Zubria tráva, zubrovka: Ohrozený druh rastliny podobný pýru. Na čo sa využíva a ako ju pestovať doma?

Zubria tráva, zubrovka: Ohrozený druh rastliny podobný pýru. Na čo sa využíva a ako ju pestovať doma?
  • 05.10.2023
  • Michaela Kožáková

Počuli ste už o zubrej tráve? Ide o rastlinu, ktorá je známa pre svoju charakteristickú sladkú a vanilkovú vôňu. Táto rastlina má dlhú históriu používania v rôznych kultúrach na celom svete, najmä medzi indiánskymi a indigénskymi ľuďmi Severnej Ameriky a inými pôvodnými národmi.

Zubrovka sa svojím spôsobom rastu nápadne podobá pýru plazivému, ale má výraznejšie širšie listy. Vytvára súvislý porast a vypudiť ju zo záhrady je podobné ako s burinou. Čo obsahuje táto vonná tráva a ako ju pestovať?

Neprehliadni: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

Čo je to Hierochloe odorata?

Hierochloe Odorata, známa aj ako tomkovica voňavá, zubria tráva, či zubrovka, je vzácna a neuveriteľne aromatická sladká tráva. Pochádza zo Severnej Ameriky, kde ju Indiáni používali ako bylinné vykurovadlo pri tradičných obradoch. Verilo sa, že vonný vanilkový dym privoláva dobrých duchov.

Na Slovensku, ale aj v Čechách je zubrovka zaradená medzi kriticky ohrozené druhy rastlín, preto je jej zber zakázaný. Niekedy sa označuje aj ako vanilková tráva.

Sladká vanilková vôňa, ktorou je charakteristická, z nej robí častú zložku obsiahnutú v sladkostiach a parfumoch. V medicíne sa používa na liečbu kašľa a bolesti hrdla. Vo Francúzsku sa používa na ochutenie cukroviniek, tabaku a nealkoholických nápojov. V Rusku sa zase jedlé sušené kvety používali na dochucovanie čaju.

Pozri aj: Ako správne zbierať a skladovať semená? S našimi radami vám vyklíčia o stošesť!

Vodka

Zdroj: INSAGRAM/c.r.i.g

Tomkovica voňavá ako obľúbená liehovina

Každý z nás už určite počul o vodke s názvom Żubrówka a možno ju aj ochutnal. Ide o legendárnu liehovinu, celosvetovo oceňovanú poľskú vodku s tradíciou siahajúcou až do 16. storočia. Jej jedinečnosť je daná miestom pôvodu, panensky divokou prírodou Bielovežského pralesa, a taktiež unikátnym spôsobom výroby. Do fľaše s liehovinou sa však nevkladajú listy zubrej trávy, ale iba kvetné klásky, ktoré sú najaromatickejšie.

Vyskúšajte: Keď vám na jar táto rastlina vykvitne, vytrhnite steblo zubrej trávy z trsu tak, aby obsahovalo aj prvé kolienko, ktoré je inak obvykle schované v trse listov, pri zemi. Kolienko rozhryzte a v ústach sa vám uvoľní vanilkovo - mandľová chuť, presne taká, akú má táto obľúbená poľská liehovina.

Čo obsahuje zubrovka?

Táto vanilková tráva obsahuje kumarín, ktorý sa nachádza aj vo fazuliach tonka a škorici. Kumarín sa používal na zastavenie krvácania. S jeho užívaním je však potrebné byť opatrný, pretože prináša aj určité riziká v podobe poškodenia zdravia.

Rastlinu však môžeme zaradiť medzi liečivé byliny. Je totiž bohatá na živiny, vrátane vitamínov (B1, B2, B5, B6, B12, C), minerálov, enzýmov a antioxidantov (kyselina askorbová, kyselina ferulová). Obsahuje tiež éterické oleje, ktoré prispievajú k jej charakteristickej vôni a chuti.

Táto vonná tráva sa vyznačuje tiež protizápalovými a antibakteriálnymi účinkami. Taktiež normalizuje nervový systém, stabilizuje činnosť srdca a zvyšuje laktáciu. Ľudia trpiaci chorobami pečene a obličiek by ju však užívať nemali.

Zaujme Ťa: Jesenné upratovanie terasy a balkóna - Na TOTO by ste nemali zabudnúť

Zubrovka

Zdroj: INSTAGRAM/hazelnutprairie

Ako pestovať zubriu trávu?

Ako sme už spomenuli vyššie, dnes je výskyt tejto rastliny na Slovensku veľmi vzácny, aj preto je jej zber zakázaný. Niektoré záhradníctva a predajne však túto rastlinu predávajú v podobe sadeníc, takže si ju môžete vysadiť u vás na záhrade.

Prirodzeným biotopom zubrej trávy sú mokrade, prérie a savany vo vlhkých až stredne vlhkých pôdach. Hoci táto živá rastlinka uprednostňuje bohaté, vlhké pôdy, bude rásť takmer v každej pôde. Tomkovica voňavá preferuje slnečné stanovisko. Je mrazuvzdorná až do -34°C, takže bez problémov prečká i silnejšiu zimu.

Táto vonná tráva kvitne koncom jari a kvetom sú voľné strapaté klasy. Zubrovku je možné rozmnožovať siatím alebo odrezkami, avšak jej semená sú veľmi malé a neklíčia dobre, je teda lepšie si ju rozmnožiť odrezkami.

Zubriu trávu môžete pestovať ako záhradné rastliny alebo i ako bylinky v kvetináči.

Na čo sa používa zubria tráva - ako jedlé sušené kvety, ale aj pomocník v záhrade

Okrem vyššie uvedených spôsobov, Hierochloe odorata často slúži ako potrava pre hospodárske zvieratá. Je to z toho dôvodu, že prispieva ku zvýšeniu výnosu mlieka. Pozor však, ani zvieratá ju nemôžu konzumovať vo veľkom množstve.

Vďaka systému rozvetvených koreňov pomáha tiež posilniť násypy a strmé svahy. Jedlé sušené kvety z tejto vanilkovej trávy sa používajú i v cukrárstve na zdobenie zákuskov a tort.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní