Ako zrecyklovať vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi!

Ako zrecyklovať vianočný stromček? Inšpirujte sa našimi tipmi!
  • 10.01.2023
  • Lenka Biba Slovak

Vianočné sviatky sú už za nami, avšak mnohí z nás sa ešte stále doma tešia z vianočného stromčeka. Ak ste sa rozhodli pre živý vianočný stromček, tak sa pravdepodobne v týchto dňoch zaoberáte tým, ako si poradiť so stromčekom po jeho odzdobení.

Veľmi veľa ľudí volí živý vianočný stromček aj z toho dôvodu, že krásne vonia a je ekologickejšou alternatívou umelého stromčeka. Mimoriadne obľúbenou voľbou sú v poslednom období živé vianočné stromčeky v kvetináči, s osudom ktorých sa po Vianociach príliš trápiť nemusíte.

Sú síce drahšie, ale po Vianociach je veľmi pravdepodobné, že vás budú tešiť naďalej na terase či v záhradke, ak sa o ne dobre a správne postaráte. Aké sú ale aj iné možnosti, ako zrecyklovať živý vianočný stromček? Pripravili sme si pre vás niekoľko užitočných tipov.

Živý vianočný stromček v kvetináči

Stromčeky pestované v kvetináči sú síce o niečo drahšie, ale s väčšou pravdepodobnosťou prežijú povianočné obdobie. Takéto stromčeky by ste mali udržiavať v chlade a s dostatkom vlahy. Po Vianociach ich ale nedávajte hneď von, pretože by tento teplotný šok nemuseli prežiť.

Ideálnou voľbou je, ak ich vzdialite od zdroja tepla a umiestnite napríklad k oknu, z ktorého aspoň čiastočne prúdi chlad. Takýmto spôsobom sa budú jednoduchšie presúvať von, pretože ich pripravíte na zmenu teploty.

  • Pokiaľ chcete strom vysadiť von do záhrady, vyberte si suchý deň, vykopte jamu a pripravte si zeminu, ktorou strom zahrniete.
  • Ak stromček necháte v kvetináči, zastavíte tým jeho rast a pravdepodobne ho budete môcť využiť na Vianoce aj budúci rok.

Odporúčame: Kompostovanie v zime - viete, že je to možné? Ako na to?

Vyrobte si potpourri

Potpourri je zmes sušených, prirodzene voňavých rastlinných materiálov používaných na poskytnutie jemnej prirodzenej vône, bežne v obytných priestoroch. Často sa umiestňuje v interiéroch do ozdobnej misky.

A práve na výrobu potpourri môžete použiť síce opadané, ale ešte stále krásne voňavé ihličie z vášho živého vianočného stromčeka.

Ochrana pre trvalky

Vedeli ste, že konáre stromčeka ochránia korene trvaliek tak, že im poskytnú vrstvu, vďaka ktorej nezamrznú ani počas veľmi chladného počasia cez deň i v noci? Ak sa o vaše trvalky staráte počas celého roka, urobte svojim obľúbeným rastlinkám pohodlie, ktoré ich aj navyše bude chrániť.

Aby boli vaše trvalky krásne aj v ďalšom roku, spravte im voňavú a užitočnú podstielku práve z vášho živého vianočného stromčeka.

Súčasť interiéru počas celého roka

Pokiaľ ste volili menší živý vianočný stromček v kvetináči, nemusíte ho za každú cenu vysádzať von alebo sa ho zbaviť. Jednoducho ho odzdobte a naaranžujte ho do interiéru vašej izby tak, aby vynikol a zároveň vám robil radosť počas celého roka.

Neprehliadnite: Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

Ochrana proti slimákom

Suché opadané ihličie nemajú slimáky a slizniaky vôbec radi! Preto môžete ihličie z vášho vianočného stromčeka jednoducho využiť v boji proti týmto návštevníkom vašej záhrady.

Opadané ihličie nechajte iba vysušiť a hneď na jar po vysadení priesad nasypte ihličie okolo hriadok.

Využitie v záhrade

Okrem ihličia môžete z vášho živého vianočného stromčeka využiť aj jeho konáre. Môžete si z nich vyrobiť jednoduchú ohrádku proti neželaným mačacím návštevníkom, prípadne môžete tenšie konáriky použiť aj ako podporu pre rastlinky predovšetkým vo vašej úžitkovej záhradke.

Odporúčame aj: Cibuľoviny v črepníku: Pripravte sa na jar už teraz!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní