Zimná záhrada: Čo by ste mali vedieť predtým, ako si ju zaobstaráte?

Zimná záhrada: Čo by ste mali vedieť predtým, ako si ju zaobstaráte?
  • 22.12.2022
  • Michaela Kožáková

Zimné záhrady sa v poslednej dobe tešia veľkej obľube. Zimná záhrada totižto dokáže byť štýlovým a funkčným priestorom domu, kde si počas chladných mesiacov môžete vychutnávať kávu, stráviť čas s rodinou či užívať príjemný relax obklopení svojimi rastlinami. 

Zimná záhrada nie je úplne tou najlacnejšou záležitosťou, ale na druhej strane je veľmi dobrou investíciou. O tom vás presvedčia i jej výhody. Čo by ste však mali vedieť pred jej realizáciou? Na čo všetko by ste mali myslieť?

Neprehliadni: Vianočná výzdoba terasy: Ako ju skrášliť vkusne a podľa aktuálnych trendov?

Výhody zimnej záhrady:

  • zimná záhrada zvyšuje hodnotu nehnuteľnosti – kvalitná a vkusná zimná záhrada môže navýšiť cenu až o 5 % z celkovej ceny vašej nehnuteľnosti,
  • priestor navyše – zimnú záhradu môžete použiť na pestovanie alebo uskladnenie rastlín,
  • zimná záhrada môže slúžiť ako plnohodnotná miestnosť, napríklad ako jedáleň,
  • využiť ju môžete ako priestor na posedenie s rodinou či priateľmi, na rôzne oslavy,
  • ponúka priestor na celoročné grilovanie,
  • spojenie interiéru s exteriérom.

Čo zvážiť pred realizáciou zimnej záhrady?

Možno už dávno poznáte alebo dokonca si i užívate výhody zimnej záhrady. Ak však stojíte pred rozhodnutím, či sa pustiť do jej realizácie, zvážte niekoľko skutočností. Ktoré z nich to sú?

1. Je pre mňa nevyhnutné mať zimnú záhradu?

Samozrejme, rozhodnutie je len na vás. Neexistuje univerzálna odpoveď na to, či potrebujete zimnú záhradu. Ak stále váhate, či pristaviť alebo nepristaviť zimnú záhradu, skúste zhodnotiť jej výhody. Ako sme už uviedli vyššie, cena nehnuteľnosti s jej prístavbou stúpa. Krásna zimná záhrada dokáže byť nielen užitočným, ale i príjemným a štýlovým priestorom pre vás a vašu rodinu. 

Váš dom sa určite zaobíde aj bez zimnej záhrady. Ak však chcete zvýšiť jeho hodnotu a využiteľnosť vášho pozemku, realizácia zimnej záhrady je určite skvelým riešením. 

2. Aké typy zimných záhrad existujú?

Zimné záhrady delíme na sezónne a celoročné. Odlišujú sa nákladmi, frekvenciou používania a konštrukciou. Sezónnu zimnú záhradu najviac využijete od jari do jesene. Vďaka nej si môžete predĺžiť letné dni a dopriať si príjemné posedenie na terase aj v prípade, že je vonku ešte na sedenie chladno. 

Celoročná zimná záhrada disponuje výhrevným telesom a môžete ju využívať po celý rok. Je ideálna na relax aj pestovanie tropických rastlín počas celého roka. Je však náročnejšia na konštrukciu a odvetrávací systém.

Podľa typu materiálu sa zimné záhrady delia na: 

  • murované zimné záhrady,
  • zimné záhrady z dreva,
  • zimné záhrady s plastovou konštrukciou,
  • zimné záhrady s hliníkovou konštrukciou.

Mnohokrát sa jednotlivé materiály kombinujú za účelom dosiahnutia vysokej funkčnosti, životnosti a dobrých izolačných vlastností.

Veľmi dôležité je vetranie zimnej záhrady najmä počas letných mesiacov. Odvetrávanie môže byť zabezpečené prostredníctvom posuvných dverí, okien, alebo ich výklopných variantov. Stále obľúbenejším riešením sú tiež strešné otvory s mechanickým, ale aj elektronickým otváraním. 

Ak patríte k šikovným majstrom, zimnú záhradu si môžete zrealizovať svojpomocne. Niekedy zimné záhrady vznikajú i presklením terasy lexanom. 

Pozri aj: Ako vybrať vírivku a čo pred jej kúpou treba zvážiť?

3. Je môj pozemok vhodný pre zimnú záhradu?

Nie úplne každý pozemok je vhodný na pristavenie zimnej záhrady. Ak je svahovitý, príliš úzky alebo malý, so zimnou záhradou podľa vašich predstáv môže byť problém. Ak máte hotovú vizualizáciu vašej zimnej záhrady, zájdite na miestny stavebný úrad, ktorý posúdi, či potrebujete stavebné povolenie alebo postačí ohlásenie stavby.

Pozemok, resp. miesto, kde bude zimná záhrada stáť, sa musí vopred pripraviť. V prípade murovanej zimnej záhrady bude potrebné vykopať základy. Pri realizácii zimnej záhrady dobre poslúžia rôzne pracovné stroje. Tie budú prechádzať cez váš pozemok, čo vás môže zamrzieť najmä v prípade, ak máte pekne upravený trávnik či záhradu navrhnutú architektom. 

4. Údržba a starostlivosť o zimnú záhradu

Vašu zimnú záhradu určite nezabúdajte vetrať preto, aby ste zabezpečili prívod čerstvého vzduchu, reguláciu teploty a vlhkosti, najmä ak v nej máte zeleň a trávite v nej čas. Starostlivosť doprajte i rastlinám – pravidelná zálievka, odstraňujte vyschnuté listy či odkvitnuté kvety. 

Zimná záhrada je častokrát ďalšou miestnosťou v dome, je teda potrebné v nej pravidelne upratovať, umývať podlahu, sklá.

Ak je vaša zimná záhrada z dreva, vyžaduje si pravidelný náter, ktorý ju ochráni pred škodcami a vplyvom počasia. To platí i pri drevenom záhradnom nábytku.  

5. Koľko stojí realizácia zimnej záhrady?

Cena zimných záhrad sa v prvom rade odvíja od jej rozmerov. Na sume, ktorú za zimnú záhradu utratíte, sa odráža i použitý materiál a tiež rôzne požiadavky.

Ak plánujete svoju zimnú záhradu využívať celoročne, treba myslieť i na vykurovanie, ktoré môže byť riešené krbom, krbovou vložkou či krbovými kachľami. Avšak postačí aj nízkoteplotný systém, napríklad podlahové vykurovanie alebo podlahový konvektor.

Dôležitý je i výber sklených výplní, najmä vtedy, ak sa jedná o celoročnú zimnú záhradu. Vyberajte sklá, ktoré majú uspokojivú tepelnú priepustnosť, fungujú ako filter UV žiarenia a sú dostatočne hrubé. Najlepšie izolačné vlastnosti má trojsklo. Skvelou vychytávkou je elektrochromické sklo, ktoré možno podľa potreby elektronicky stmaviť či zosvetliť. Dá sa to buď automaticky – stlačením tlačidla alebo cez dotykovú obrazovku. Môžete tak regulovať prívod denného svetla, slnečného tepla a tienenia. 

Netreba zabudnúť i na odvody a odkvapový systém, ktorý spoľahlivo odvedie ďažďovú vodu. Môžete si vybrať z rôznych typov, ako je napríklad skryté odvodnenie či integrované odtoky vody. 

Ak vaša zimná záhrada bude ďalšou plnohodnotnou miestnosťou, treba myslieť i na elektrinu. Alternatívou môže byť i fotovoltaika – metóda priamej premeny slnečného žiarenia na elektrinu s pomocou fotoelektrického panelu. Ak túžite po tlmenej, romantickej atmosfére, pravdepodobne vám postačia i rôzne svetelné reťaze či lampy na batérie. 

Pre váš väčší komfort si môžete nechať nainštalovať na okná i siete proti hmyzu. Takto si môžete užívať príjemné večerné posedenia bez toho, aby vás otravovali komáre alebo aby ste museli odháňať osy a muchy od jedla. 

Celoročná moderná zimná záhrada ponúka viac ako len priestor pre vašu zeleň. Môžete ju poľahky premeniť na útulnú obývačku, vkusnú jedáleň alebo pracovňu s výhľadom na vašu záhradu. V tomto priestore by preto nemal chýbať ani pohodlný záhradný nábytok, ktorý môžete rozšíriť o závesné hojdacie kreslo či taburet s úložným priestorom. Netreba zabudnúť ani na doplnky.

Predtým, ako sa rozhodnete pristúpiť k realizácii zimnej záhrady, premyslite si svoje predstavy a požiadavky. Práve od toho sa bude tiež odvíjať konečná suma. Zimná záhrada nie je práve lacnou záležitosťou, a preto aj chceme, aby nám dlho slúžila. Vyberajte teda len tie najkvalitnejšie materiály a nechajte si aj poradiť od odborníka. 

Konkrétnu sumu za realizáciu zimnej záhrady je veľmi ťažké odhadnúť. Závisí od toho, aké rozmery záhrady chcete, aké materiály, akú formu zasklenia či vykurovania si vyberiete. Ceny sa môžu pohybovať od 5000 až do 40 000 euro a viac. Žiadna firma vám neponúkne cenník. Oslovené firmy prídu priamo k vám, zamerajú a zistia si všetky potrebné údaje a na základe toho vám vypracujú cenovú ponuku. 

Odporúčame: Rozhodujete sa pre drevodom? Toto je jeho 5 najväčších výhod!

Na čo ešte nezabudnúť

Ak ste sa rozhodli zaobstarať si zimnú záhradu, urobte si prieskum firiem, ktoré záhrady realizujú. Vyberajte len spoľahlivé spoločnosti, ktoré používajú kvalitné materiály. Dobrá firma má dostatok referencií od svojich zákazníkov, profesionálny a individuálny prístup a poskytuje mnoho ukážok svojej práce. 

Mnoho ľudí, ktorí túžia po zimnej záhrade, odrádzajú náklady, resp. financovanie. Na trhu však môžete nájsť seriózne spoločnosti, ktoré vám poskytnú možnosť splátkového kalendára. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní