Jesenná výsadba cesnaku - prečo sa oplatí a ako správne postupovať?

Jeseň je síce tu, dni sa skracujú a studené počasie pomaly klope na dvere, avšak práce v záhrade nie sú ešte úplne ukončené. Rýľovanie záhonov, ukončovanie výsadby ovocných drevín, ochrana citlivých rastlín pred mrazom pomocou mulčovania, zazimovanie záhradného náradia, záhradného nábytku, príprava a kontrola vtáčích kŕmidiel - aj v takomto duchu sa nesie november v záhrade. 

Počas tohto mesiaca sa môžete ešte pustiť i do výsadby niektorých plodín. Jednou z nich je aj cesnak. Pestovať cesnak je možné takmer v každej pôde, avšak nemá rád ťažké zamokrené pôdy, ani priame hnojenie maštaľným hnojom. 

Ak ste sa rozhodli pre jesennú výsadbu cesnaku, mali by ste dodržiavať niekoľko dôležitých krokov. Správna výsadba je základom toho, aby ste sa mohli tešiť z bohatej úrody.

Na čo si treba dávať pozor pri výsadbe cesnaku? Kedy je vhodné sadiť cesnak počas jesen? Ako na pestovanie cesnaku? 

Neprehliadni: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Výber stanovišťa pre výsadbu

Základným pravidlom je, že by sa cesnak nemal vysádzať dvakrát na to isté miesto. Pôda je totiž vyčerpaná a môže sa stať, že vám nevzíde žiadna úroda a vaša námaha vyjde na zmar. Cesnak tiež saďte čo najďalej od ostatných cibuľovín. Ak chcete cesnak znova nasadiť na to isté miesto, mali by ste počkať 3 – 5 rokov. 

Aké sú predplodiny pred výsadbou cesnaku? Ideálnym miestom pre jesennú výsadbu cesnaku je po takej plodine, ktorej úroda sa zberala začiatkom leta alebo miesto, kde boli zasadené zemiaky či fazuľa.

Kedy sadiť cesnak? Podľa skúsených záhradkárov a pestovateľov je najvhodnejším termínom kedy zasadiť strúčiky cesnaku na jeseň asi 5 týždňov pred prvým mrazom - koncom novembra alebo začiatkom decembra. Dobrou pomôckou je teplota pôdy, ktorá by mala byť trvalo pod 9°C. Ak je už pôda zamrznutá, je neskoro.

Príprava na výsadbu - výber stanovišťa pre výsadbu

Svojmu budúcemu cesnaku nájdite miesto plné slnka, ktoré je dostatočne vyhrievané, ale aj vzdušné. Cesnak pre to, aby bol zdravý a silný, si vyžaduje kvalitnú pôdu. Preto miesto, kam nasadíte cesnak pohnojte 2 litrami kompostu na štvorcový meter. Pôdu ešte predtým zbavte buriny a dobre ju pohrabte. 

 

Sadivo - materiál na výsadbu

Ako sadivo určite nepoužívajte cesnak, ktorý ste kúpili v supermarkete. Ten totiž môže v sebe ukrývať choroby a parazity, nemusí byť ani zo Slovenska, takže v našich podmienkach sa mu nemusí dariť. Poobzerajte sa po lokálnych pestovateľoch, ktorí vám ponúknú kvalitný cesnak a najmä zdravé odrody. 

Hlavičku cesnaku si rozdeľte na malé a veľké strúčiky asi 2 – 3 dni pred výsadbou. Ak sa vám stane, že nechtiac olúpete šupu, nie je to žiadny problém. Aj olúpaný cesnak môžete zasadiť.

Pozri aj: Záhradkári, pozrite si lunárny kalendár na november 2023

Cesnak

Zdroj: Depositphotos

Morenie cesnaku

Ešte predtým, ako nasadíte cesnak do pôdy, je potrebné vykonať morenie cesnaku. Jeho cieľom je zamedziť šíreniu plesní, hubových chorôb a ochrániť ho pred škodcami, ako napríklad fúzavka cesnaková. Existujú dva spôsoby morenia cesnaku:

  • prírodne – použite teplú vodu alebo roztok z prasličky
  • chemicky – chemické prostriedky, napríklad Sulka-K. Na 1 kg cesnaku použijeme 1 l moridla.

Ako na ošetrenie cesnaku morením?

Strúčiky cesnaku namočte do roztoku na približne 3 hodiny. Najvhodnejší čas na morenie cesnaku je ráno a za pekného počasia, pretože po namorení sa strúčiky vyberú z roztoku a rozložia do prievanu. Večer sú spoľahlivo suché a môžu sa odložiť na vetrané miesto v tenkej vrstve. 

Moriť cesnak môžete aj tesne pred samotnou výsadbou. Tu však majte na pamäti, že strúčiky treba vysadiť bezprostredne po namorení, keď sú ešte mokré od moriaceho roztoku. Nič sa nestane, ak ich aj necháte trochu obschnúť, nie však úplne vysušiť.

Zaujme Ťa: Vertikutácia a aerifikácia trávnika na jeseň. Je naozaj potrebná?

Cesnak sadenie

Zdroj: Depositphotos

Postup - ako na sadenie cesnaku?

Keď už máte pôdu prichystanú, prekyprenú a premiešanú s hnojivo, takisto aj nachystané sadivo, môžete sa pustiť do výsadby:

  1. Naznačte si riadky a ručne strúčiky zapichujte do zeme. Nepoužívajte sádzací kolík, pretože strúčik nebude mať dostatočný priamy kontakt s pôdou a môže mať problémy so zapustením koreňov.
  2. Ako hlboko vysádzať cesnak? Vhodná hĺbka výsadby je  8 až 10 centimetrov. Podpučie strúčika (suchá, široká časť) má smerovať nadol, stenčujúci vrchol zase smerom hore. Záhradkári odporúčajú aj rovnakú orientáciu každého kusu - brušká strúčikov by mali smerovať rovnako. 
  3. Aká by mala byť vzdialenosť medzi jednotlivými strúčikmi? Pravidelný odstup medzi jednotlivými strúčikmi by mal byť 25 až 50 centimetrov.
  4. Na záver sadivo zakryte dostatočnou vrstvu pôdy, aby bol cesnak chránený pred vonkajším prostredím.

Hnojenie cesnaku

Po výsadbe cesnaku na jeseň, keď cesnak vyrastie 10 až 15 centimetrov nad zem, pôdu môžete opäť pokypriť hnojivom. Následne je možné prihnojovať podľa potreby. Posledné hnojenie cesnaku by ste mali vykonávať asi štyri týždne pred zberom.

Sadenie cesnaku z pacibuliek

Pacibuľky sú drobné útvary medzi kvetmi v kvete paličiaka. Podľa typu v jednom kvete ich môže byť približne 10 až 600. Dajú sa využiť k vegetatívnemu (nepohlavnému) množeniu. Zberajú sa v čase zrelosti cibule a sušia sa ako celá rastlina alebo sa kvetenstvo. Pacibuľky sa vysievajú na jar aj na jeseň, 1 – 3 cm hlboko, rovnako od seba, podpučím dole.

Postupne vám z nich vyrastie rastlina podobná pažítke. Po jari vňať zoschne. V júni vyberte guľaté cibuľky a na jeseň ich znovu vysaďte. Odrody s väčšími pacibuľkami môžu dorásť do cesnaku asi za 2 roky.

Odporúčame: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Cesnak

Zdroj: Depositphotos

Prečo sadiť cesnak na jeseň?

Výhodou jesennej výsadby (výsadba zimného cesnaku) je to, že dáva bohatšiu úrodu ako jarné sadenie. Je to z toho dôvodu, že cesnak sa už počas jesene zakorení a do obdobia vegetácie vstupuje s náskokom 4 až 6 týždňov. Jesenná výsadba však prináša so sebou aj riziko, ako je oteplenie, ktoré môže spôsobiť skoré naklíčenie cesnaku či ťažká pôda, ktorá tejto plodine neprospieva. 

Aké sú najznámejšie odrody jesenného cesnaku?

Paličiaky sú odrody jesenného cesnaku, ktoré sú síce náročnejšie a viac sa pri nich narobíte, ale výsledok bude stáť za to. Paličiaky sú známe ako cesnak s tvrdou stonkou, sú najlepšou voľbou pre naše podmienky, majú väčšie hlavy, sú viac aromatické. Medzi najlepšie odrody cesnaku paličiaka patrí napríklad Havel, Dukát, Lumir, Jovan, Blanin či Navran.

Nepaličiaky majú viac strúčikov, mäkkú stonku a sú vhodné do teplejších podmienok s miernymi zimami. Chuť je menej aromatická a jemná. Známymi odrodami sú Anton, Matin, Benátčan, Mojmír či Lukan. 

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE