Vonkajšie osvetlenie na každé miesto v záhrade či na terase

Vonkajšie osvetlenie na každé miesto v záhrade či na terase
  • 24.05.2022
  • Lenka Biba Slovak

Vonkajšie, takzvané exteriérové osvetlenie, je nielen nevyhnutnosťou, ale aj estetickým prvkom na terase či v záhrade. Rozžiari celé okolie domu, ale aj príjazdové cesty a chodníky alebo vonkajšie altánky či terasy.

Medzi najobľúbenejší typ vonkajšieho osvetlenia patria lampáše a svetlá v tvare gule. Táto nesmrteľná klasika ponúka nielen tradičný dizajn, ale zároveň vytvára aj príjemnú a tajomnú atmosféru.

Oproti interiérovým svetlám sú odolné voči každému počasiu, sú takmer bez údržby a v neposlednom rade poslúžia aj ako dekoratívny prvok záhrady. A ako si vonkajšie osvetlenie správne vybrať?

Druhy vonkajších svetiel

Vonkajšie svetlá možno rozdeliť na niekoľko základných typov, a to podľa umiestnenia a funkcie.

Závesné vonkajšie svetlá perfektne poslúžia ako osvetlenie terasy, pergoly, altánku alebo aj zimnej záhrady. Tento typ svetiel poskytuje dostatok svetla na prípravu jedla a jeho konzumáciu, ale aj hranie hier či príjemné rozhovory. Zároveň aj dokonale poslúžia ako efektný dekoratívny prvok záhrady či terasy.

Nástenné vonkajšie svetlá sa hodia na osvetlenie vchodu do domu, na fasádu domu, do podhľadov alebo na stenu pergoly či prístrešku. Väčšinou nevydávajú toľko svetla ako závesné vonkajšie svetlá, ale vytvárajú veľmi príjemnú a útulnú atmosféru.

Odporúčame: Staré pečivo milujú aj muškáty: Vďaka tomuto triku porastú ako divé

vonkajšie svetlá

Zdroj: Shutterstock®

Čo je najväčším benefitom vonkajšieho osvetlenia?

  • Umožňuje štýlové osvetlenie záhrady.
  • Skvele poslúži na bezpečnú orientáciu v záhrade po tme.
  • Môže sa využiť aj ako vonkajšie svetlo na terasu.

Solárne vonkajšie osvetlenie

Solárne vonkajšie svietidlá sa najčastejšie umiestňujú do záhrady, do skalky alebo k príjazdovej ceste.

Vonkajšie solárne svetlá sú nielen pohodlnou možnosťou, keď nie sú k dispozícii zásuvky, ale tiež nám pomáhajú žiť udržateľnejšie a môžu nám ušetriť peniaze.

Systémy vonkajšieho osvetlenia využívajú solárne články na premenu slnečného svetla na elektrinu, ktorá sa potom ukladá do batérií na nočné použitie. V ideálnom prípade by vonkajšie solárne svetlá mali byť umiestnené v oblastiach, kde môžu prijímať plné slnečné svetlo asi osem hodín denne.

Aj keď sa vonkajšie solárne svetlá z minulosti zdali na pohľad menej atraktívne, s dnešnými špičkovými dizajnmi sa už nemusíte obávať, že by ste si nevybrali z bohatej ponuky.

Neprehliadnite: Recept: Chutná jablková výživa – zamilujú si ju malí aj veľkí!

solárna lampa

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú ďalšie možnosti vonkajšieho osvetlenia?

  • Záhradné stojanové svietidlá – tieto slúžia na osvetlenie predovšetkým chodníkov, príjazdových ciest alebo okolia domu.
  • LED reflektory – vonkajšie svetlá slúžiace na občasné nasvietenie miesta priestoru vášho domu, bytu, prípadne aj chalupy.
  • Vonkajšie osvetlenie so senzorom – je ideálnou voľbou, ak nechceme neustále siahať po vypínači. Senzitivita snímača je pri veľmi veľa modeloch nastaviteľná, a preto sa svetlá nebudú rozsvecovať vždy, keď okolo nich preletí napríklad hmyz.
  • Smart vonkajšie osvetlenie – umožňuje si ľubovoľne prispôsobiť ako farbu, tak aj intenzitu svietenia. Z bonusových funkcií je možné spomenúť napríklad možnosť postupného stmievania svetla pri vypnutí. Všetko navyše môžete ovládať cez smartfón alebo hlasom cez home asistenta.
  • Vonkajšie stropné svietidlá – tieto sú určené na strop, ale možno ich umiestniť aj na stenu. Svojim dizajnom sa skvele hodia nielen na osvetlenie terasy alebo balkóna, ale aj na osvetlenie vchodu domu alebo napríklad aj pivnice.

Ak si vyberáte vonkajšie svetlá, odporúčame sa zamerať na základné parametre – rozmery a farba. Nezabudnite však tiež na stupeň krytia, energetickú triedu, teplotu svetla či intenzitu osvetlenia.

Zaujme vás: Bio-aktívny kolagén – jeho účinky si zamilujete. Ako ho získavať a dopĺňať čo najlepšie?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní