríklad menšie ihlicovité listy, ktoré zmenšujú odpar vody, hrubé dužinaté listy, ktoré slúžia ako vodná zásobáreň, svetlejšie alebo striebristé sfarbenie, ktoré odráža viac slnečných lúčov. Prípadne aj hlboká koreňová sústava, ktorá zásobuje rastlinu vodou aj počas dlhšieho sucha. Vďaka týmto prednostiam je možné trvalky umiestniť aj na miesta najviac vystavené pôsobeniu slnečných lúčov bez toho, aby si vyžadovali špeciálnu starostlivosť. 

Trvalky do tieňa

Tieňomilné trvalky sú ideálnou voľbou do polotieňa, prípadne do prázdneho kúta v záhrade. Vyberajte ich podľa toho, koľko priameho alebo rozptýleného svetla dopadá počas dňa na dané stanovisko. Jednoduchou pomôckou pri výbere rastlín vhodných do tieňa je sfarbenie ich listov. Čím sú listy tmavšie, tým je rastlinka vhodnejšia do tieňa. Aj napriek tomu, že výber trvaliek vhodných do tieňa je v porovnaní s trvalkami obľubujúcimi slnko oveľa menší, možno si vybrať aj také, ktoré vás prekvapia svojim kvetenstvom.

Trvalky do skalky

Trvalky do skalky, takzvané skalničky, majú niekoľko spoločných znakov – majú nízky a kompaktný vzhľad, zároveň aj výrazné a farebné kvety. Veľakrát máme o skalke mylnú predstavu. Nejde už iba o svah na slnečnom stanovišti, kde sú rozmiestnené rôzne kamene. Skalka môže byť v skutočnosti rozmanitá viac ako ktorékoľvek iné miesto, kam vysádzame naše rastlinky. Aby nám skalničky robili radosť, mali by zniesť celodenné slnko, málo vody a plytkú neúrodnú a kamenistú pôdu. Vo voľnej prírode môžeme takéto podmienky nájsť najmä v hornatých oblastiach so skalnatým podložím, a práve preto dostali skalničky svoj názov.

Bude vás zaujímať: Záhradné trendy pre rok 2022: Nápady a inšpirácie, ktoré si zamiluješ!

trvalky

Zdroj: Shutterstock®

Ako si poradiť pri výsadbe?

Nízke trvalky sa najčastejšie vysádzajú do väčších skupín, aby vytvorili takzvanú „pôdnu pokrývku“. Ak vždyzelené trvalky vysádzame napríklad do steny múrika, vždy im doprajeme zeminu zmiešanú so štrkom, pretože práve ten zaistí substrát vo výsadbovom vrecku a nebude sa vyplavovať. Pri výsadbe trvaliek nešetrite so substrátom s obsahom organickej hmoty alebo preosiatym kompostom, aby sme rastlinkám zabezpečili dostatok živín.

Čím by bola okrasná záhrada, terasa alebo balkón bez kvetinového záhona? V žiadnej z nich by nemali chýbať predovšetkým trvalky. V ich repertoári totiž nájdeme množstvo farieb, tvarov a vôní – stačí si len vybrať.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Blažena Sádovská 16.05.22 11:34

BS
karma
100.00

Nádherné trvalky, sú prekrásne, zopár mám aj ja v mojej záhradke.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní