Vonkajší krb: Ako na jeho správnu údržbu na jeseň a v zime?

Vonkajší krb: Ako na jeho správnu údržbu na jeseň a v zime?
  • 15.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Tohtoročná grilovacia sezóna je už definitívne za nami, a preto je ten najvyšší čas, aby ste pred nástupom zimy nezabudli na správnu starostlivosť o váš vonkajší záhradný krb. Ten je počas letných dní a večerov skvelým spoločníkom pri grilovačkách s rodinou či s priateľmi, a preto sa mu nezabudnite „odvďačiť" práve prostredníctvom správnej údržby.

V prípade, ak majú niektorí ľudia vonkajší krb síce sčasti pod strechou alebo na mieste, ktoré im dovoľuje využívať záhradný krb celoročne, ani v tomto prípade nepodceňujte starostlivosť a údržbu.

Pretože, aj keď si síce vieme niektoré z receptov na grilovanie pripraviť aj na grilovacej panvici v teple a v pohodlí domova vo vnútri, atmosfére grilovania a takto pripravených jedál sa to pravdepodobne nikdy nevyrovná.

Postarajte sa o svoj vonkajší gril

Majitelia vonkajšieho krbu, ktorý ho aj využívajú na prípravu jedál pri rôznych príležitostiach, vedia, že najideálnejšie a najvhodnejšie je, ak gril dôsledne vyčistíte po jeho každom použití. A to aj vtedy, ak na terase, balkóne či v priestoroch svojej záhrady máte napríklad:

  • záhradný vonkajší krb,
  • murovaný záhradný gril,
  • murované ohnisko,
  • vonkajší záhradný gril na plyn,
  • kachlový krb, 
  • záhradný krb s kotlíkom.

Odporúčame: Záhradná hadica: Na čo si dať pri jej výbere pozor a ako sa o ňu starať?

Vonkajšie záhradné krby a grily na drevo

Vonkajšie záhradné krby na drevo majú svoju nezameniteľnú atmosféru. Krásne vedia doplniť váš exteriér a praskanie dreva v krbe alebo pri murovanom ohnisku dotvára čarovnú a pohodovú atmosféru.

Aby vám ale títo spoločníci slúžili čo najdlhšie a spoľahlivo, nezabudnite sa o nich správne postarať. Ako?

  • Je dôležité, aby ste zakaždým z krbu či grilu odstránili všetok popol. V opačnom prípade by jednotlivé časti predovšetkým grilu mohli začať korodovať.
  • Ak je váš vonkajší gril na mieste, kde nie je prestrešený a je vystavený všetkým poveternostným podmienkam, odporúčame vám zakúpiť si ochranný kryt na gril. Pokiaľ by ste totiž nechali gril stáť vonku bez tejto ochrany a musel by tak odolávať ako silnému slnku, či vetru, dažďu a snehu, čoskoro by mohol začať hrdzavieť a jeho jednotlivé časti by sa mohli rýchlo zničiť.
  • Je dôležité, aby ste po každom použití grilu vyčistili najmä tie časti, ktoré prichádzajú do styku s jedlom. To znamená – mriežky, varné grily, varné dosky a podobne. Ak tak robíte iba pred prípravou jedla na grile, tak pred „zazimovaním" vášho grilu mu ešte teraz doprajte dôsledné umytie práve týchto miest. Ak totiž nechávate mastnotu a prebytočné časti jedla zaschnúť na mriežkach, stávajú sa tak živnou pôdou pre tvorbu nebezpečných baktérií či plesní.
  • Pri murovaných záhradných krboch by ste nemali zabúdať ani na vymetanie jeho komína, a to minimálne aspoň raz ročne.
  • V neposlednom rade je dôležité aj to, aby ste správne skladovali aj drevo a jeho zásoby. Pokúste sa ho mať uložené na suchom mieste, prípadne prikryté ochrannou plachtou.
  • Nebýva na škodu, ak myslíte na bezpečnosť až do poslednej bodky. Preto majte v blízkosti vonkajšieho záhradného grilu či murovaného ohniska aj funkčný hasiaci prístroj, pretože niekedy sa stáva aj to, že pri záhradných posedeniach a s tým spojenej príprave jedál na grile dochádza, bohužiaľ, aj k požiarom.

Neprehliadnite: Palivové drevo: Ako ho správne skladovať a akým chybám sa vyhnúť?

Vonkajšie záhradné krby a grily na plyn

Vonkajší záhradný gril na plyn je vlastne ďalší domáci spotrebič, a preto je pri jeho výbere dôležité, aby ste si všímali a zvážili všetky pre a proti. Pokiaľ ste zvyknutí niektoré druhy svojich spotrebičov pravidelne servisovať, na toto by ste nemali zabúdať ani v prípade vášho vonkajšieho grilu či krbu na plyn.

Plynové grily majú tú výhodu, že sú takmer ihneď pripravené na použitie a neprodukujú pre niekoho neželaný dym a popol. V tomto prípade sa ale musíte vzdať romantickej predstavy praskajúceho dreva v krbe.

Avšak ani v tomto prípade nezabudnite na pravidelnú údržbu, ktorou dosiahnete nielen zdravšie, ale aj chutnejšie pokrmy. Vrstva stuhnutého a pripáleného tuku na grilovacej ploche vás môže pri každom ďalšom grilovaní pekne potrápiť – preto svoj gril čistite ideálne po každom jeho požití a vyberajte čistič vhodný ako na mastnotu, tak aj na pripáleniny. Ten sa postará o:

  • dokonale čistú grilovaciu plochu,
  • zabráni miešaniu chutí,
  • zabráni pripáleninám, 
  • predlžuje aj dobu životnosti grilu.

Samozrejme, ani v prípade vašich vonkajších grilov či krbov na plyn nezabúdajte na vhodné príslušenstvo – používanie vhodného náradia, čistiacich pomôcok a ochranného krytu.

Neprehliadnite: Krbové kachle: Ako vybrať tie správne a čomu venovať pozornosť pred ich kúpou?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní