Správne skladovanie ovocia a zeleniny: Poznáte tieto spôsoby?

Správne skladovanie ovocia a zeleniny: Poznáte tieto spôsoby?
  • 12.01.2023
  • Michaela Kožáková

Či už sa vám podarí ovocie a zeleninu vypestovať vo vlastnej záhrade, alebo si ich zakúpite v obchodoch či u lokálnych pestovateľov, je dôležité vedieť, ako ich čo najlepšie uskladniť. Vďaka správnemu spôsobu uskladnenia dokážete zachovať nielen ich čerstvý vzhľad a chuť, ale aj čo najviac nutričných hodnôt. 

Viete, ako na skladovanie zeleniny v chladničke? Poznáte spôsoby, ako uskladniť ovocie v pivnici? A kde uchovávať zeleninu a ovocie, ak bývate v byte?

Neprehliadni: Kuchynské bylinky možno pestovať i v zime. Ktoré odporúčame?

Ako na skladovanie zeleniny v chladničke?

Na skladovanie zeleniny a ovocia v chladničke používajte spodnú zásuvku alebo box, ktorý je určený na tento účel. Je v ňom totiž ideálna vlhkosť a teplota. V zásuvkách na zeleninu a ovocie by sa teplota mala pohybovať okolo 6 až 8 °C. Všetko, čo do chladničky vložíte by malo byť skladované vo vlastnej dóze, košíku či miske, ktoré je potrebné pravidelne čistiť.

Ovocie a zeleninu nikdy neskladuje v chladničke v spoločnom boxe. Viacero druhov ovocia totiž uvoľňuje etylén. Ide o rastlinný hormón, ktorý je hlavnou príčinou predčasného dozrievania ovocia a zeleniny a tiež prispieva k šíreniu hniloby a plesní. 

Citrusy, banány a avokádo v chladničke neskladujte, pretože tam prichádzajú o svoju chuť a vôňu. Urobte tak až v prípade, keď sú prezreté a chcete, aby ešte pár dní vydržali. Uhorky a paradajky tiež skladujte pri izbovej teplote. Chlad totiž spôsobí, že sa budú rýchlejšie kaziť. Ani cibuľa, cesnak a zemiaky do chladničky nepatria. Brusnice, čerešne, jahody, čučoriedky, slivky, marhule či maliny v nej určite mať môžete.

Nezabúdajte na to, že zeleninu a ovocie, ktoré sa chystáte uložiť do chladničky, by ste nemali umývať. Vydržia tak dlhšie čerstvé.

Skladovanie zeleniny v mrazničke

Predtým, ako dáte zeleninu zamraziť, očistite ju a olúpte. Pre to, aby ste sa zbavili možných baktérií a zabezpečili dlhšie zdravé skladovanie (10 – 12 mesiacov), zeleninu blanšírujte. Očistenú zeleninu na 2 až 3 minúty dajte do vriacej vody a hneď po vybratí ju schlaďte v studenej vode s ľadom. Nechajte ju odkvapkať, oschnúť, hneď ju nakrájajte, zabaľte a dajte zamraziť. Čím dlhšie oblanšírovanú zeleninu necháte na vzduchu, tým viac vitamínov môže stratiť.

Prirodzenú vôňu zeleniny môžete zachovať tak, že ju vložíte do dvoch igelitových vreciek. Vkladajte však len také množstvo, ktoré dokážete spotrebovať hneď po rozmrazení.

Skladovanie ovocia v mrazničke

Jahody, maliny, černice, ríbezle či ďalšie ovocie je ideálne na zamrazovanie. Takto skladované dobroty v zime akoby ste našli. Na to, aby sa vám ovocie po zamrazení nezlepilo dokopy, vyskúšajte tento trik. 

Bobule alebo kúsky ovocia dôkladne umyte, osušte a poukladajte na tácku, ktorú dáte na dve hodiny zamraziť. Potom ovocie vysypte do jedného vrecúška alebo nádoby a vložte späť do mrazničky. 

Pozri aj: Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?

Skladovanie ovocia a zeleniny v pivnici

Tí, ktorí majú záhradku alebo chatu či chalupu s pivnicou, majú veľkú výhodu. Pivnica je ideálnym miestom, kde môžu skladovať svoju úrodu. Priestory však treba pripraviť a skladovanú zeleninu a ovocie je počas zimy potrebné kontrolovať, povyberať nahnité plody, vyhodiť ich, prípadne spracovať.

Pred začiatkom jesene pivnicu pozametajte, odstráňte všetky pavučiny, pozbierajte slizniaky. Pripravte si roztok vody s práškovým vápnom, ktoré má dezinfekčný účinok, a pivnicu vybieľte. Skontrolujte i rohy a vystriekajte ich sprejom proti plesni, ak je treba. Očistite a octom vydezinfikujte i regály a policové zostavy. 

Pred uložením skontrolujte každý jeden kus ovocia a zeleniny. Pozor, nie každý druh ovocia a zeleniny je vhodný na dlhodobé skladovanie. Skladovať môžete zimné odrody jabĺk a hrušiek, koreňovú zeleninu od mrkvy, petržlenu až po zeler, rôzne druhy repy, neskoré zemiaky a tiež kapustoviny. 

Ovocie a zeleninu skladujte oddelene. Koreňovú zeleninu, zemiaky a ďalšie druhy zeleniny poriadne očistite od hliny, odstráňte vňať a klíčky. Cibuľu a cesnak je vhodné po zbere dôkladne vysušiť v suchom a dobre vetranom prostredí, aby ste zabránili hnilobe. Až potom ju uložte do pivnice.

Počuli ste už o skladovaní zeleniny v piesku? Koreňovú zeleninu, ako je mrkva či petržlen, jednoducho dáte do piesku v drevených alebo plastových debničkách tak, aby trčala len vrchná časť. Piesok v debničke by mal byť počas celej doby skladovania mrkvy jemne vlhký. Najvhodnejší je riečny piesok. Debničku s mrkvou a pieskom uložte na čo najchladnejšie miesto. Vďaka tomuto spôsobu uskladnenia zelenina zostáva čerstvá, nezmäkne a nescvrkáva sa.

Zazimovacia jama na uskladnenie zeleniny

Mnohí záhradkári nedajú dopustiť na zazimovaciu jamu. Ako na to? V záhrade vykopte jamu o rozmeroch približne dva metre, dlhú tri metre a hlbokú pol metra. Dno dobre prekyprite a tiež zabezpečte proti presakovaniu vody a hladným hlodavcom. Použiť môžete priedušné materiály, pretože zelenina musí dýchať. Zeleninu uložte do jamy a prekryte drevenými latkami. Na ne uložte slamu a pár lopát zeminy. Tento spôsob uskladnenia zeleniny je vhodný pri miernych zimách. 

Odporúčame: Zaváranie: Poznáte všetky spôsoby, ako na to?

Skladovanie ovocia a zeleniny v byte

Tí, ktorí bývajú v byte si pravdepodobne zeleninu a ovocie kupujú v menších množstvách. Pred sviatkami alebo pri výhodných baleniach určite neodoláte a nakúpite si do zásoby. Kde však skladovať zeleninu a ovocie, keď bývate v byte? Jednou možnosťou je pivnica, ak teda prislúcha k vášmu bytu. Pre zaistenie ideálnych podmienok na skladovanie zeleniny a ovocia by v nej mal byť chlad, sucho a tma.

Zeleninu a ovocie môžete tiež skladovať na balkóne v plastových alebo drevených debničkách vystlaných priedušným materiálom, ako je napríklad vrecovina alebo noviny. Na balkóne môžete takýmto spôsobom skladovať zemiaky či jablká. Počas mrazov však debničky so zeleninou a ovocím prekryte dekou.

Skladovanie sušeného ovocia

Sušené ovocie by ste mali uchovávať v miestnostiach s teplotou najviac 15 stupňov. Vlhkosť vzduchu by nemala presiahnuť 70 %. Sušené ovocie skladujte oddelene podľa druhov v suchých nádobách, ktoré sa dajú pevne uzavrieť. Vhodné sú keramické, sklenené alebo drevené nádoby. Všetky nádoby musia mať veko, ktoré ich chráni pred vlhkosťou či škodcami.

Uskladnené sušené ovocie je potrebné kontrolovať. Raz za čas vyprázdnite nádoby s ovocím a vyberte kúsky, ktoré nie sú vhodné na konzumáciu. Ak objavíte plesnivé ovocie, celý obsah nádoby radšej vyhoďte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní