Stieranie hraníc medzi interiérom a exteriérom: Trendová revolúcia v domácej kancelárii

Práca na home office či flexibilný pracovný čas sú dnes už bežnou súčasťou pracovného života. Tento posun smerom k práci z domu so sebou priniesol aj modifikácie v pracovnom prostredí. Domáce kancelárie sú dnes pomerne obľúbené a žiadané a medzi nimi rastie aj trend exteriérových kancelárií.

Domáce kancelárie môžu mať rôzne podoby, či už sú to kútiky v obývačke, samostatné izby alebo dokonca aj vonkajšie domáce kancelárie. A práve tie v poslednej dobe naberajú na popularite.

Na vytvorenie takejto domácej kancelárie sa skvelo hodí drevený záhradný domček či chata – tieto príjemné a útulné štruktúry nielen poskytujú ideálny pracovný priestor, ale tiež vytvárajú harmonické spojenie prírody a produktivity.

Obľúbené záhradné stavby

Jednou z kľúčových výhod, ktoré so sebou záhradný domček či chata prinášajú, je ich blízkosť a spojenie s prírodou. Tieto štruktúry umiestnené na záhrade umožňujú prácu v prostredí, ktoré je ponorené do prírodného prostredia. Upokojujúca prítomnosť zelene, zvuk šuchotajúceho lístia a čerstvý vzduch pôsobia upokojujúco, čo prispieva k vyrovnanej atmosfére a zníženiu stresu.

Drevené stavby harmonizujú s okolitou prírodou a sú tiež estetickým doplnkom záhradného priestoru. Teplo a elegancia dreva sa hodia do akéhokoľvek záhradného dizajnu, od tradičnej cez rustikálnu až po modernú záhradnú architektúru.

Navyše, záhradný domček či chata sa dajú prispôsobiť tak, aby zodpovedali vášmu vkusu a štýlu. A práve to z nich robí obľúbené súčasti záhrad, ktoré predstavujú bezproblémové rozšírenie obytného priestoru.

Výhody vonkajšej domácej kancelárie

Práca z dreveného záhradného domčeka či chatky môže výrazne pomôcť zvýšiť produktivitu a sústredenie sa. Keďže takáto domáca kancelária bude oddelená od hlavného domu, ponúkne vyhradený priestor len na prácu bez akýchkoľvek rušivých vplyvov. Pokojné prostredie, ktoré ponúka v spojení s minimom ruchov a rozptýlenia vytvára atmosféru, ktorá dopomáha k jasnému mysleniu a zlepšeniu koncentrácie.

Ďalšou výhodou drevených záhradných stavieb je ich všestrannosť a prispôsobivosť. Drevený záhradný domček či chata môžu byť navrhnuté tak, aby plnili rôzne funkcie. Okrem ich hlavného účelu ako domácej kancelárie, môžu slúžiť tiež ako umelecké štúdia, priestory na cvičenie jogy či meditáciu alebo sa vedia premeniť aj na miesto na prenocovanie. Táto všestrannosť drevených stavieb tak umožňuje majiteľom domov využiť ich a prispôsobiť ich meniacim sa potrebám a záujmom.

home offce záhradný domček

Zdroj: Depositphotos

Výhody dreva ako materiálu

Drevo je obľúbeným materiálom v stavebníctve a tiež záhradnom dizajne. Je stelesnením prirodzenej a nadčasovej estetiky, ktorá hladko splýva s vonkajším prostredím. Má príjemný vzhľad a vyžaruje teplo a harmóniu, čo sa skvelo dopĺňa so zeleňou záhrady. Tak dotvára harmonický a vizuálne príjemný priestor.

Drevo navyše ponúka dobré izolačné vlastnosti a dá sa prispôsobiť rôznym štýlom a účelom. Zároveň je obnoviteľným a ekologickým materiálom, vďaka čomu sú drevené záhradné domčeky a chatky dobrou voľbou, ak premýšľate nad ekologickou možnosťou kancelárie.

Drevo ako stavebný materiál predstavuje jednoduchosť v konštrukcii, opravách a údržbe. Avšak je treba brať do úvahy, že drevo je prírodný materiál, preto je prirodzené, že podlieha poveternostným vplyvom. Tu vstupuje do hry dôležitosť pravidelnej starostlivosti a údržby dreva, aby sa zachovala jeho odolnosť a trvácnosť.

Ako si vybrať?

Ak premýšľate nad tým, že by ste si chceli zadovážiť vlastnú vonkajšiu kanceláriu, potom je tu niekoľko bodov, na ktoré sa vám pri výbere oplatí zamerať.

Vyberte si záhradný domček či chatu vo veľkosti a s počtom miestností, ktoré vyhovujú vašim požiadavkám ale aj dispozičnému riešeniu vášho pozemku či záhrady. Ubezpečte sa, že máte na domček či chatku dostatok miesta a že miesto, na ktorom si kanceláriu postavíte, bude stabilné, pevné a s bezproblémovým prístupom. Materiál, z ktorého bude záhradný domček či chata vyrobená, by mal byť pevný a odolný, aby vydržal vplyvu počasia a škodcov. Dobrou voľbou sú severské dreviny, ako je severský smrek či borovica.

Je tiež dôležité, aby mala drevená záhradná stavba pred použitím zabezpečenú povrchovú úpravu a ochranné nátery. Informujte sa u predajcu, či je stavba dodávaná v surovom stave alebo už natretá, aby ste sa po kúpe vedeli zariadiť. Impregnácia stavby je „must-have“ aby sa zabezpečila odolnosť dreva voči hmyzu, hubám či plesniam.

Nezabudnite ani na prípravu podkladovej plochy pre vašu vonkajšiu kanceláriu. Mala by stáť na pevnom, rovnom a stabilnom povrchu, aby časom nedochádzalo k sadaniu stavby.

Informujte sa tiež o náležitých povoleniach a ohláseniach, aby ste sa vyhli problémom so stavebným úradom. Nutnosť stavebného povolenia sa odvíja od veľkosti záhradnej stavby, v každom prípade sa určite informujte na príslušnom stavebnom úrade.

Odporúčame:  Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

home office

Zdroj: Depositphotos

Záver

Popularita domácich kancelárií rastie každým rokom viac. Čoraz viac obľúbené sú aj samostatné vonkajšie kancelárie, ktoré sú akýmsi kompromisom medzi vnútorným a vonkajším prostredím.

Práca v obklopení prírody bez rušivých vplyvov môže dobre vplývať na koncentráciu a pracovný výkon. Ak aj vy premýšľate nad tým, že by ste si chceli vytvoriť vlastnú domácu kanceláriu, potom drevený záhradný domček či chata môžu byť vhodnou voľbou.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE