Záhradné pieskovisko: Urobte deťom radosť a postavte im ho na záhrade

Záhradné pieskovisko: Urobte deťom radosť a postavte im ho na záhrade
  • 14.04.2022
  • Michaela Kožáková

Aj vám sa stáva, že nemôžete vaše deti alebo vnúčatá dostať z pieskoviska za panelákom? Každé dieťa miluje hrabať sa v piesku, vykopávať jamy, napĺňať vedierka. A čo tak urobiť tým najmenším radosť a postaviť im pieskovisko u vás na záhrade? Veľkosťou sa síce tomu na ihrisku pri vašom príbytku nevyrovná, ale detskú dušičku jednoznačne poteší. Na to, aby sa deti vedeli na záhrade hrať celý deň, nepotrebujete drahé záhradné domčeky, veľké pieskoviská či luxusné hojdačky, ktoré vám postaví špecializovaná firma. Pustite sa s nami do výroby vlastného pieskoviska a uvidíte, ako vašim deťom budú žiariť oči!

Ako založiť pieskovisko?

Mnohí z vás si teraz možno povedia, že ich deti si vystačia s kúpeným dreveným, prípadne prefabrikovaným plastovým pieskoviskom. Pre tých najmenších sú na trhu aj plastové výlisky, ktoré podľa potreby veľmi ľahko premiestnite. Veľkou výhodou oproti verejným pieskoviskám je hygiena, ktorá v prípade malých detí zohráva dôležitú úlohu, keďže radi dávajú do úst všetko, čo vezmú do rúk. Zabudnite však na pieskoviská z obchodov, ktoré má každý tretí sused. Ak radi majstrujete, pustite sa do výroby svojho originálneho pieskoviska. 

Nakreslite si pieskovisko na papier

Ak sa predsa len rozhodnete pieskovisko založiť sami, nemali by ste zabudnúť na niekoľko zásad. Najlepšie je začať s tým, že si načrtnete nákres pieskoviska, tak, aby sa hodilo a vošlo do vašej záhrady. Navrhnite tvar, veľkosť a vyrátajte presné rozmery, ktoré budú potrebné pri príprave rámu pieskoviska. Štandardná veľkosť pieskoviska na záhrade je 120 x 120 centimetrov.

Zostrojte si rám pieskoviska

Následne si narežte drevené laty. Ak vám v rohu záhrady niekde stojí stará europaleta, môže vám skvele poslúžiť na výrobu rámu. Pred tým, ako laty zmontujete, môžete ich farebne namaľovať alebo aspoň prelakovať prípravkom na drevo. Nakoniec pomocou klincov a skrutiek vytvorte základnú kostru – rám pieskoviska.

Pozri aj: Záhradný domček na náradie: Skvelé triky, ako v ňom udržať poriadok

Pieskovisko pre deti

Zdroj: pinterest.com

Pripravte si miesto pre pieskovisko

Vybrané miesto v záhrade, kde chcete pieskovisko umiestniť, musíte vopred pripraviť. Vykopte jamu v tvare pieskoviska a miesto očistite od buriny, prípadne povyberajte väčšie a najmä ostré kamene. Pod pieskovisko je vhodné položiť netkanú textíliu, ktorá zabráni prerastaniu trávy do piesku, dovoľuje dažďovej vode pretekať do spodných vrstiev a udrží piesok v pieskovisku. Veľmi častou chybou pri zakladaní pieskoviska je vystielanie dna igelitom alebo nepriepustnou fóliou. Ak ako základ pieskoviska použijete niečo podobné, dosiahne to, že sa v pieskovisku bude hromadiť voda alebo sa piesok v ňom zaparí. Pod netkanú textíliu sa ešte odporúča vrstva jemného štrku. Na takto pripravené miesto položíme drevený rám.

Nasypte piesok

Na záver na textíliu môžete navoziť vrstvu čistého ihriskového piesku v hrúbke minimálne 40 centimetrov, tak, aby piesok siahal aspoň 10 centimetrov pod okraj pieskoviska. Ako kryt použite drevo, ktorého životnosť je síce kratšia ako pri plastoch, ale pri vhodnej starostlivosti a každoročnom nátere vám kryt i drevené pieskovisko vydržia šesť až sedem rokov. Kryt zabráni mačkám a iným zvieratám, aby v noci miesto na hranie vašich detí použili ako toaletu. A takisto, ak ste ihrisko umiestnili pod strom, kryt ho ochráni pred opadaným lístím či konármi. 

Pieskovisko

Zdroj: pinterest.com

Ďalšími vychytávkami, ktorými môžete ihrisku dodať praktickú funkciu, sú napríklad lavičky vo forme latiek, ktoré jednoducho pribijete po obvode pieskoviska. Tí šikovnejší môžu vyrobiť i striešku na pieskovisko s použitím latiek a drevených stĺpov alebo použiť na ochranu pred silným slnkom či dažďom nepremokavú plachtu. Pieskovisko však nemusí prinášať radosť len tým najmenším. Okrem skvelého miesta na hranie môže byť z neho i veľmi vkusný estetický doplnok do vašej záhrady, a to hlavne v prípade, ak zvolíte ako materiál drevo. Ak už máte v záhrade prvky drobnej záhradnej architektúry ako je altánok, pergola či záhradný domček, alebo mostík z dreva, drevené pieskovisko s rovnakým náterom pôsobenie dreva v záhrade len vyzdvihne a krásne dotvorí prostredie.

No a tí, ktorí sú kreatívni sa nemusia obmedzovať len na klasické pieskoviská. Prekvapte svoje deti a zmajstrujte im pieskovisko napríklad v tvare auta, indiánskeho stanu, domčeka či dokonca pirátskej lode, ktorej návod nájdete vo videu nižšie. 

Zaujme ťa: Skalky do záhrady: Ako ich založiť, vhodné kvety a množstvo inšpirácií


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní