Peroxid vodíka a jeho TOP využitie v záhrade: Čo je v jeho moci?

Peroxid vodíka a jeho TOP využitie v záhrade: Čo je v jeho moci?
  • 22.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Všetci milovníci záhradkárčenia sú v tomto období pravdepodobne už pripravení na príchod zimy. Záhradka i kvety sú zazimované, pôda porýľovaná a pripravená na novú výsadbu obľúbených druhov zeleniny a cesnak či cibuľoviny nádherných jarničiek a letničiek sú už v zemi.

Vegetačný pokoj nielen rastlín a trvaliek, ale aj stromov, kríkov či byliniek môžete využiť na to, aby ste sa počas týchto chladných dní pripravovali na príchod ďalšej záhradkárskej sezóny a zisťovali si, aké sú nové trendy a ktoré tipy a triky môžete vo vašej okrasnej i úžitkovej záhrade využiť na to, aby sa vašim rastlinám i úrode darilo viac a viac.

Najčastejším problémom býva burina, škodcovia, správne vysádzanie a pestovanie rôznych druhov ako ovocia, tak aj zeleniny. Ale aj nekonečný boj so škodcami alebo správnym a efektívnym hnojením tých rastliniek, ktoré potrebujú pre rast podporu formou vhodného a pravidelného prihnojovania.

Na scénu prichádza peroxid vodíka!

Peroxid vodíka pravdepodobne mnohí z nás poznáme, avšak jeho využitie práve v súvislosti so záhradou si nevieme predstaviť. Odhoďte zábrany a dajte mu šancu. Prečo?

  • Má silné antibakteriálne účinky.
  • Má rovnako aj čistiace účinky.
  • Svojou silou pôsobí proti baktériám, vírusom i neželaným plesniam.
  • Prevzdušňuje pôdu.
  • Dodáva pôde i rastlinkám kyslík.
  • Jeho použitie je šetrné s ohľadom na životné prostredie a ekologické hospodárstvo.

Peroxid vodíka je bezfarebná kvapalná látka, ktorá je svojim zložením veľmi podobná vode a jej chemický vzorec je H2O2.

Odporúčame: Burina v záhrade: Ako s ňou zatočiť raz a navždy?

Burina, tras sa!

10 %-ná koncentrácia peroxidu vodíka si dokáže rýchlo a hravo poradiť s neželaným výskytom azda všetkých druhov buriny, ktoré rastú aj na ťažšie dostupných miestach, ako sú napríklad škáry v dlažbe alebo v chodníkoch. Aj keď tomu niekto možno ťažko uverí, peroxid vodíka v sebe v tejto koncentrácii neobsahuje toxické chemikálie, ako to býva zvykom pri silných postrekoch či prípravkov práve proti burine.

Pri jeho aplikácii buďte ale opatrní a používajte ochranné pracovné pomôcky. Keď aplikujete peroxid vodíka na burinu, dajte si tiež pozor na to, aby ste ním nezasiahli vaše obľúbené kvety alebo iné rastliny, pretože tie by to nemuseli zniesť a uhynuli by.

Peroxidom vodíka proti hnilobe rastlín

Pokiaľ ste vaše rastliny ostrihali alebo práve prerezali, tieto miesta sa stávajú náchylnejšie pre výskyt rôznych druhov patogénov. Postriekajte ich preto roztokom vody a peroxidu vodíka, čím budete tieto miesta dezinfikovať.

Veľmi jednoducho a efektívne tak zabránite tomu, aby sa na vašich práve ošetrených rastlinkách vyskytla napríklad bakteriálna hniloba.

Peroxid vodíka ochráni pred škodcami

Neželaný hmyz otravuje nielen nás ľudí, ale aj naše rastliny a kvetenstvo vo vnútri i vonku. Vyrobte si preto účinný prostriedok, ktorého oxidačný účinok:

  • vyhubí ako vajíčka, tak aj larvy a samotný neželaný hmyz – komáre i muchy.

Ako na to? 1:1 si zmiešajte vodu a 3 %-ný roztok peroxidu vodíka a na vaše rastlinky ho aplikujte formou rozprašovania.

Hnojivo pre rastliny i dezinfekcia náradia

Kyslík, ktorý je súčasťou peroxidu vodíka, možno využiť aj na to, aby sme pomohli našim rastlinkám lepšie rásť. Vyrobte si domáce hnojivo tak, že jednu čajovú lyžičku peroxidu vodíka zmiešate s 3,5 l vody. Rastliny budú neskôr prijímať všetky živiny z pôdy oveľa efektívnejšie, čím budú zdravšie, odolnejšie a budú rásť rýchlejšie.

Peroxid vodíka (v tomto prípade 6 – 9 % roztok) poslúži aj na dezinfekciu záhradného náradia alebo črepníkov, aby sa nestali hostiteľmi pre škodcov a nebezpečné patogény.

Neprehliadnite: TOP 3 domáce hnojivá, ktoré vašej záhradke zaručene pomôžu!

Ďalšie využitie peroxidu vodíka aj pre izbové rastliny

  • Koreňový systém vašich rastliniek už nebude hniť – ak použijete peroxid vodíka. Stáva sa totiž, že ak svoje rastliny príliš často či nevhodným spôsobom zalievate, v pôde nebudú mať dostatok kyslíka a ich koreňový systém začne hniť a odumierať. Ako prvá pomoc vám môže poslúžiť zálievka s použitím peroxidu vodíka – zmiešajte si 2 veľké lyžice 3 %-ného roztoku peroxidu vodíka a 1l vody a použite. Takto pripravený roztok je účinný aj proti plesniam.
  • Roztok peroxidu vodíka urýchli klíčenie semien – a to vďaka obsahu kyslíka, ktorého vysoká hladina je nevyhnutná práve pri klíčení semienok. Ak chcete svojim rastlinkám týmto spôsobom pomôcť, semienka namočte na pol hodinku do 3 %-ného roztoku peroxidu vodíka a pred výsadbou ich určite ešte opláchnite vodou.
  • Pomáha pri hydropónii čo je forma pestovania rôznych druhov rastlín, pri ktorej je mimoriadne dôležité zachovanie zdravého koreňového systému. V tom vám pomôže práve peroxid vodíka, ktorý korienkom zabezpečí dostatočný prísun kyslíka a zabráni hnilobe a plesniam. Navyše, je to oveľa bezpečnejšie ako napríklad chemické antiseptiká.

Odporúčame aj: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní