Ako sa zbaviť plchov na chalupe? Vyskúšajte triky, ktoré fungujú!

Ako sa zbaviť plchov na chalupe? Vyskúšajte triky, ktoré fungujú!
  • 03.11.2022
  • Michaela Kožáková

Možno aj vy máte ten istý problém ako mnoho ďalších chatárov – plchy. Tieto malé zvieratká vedia narobiť nielen veľa škody, ale aj poriadneho rámusu. Ohlodajú všetko, čo im príde do cesty, zjedia všetko, čo nájdu a lozia úplne všade. Ak máte týchto nájomníkov na chalupe alebo chate, tak váš pobyt je sprevádzaný nepríjemnými zvukmi a výkalmi, ktoré po nich nachádzate. 

Čo robiť, ak sa vám plchy dostali na povalu alebo do kôlne? Ako sa zbaviť plchov raz a navždy?

Neprehliadni: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Zoznámte sa - plch

Plchy sú občasnými obyvateľmi chát, chalúp a podobných objektov, pokiaľ sú ich strechy v kontakte so stromami v lese alebo sa aspoň nachádzajú v tesnom susedstve rozsiahlejších krovinatých porastov. Ako vyzerá plch? Najbežnejší je plch sivý, ktorý je dlhý až 18 centimetrov. Ide o striebro-šedo sfarbeného hlodavca s huňatým chvostom, rovnako dlhým ako telo. Svojím vzhľadom pripomína malú veveričku.

Na Slovensku sa vyskytujú štyri druhy plchov – plch lieskový (plšík), plch záhradný, plch lesný, plch sivý a všetky sú chránené, čo celkom sťažuje situáciu. Keď sa týmto zvieratkám podarí prehrýzť do chaty, zvyčajne sa tam zdržia dlho. Dožívajú sa 5 až 6 rokov. Našťastie plchy nemajú tak výraznú rozmnožovaciu schopnosť ako iné hlodavce – raz do roka majú 4 až 6 mláďat.

Po vetvách sú schopní preniknúť aj zdanlivo nepatrnou dierou do priestoru podkrovia. Veľmi radi vyhľadávajú izolačné priestory v stenách a stropoch. V októbri upadajú do dlhého zimného spánku, ako jediní z našich hlodavcov. Zvlášť plch sivý sa ozýva vrčivými a pískavými zvukmi, čo spoločne so zvukmi vznikajúcimi jeho pobehovaním a škrabaním na pôde a v stenách pôsobí „hrozivo" a nepríjemne.

Ako vypudiť plcha?

Keďže sú plchy kvôli ich malému počtu chránené, je nevhodné im chystať pasce, tráviť ich alebo dúfať, že sa prilepia na lepidlo určené pre hlodavce. Jednou z možností, ako zamedziť prístup plchov do vašej chaty alebo chalupy je skrátenie vetiev stromov nachádzajúcich sa v okolí vášho objektu. Chytiť plcha je problém, rovnako i odplašiť ho. Teraz sa asi sami seba pýtate: „Existuje nejaký účinný, ale šetrný spôsob, ako sa týchto zvierat zbaviť?"

Skontrolujte a opravte strechu

Dôsledná oprava strechy a podbitia je rozhodne najúčinnejšou ochranou pred týmito podnájomníkmi. Drevené časti vašej stavby, s častým výskytom plcha, môžete tiež ošetriť výrazne pachovo sa prejavujúcim fungicídom (chemická látka používaná na ničenie húb a plesní).

Pomocou vyplňovacej izolačnej peny vyplňte všetky možné aj nemožné škáry a otvory. Výhoda spočíva v tom, že sa jej objem po aplikácii niekoľkonásobne zväčší a tým vyplní aj dutiny, o ktorých nemáme ani tušenie. Navyše sa vytvorí taká silná vrstva, že aj keby si chcel plch znovu svoju cestu prehrýzť, vzdá to alebo včas prídete.

Odstráňte tiež všetky zdroje vody, rôzne záhradné kade a sudy s dažďovou vodou, kvapkajúce vonkajšie kohútiky, kanvy, misky, ktoré predstavujú ideálne plšie napájadlá. 

Pozri aj: Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?

Využite jeho pasivitu

Plch cez deň pôsobí neohrabane a „rozospalo". Ak budete mať šťastie, tak sa vám možno predsa len podarí ho napríklad metlou namiesť do krabice a odniesť do lesa, čo najďalej od vašej chalupy. Plch si totižto nepamätá, kde mu bolo dobre. Ak plcha chytíte, nedotýkajte sa ho, pretože by vás mohol uhryznúť. Ako všetky cicavce, môžu aj plchy prenášať rôzne choroby (vrátane besnoty).

Buďte hluční

Plchy nemajú radi veľký pohyb a hluk. Najviac sa im páči tam, kde dva-tri týždne nikto nevkročí. Jednoducho im nevyhovuje rámus. Skúste im pustiť nahlas výber vašich obľúbených piesní. A zatancujte si aj pri tom.

Zničte plchom ich cestičky

Plch má tiež vo zvyku značkovať si svoje cestičky trusom. Pokúste sa ho teda odstrániť a takto označené cestičky mu môžete „sprotiviť" intenzívnymi pachmi z rôznych prípravkov. Tie aplikujte opakovane, kým si nie ste istí, že plch už cestičky nepoužíva. Pokiaľ nechcete, aby vás prišli plchy za nejaký čas opäť navštíviť, alebo nejaká ich príbuzná, neustále kontrolujte chatu, či sa vám opäť niekde neurobila diera.

Ultrazvukové odpudzovače plchov

Vypudiť plchy z pôdy, podkrovia či iného miesta môžete aj pomocou ultrazvukových odpudzovačov hlodavcov. Plašič na plcha pôsobí odpudivo vďaka nepríjemným zvukom, ktoré vysiela a sú vnímateľné iba pre hlodavce a kuny. Človek ani domáci miláčikovia si ich ani nevšimne. Zariadenie pôsobí dlhodobo, vďaka striedaniu frekvencií a náhlym zmenám výkonu si na vydávané ultrazvuky plch ani iní škodcovia nemôžu zvyknúť. Podľa potrieb si môžete vybrať plašič pôsobiaci do vzdialenosti 150 m², 250 m² alebo 500 m². Odpudzovače plchov sú podľa typu na napájanie do siete alebo využívajú ako zdroj batériu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní