Záhrada v decembri: Čo môžete sadiť ešte aj v týchto dňoch?

Záhrada v decembri: Čo môžete sadiť ešte aj v týchto dňoch?
  • 20.12.2022
  • Lenka Biba Slovak

V týchto dňoch majú už všetci správni záhradkári zazimovanú úžitkovú i okrasnú záhradu. Prízemné mrazy a nízke nočné teploty predurčujú pôdu k tomu, aby si oddýchla a načerpala nové sily na nadchádzajúcu záhradkársku sezónu.

Viete však o tom, že aj v decembri je ideálny čas na to, aby ste vysadili niektoré druhy nielen zeleniny, ale aj kvetov?

Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, december je stále vhodný na výsadbu niektorých druhov rastlín a plodín. V zime zasiata fazuľa je pripravená na zber už koncom apríla, na druhej strane odolné jednoročné kvety zasiate práve v decembri budú kvitnúť o niekoľko týždňov skôr, ako keď ich vysejete až na jar.

Benefity výsadby plodín a rastlín v decembri

Výsadba niektorých druhov rastlín a plodín vo vašej úžitkovej a okrasnej záhrade práve v decembri môže mať aj tieto benefity:

  • menej prázdnych záhonov a viac koreňov, ktoré budú držať pôdu i seba pohromade,
  • nebude hroziť strata pôdnych živín a erózia pôdy pri zimných dažďoch alebo pri rozpúšťaní snehu.

Odporúčame: Vianočná výzdoba do záhrady: Vyrobte si originálne dekorácie, ktoré vám budú závidieť všetci susedia

Výsadba zeleniny v decembri

  • CESNAK – zo strúčikov

Ak vo vašej oblasti nie sú príliš chladné noci i dni, v decembri môžete vysadiť strúčiky cesnaku von priamo do pôdy. Cesnak týmto spôsobom vysádzajte vo vzdialenosti od seba približne 10 – 15 centimetrov.

  • CIBUĽA – zo semiačok

Ak sa rozhodnete pre výsadbu cibule teraz v decembri, voľte semiačka, nie cibule sadzačky. Ideálne je, ak ich zasejete najskôr iba v interiéri, a potom na jar ich vysadíte von priamo do pôdy. Vedeli ste, že 26. december je v niektorých krajinách považovaný za tradičný deň výsevu semien cibule?

  • VALERIÁNKA POĽNÁ

Valeriánka poľná – nazývaná aj „polníček“, sa pestuje výlučne v období od zimných mesiacov. Semená valeriánky veľmi jednoducho iba zasejte do nevykurovaného skleníka.

  • ZIMNÝ ŠALÁT

Viete o tom, že niektoré druhy kultivarov šalátov sú vyšľachtené tak, aby dokázali rásť aj v zimnom období pri nízkych teplotách? Najlepšie spravíte, ak zimný šalát vysejete do kvetináčov v nevykurovanom skleníku alebo v chladnom uzatvorenom priestore.

  • BAKLAŽÁN A ČILI PAPRIČKY

Baklažán a čili papričky môžete jednoducho zasiať naozaj kedykoľvek počas roka! Pomôže im však teplejšie prostredie pri výsadbe (interiér) v zimných mesiacoch, avšak hneď na jar ich už potom posaďte do pôdy.

Neprehliadnite: Červienka obyčajná: Ako ju prilákať v zime do záhrady?

Výsadba kvetov v decembri

  • PAPUĽKY

Papuľky sa v našich končinách pestujú ako jednoročné či dvojročné krásne kvetinky, avšak v skutočnosti patria medzi krátkoveké trvalky. December je ideálny čas na ich výsev pod sklo, pričom prvé kvietky vám budú následne robiť radosť približne v júni.

  • MUŠKÁTY

Pelargónie, teda muškáty, si môžete dopestovať aj sami! A to zo semien, na čo je ideálny čas práve teraz v decembri. Na výsadbu však voľte vyhrievaný rozmnožovač, ktorý po zasiatí semien umiestnite na svetlé miesto mimo priameho slnečného žiarenia.

  • CYKLAMÉNY

December je ideálnym obdobím na výsadbu odolných cyklaménov, kam patria cyklámeny Cyclamen coum a Cyclamen hederifolium. Pred výsevom však semená cez noc namočte do vody, potom ich hneď zasejte do pripravených malých kvetináčov s dobre priepustnou pôdou. Črepníky nechajte na miestach pri teplote 13 – 16 °C.

Odporúčame aj: Záhrada v zime: Čo môžete ešte v tomto období vykonať a na čo by ste nemali zabudnúť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní