Január v záhrade: Aké práce môžete vykonať v tomto mesiaci a na čo by ste nemali zabudnúť?

Január v záhrade: Aké práce môžete vykonať v tomto mesiaci a na čo by ste nemali zabudnúť?
  • 19.01.2023
  • Michaela Kožáková

Začiatok roka je pre záhradu i záhradkárov ešte stále celkom oddychovým obdobím. Príprava na jarnú sezónu sa totižto začne až o niekoľko týždňov.

V mnohých oblastiach Slovenska sme sa tento rok z poriadnej snehovej nádielky netešili, čo však veľmi nevyhovuje rastlinám v záhrade. Tie nadobudnú pocit, že sa blíži jar a začnú vytvárať puky. Pokiaľ príde pokles teplôt a silné mrazy, hrozí opadávanie pukov. To má za následok zníženie úrody a dokonca aj okrasné dreviny budú kvitnúť minimálne. Ak v januári poriadne nemrzne a nepadá sneh, hrozí tiež vyšší výskyt chorôb a škodcov.

Správny záhradkár sa však nenudí ani v zime. Niektoré práce v záhrade môžeme vykonávať i v januári. Ktoré z nich to sú? Na čo by ste v tomto mesiaci nemali zabudnúť?

Pozri aj: Zakladanie záhrady: Aké otázky si treba položiť pri jej plánovaní?

Ako sa postarať o dreviny v januári?

Stromy a kry v záhrade sú počas zimy vystavené chladu, vlhkosti a tme. My im môžeme pomôcť prečkať toto nepriaznivé obdobie. V prípade snehu je nevyhnutné pravidelné ometanie, aby sme celú drevinu odľahčili a tým zabránili olamovaniu slabších vetiev, ktoré tejto záťaži podliehajú. Ak je snehová nádielka slabá, vlahu drevinám môžeme doplniť občasným polievaním.

Počas celého januára je dobré sledovať i kôru. Odumretú časť kôry olúpeme a spálime. Ak na strome objavíte poškodenú vetvu, čím skôr ju zrežte. 

Zeleninová záhrada

Ak nepestujete zimnú odrodu petržlenu, paštrnáku alebo ružičkového kelu, v zeleninovom záhone nebudete mať veľmi čo robiť, pretože na jarnú výsadbu je ešte priskoro.

Čo však môžete spraviť je skontrolovať uskladnenú zeleninu. Prezrite pivnicu a vyberte všetky kúsky, ktoré začínajú hniť alebo klíčiť. Pravidelnú kontrolu nepodceňujte, inak by sa od hnilej zeleniny mohla pokaziť aj zdravá úroda.

V tomto mesiaci si môžete pomaly začať plánovať výsadbu v úžitkovej záhrade. Môžete tiež začať nakupovať semienka a pripraviť si substrát. Ak máte vyhrievaný skleník, môžete si zo semienok pripraviť sadeničky na jarné sadenie.

Ak počasie dovolí, rozneste i kompost alebo iné organické hnojivo na zeleninové záhony a do okolia stromov. 

Ovocná záhrada

Ani ovocné stromy nepotrebujú počas chladných zimných mesiacov veľa starostlivosti. Ak však teplota vystúpi viac dní po sebe na 2 až 5 stupňov, môžete začať s presvetľovacím rezom. Dobre vám na to poslúži klasická ručná alebo akumulátorová píla. Rezom odstráňte všetky choré, polámané a zle rastúce konáre. Cez strom tak bude prenikať viac svetla a vy sa neskôr budete tešiť z bohatej úrody. Ak na strome po reze vzniknú väčšie rany, potrite ich voskom, ktorý ich ochráni pred prípadným mrazom.

Ostrihať môžete aj egreše a červené ríbezle tak, že odrežete bočné výhonky späť na tri púčiky od ich základne. Čierne ríbezle zrežte a odstráňte asi štvrtinu starých stoniek. 

V prípade, že ste tak ešte neurobili, natrite kmene stromov vápnom, aby ste zabránili praskaniu kôry. Odstráňte tiež zhnité a mumifikované plody z ovocných stromov. 

Tak ako aj pri zelenine, nezabúdajte pravidelne kontrolovať uskladnené ovocie a odstrániť to nahnité. Vyčistite vtáčie búdky a prikrmujte spevavce. Ak už nehrozia mrazy, môžete začať i so strihom viniča. 

Neprehliadni: Okrasné kríky: Ktoré dreviny rozvoňajú vašu záhradu v zime?

Okrasná záhrada

V prípade, že mrazy pominuli, čečinu alebo orezané konáriky dajte zo skalky a z kvetinových záhonov dočasne preč, aby sa rastliny nezaparili a nezačali hniť. S príchodom vyšších teplôt môžete tiež začať s presvetľovaním a odstraňovaním poškodených konárov na okrasných stromoch. Pustiť sa môžete i do omladzovania prerastených krov, živých plotov a tvarovania okrasných krov.

Prezrite aj zazimované kvety a trochu ich polejte. Prelom januára a februára je ideálnym časom na prípravu odrezkov na množenie, napríklad muškátov. 

Plánovanie záhrady

Mesiac január je vhodným obdobím na plánovanie novej výsadby, založenie novej záhrady, trávnika či pripravovanie zmien. Dopĺňame si tiež odborné vedomosti o rastlinách a získavame prehľad o novinkách a technológiách pestovania. Skontrolujeme i záhradné náradie, prípadne dokúpime nové.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní