4 trendy, ktoré už v našich predsieniach nemajú čo robiť

4 trendy, ktoré už v našich predsieniach nemajú čo robiť

Pri zariaďovaní interiéru máme prirodzene tendenciu venovať najväčšiu pozornosť obytným miestnostiam, v ktorých trávime najviac času. Pritom je to práve predsieň, ktorá plní funkciu vstupnej brány a ktorú niekoľkokrát denne navštevujú nielen všetci členovia domácnosti, ale aj návštevy.

Akých chýb sa pri zariaďovaní tohto priestoru dopúšťame najčastejšie?

Pozri aj: Predzáhradka - ako z nej spraviť najkrajší priestor vášho pozemku?

1. Predsieň ako plne funkčný priestor bez akejkoľvek osobitosti

V predsienach sa často zameriavame len na praktickú stránku. Riešime, aby bolo kam odložiť kabát alebo topánky, na dizajn už však tak nehľadíme. Výsledkom tak často býva príliš stroho a jednoducho zariadená miestnosť, ktorej chýba akékoľvek kúzlo a osobitosť.

To je ale veľká škoda, pretože potenciál predsiene je oveľa väčší. Môžeme ju premeniť na galériu, kde vystavíme svoje obľúbené umelecké dielo a oslníme ním každého prichádzajúceho.

Niekedy ale stačia aj úplné detaily. Napríklad farebná výmaľba, menší kusový koberec alebo iný textilný doplnok, ktorý vytvorí útulnú atmosféru. Skutočné divy potom vedia aj sviečky a arómu difuzéry. Vďaka nim miestnosť získa svoju nezameniteľnú vôňu, ktorá sa pre nás čoskoro stane synonymom domova.

Odporúčame: Krbové kachle: Ako vybrať tie správne a čomu venovať pozornosť pred ich kúpou? 

2. Strach z výraznejších farieb

Výber správnych farieb do predsiene býva poriadnym orieškom. Najmä pokiaľ je predsieň menšia, vo väčšine prípadov intuitívne siahame po bielej alebo iných veľmi svetlých farbách. Máme predsa zafixované, že takéto farby miestnosť opticky zväčšia a presvetlia.

Hoci biela je skvelou farbou, ktorá evokuje pokoj a čistotu, predsieň kompletne odetá do tejto farby môže pôsobiť trochu rezervovaným a chladným dojmom. Pokiaľ tiež do malej predsiene vyberieme len svetlé farby, môžeme tu omylom na nedostatok miesta a svetla skôr upozorniť. Niekedy sa tak skrátka viac oplatí ísť proti zavedeným pravidlám a napriek mnohým odporúčaniam sa nebáť s farbami trochu experimentovať.

Veľmi dobre tu funguje výrazný farebný prvok na stene alebo napríklad vzorovaná tapeta. Obľúbené sú okrem iného pastelové odtiene. Pokiaľ sa rozhodnete zvoliť tmavšie farby, vyhnite sa radšej tým krikľavým. Zdanlivo síce môžu pôsobiť povzbudzujúcim dojmom, v skutočnosti však pohľad na ne nemusí byť vôbec príjemný. Lepšia ako jasne červená alebo svietivo zelená tak môže byť napríklad moderná terakota alebo fľaškovo či olivovo zelená.

Spoznaj: Ktoré orechy sú najzdravšie! A aké majú účinky?

farebné trendy v predsieni

Zdroj: FAVI

3. Použitie lacného nábytku z lamina a zlých podláh

Veľakrát vyberáme len podľa vzhľadu, zabúdame ale na dôležitý fakt. Podlaha aj nábytok v predsieni sa stretávajú s vyššou vlhkosťou a tiež pravidelným znečistením. Preto treba vyberať skutočne odolné a kvalitné materiály. Pokiaľ ide o podlahu, vhodné určite nie sú celoplošné koberce ani nelakované masívne drevo. Najlepším riešením je rokmi osvedčená dlažba, dobre však môže poslúžiť aj kvalitná laminátová podlaha s vodeodolnou povrchovou úpravou.

Podobná je potom situácia pri nábytku. Často sa tu používajú lacnejšie varianty nábytku z lamina, ktoré však pri kontakte s vlhkom „bobtnajú“ a praskajú. Zase je preto potrebné vyberať nábytok s kvalitnou vodeodolnou úpravou, ktorý oveľa lepšie odolá nielen vlhkosti, ale aj všetkým ďalším nástrahám.

4. Málo úložných priestorov a nábytku

Najmä pri menších predsienach často cítime potrebu vyberať málo nábytku v čo najmenších rozmeroch. Máme totiž pocit, že jedine tak dosiahneme určitú vzdušnosť priestoru. Lenže výsledkom potom býva nedostatok úložných priestorov, čo len vedie k viditeľnému hromadeniu vecí. Miestnosť potom pôsobí všelijako, len nie vzdušne. Oveľa lepšie je umiestniť do predsiene toľko úložných a odkladacích plôch, koľko sa tam pohodlne zmestí.

Cieľom samozrejme nie je vytvoriť labyrint uličiek, ktorý budeme denne zdolávať, ale skôr naplno využiť potenciál miestnosti. Dobrou voľbou sú vstavané skrine až do stropu, multifunkčné predsieňové steny alebo botníky a lavice s úložným priestorom, ktorými je možné vyplniť najrôznejšie výklenky a inak nevyužívané kútiky miestnosti.

Zdroj úvodnej fotky: FAVI


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní