Skorocel kopijovitý – proti hlienom, bolesti žalúdka i ďalším neduhom

Skorocel kopijovitý – proti hlienom, bolesti žalúdka i ďalším neduhom

Skorocel kopijovitý patrí na našom území medzi značne rozšírené byliny. Rastie ako burina na lúkach či pri cestách. Zároveň však patrí medzi najznámejšie liečivé rastliny. Má blahodarné účinky na dýchacie cesty či trávenie a napomáha hojeniu kožných rán. Zistite, s čím všetkým vám vie skorocel pomôcť!

Kedy zbierať skorocel?

Skorocel kopijovitý, ľudovo tiež nazývaný psí jazyk, je trváca liečivá bylina z čeľade skorocelovité. Dorastá do výšky od 10 do 50 centimetrov. Skorocel sa vyskytuje v mnohých európskych krajinách aj v Stredomorí a nájsť ho môžeme i v juhozápadnej Ázii. Rastie do nadmorskej výšky približne 1500 metrov, najmä na lúkach, poliach, v parkoch, záhradách či pri cestách. Rastlina nie je náročná na pestovateľské podmienky. Skorocel je charakteristický svojou dlhou rebrovitou stonkou bez listov.

Na jej konci sa vyvíjajú kvety, usporiadané v krátkom hlávkovitom klase. Listy vyrastajú z prízemnej ružice a majú kopijovitý tvar. Rastlina kvitne od mája do septembra až októbra, takže je ten pravý čas na jej zber. Zo skorocelu sa v čase kvitnutia zbierajú listy. Tie sa dajú použiť aj čerstvé, prípadne sa môžu vysušiť a uskladniť do zásoby. Listy skorocelu je vhodné rýchlo vysušiť počas horúcich slnečných dní alebo pri teplote do 40 °C. Sušený skorocel tiež zakúpite v lekárni či špecializovaných obchodoch.  

Pozri aj: Hamamel virgínsky: Zisti aj ty, v čom je absolútne unikátny!

účinky skorocelu

Zdroj: Shutterstock®

Podporuje pľúca, trávenie i pokožku

Skorocel má skutočne všestranné liečivé účinky. Rastlina obsahuje vlákninu, vitamíny A, C aj K, vápnik či kyselinu linolovú. Taktiež v sebe ukrýva látku, nazvanú alantoín, ktorá má výrazne regeneračné účinky. Skorocel zlepšuje obranyschopnosť a má silné antiseptické aj detoxikačné vlastnosti. Blahodarne vplýva najmä na zdravie pľúc a celých dýchacích ciest. Bylinku je vhodné vyskúšať pri prechladnutí, alebo je účinná ako ochrana proti chrípke. Taktiež podporí vykašliavanie hlienov.

Okrem toho skorocel pozitívne pôsobí aj na procesy trávenia. Napomáha odstrániť kŕče a bolesti žalúdka či hnačky. Má močopudné účinky, takže z tela odstráni nadbytočnú vodu. Rovnako prečistí močové cesty a podporí funkciu obličiek i pečene. Skorocel výrazne ovplyvňuje stav pokožky. Pomáha regenerovať bunky a urýchľuje hojenie kožných rán či ochorení. Vďaka jeho sťahujúcim a antiseptickým účinkom je skvelým pomocníkom v starostlivosti o mastnú a aknóznu pleť.  

Pozri aj: Toto sú najkrajšie záhrady sveta! Ktorú by si rada navštívila?

skorocelový čaj

Zdroj: Shutterstock®

Ako skorocel využiť?

Zo skorocelu sa dá jednoducho pripraviť čaj na vnútorné použitie. Potrebujete naň 2 čajové lyžičky sušených listov a 0,5 litra vody. Listy skorocelu zalejte v menšom hrnci požadovaným množstvom vriacej vody a nechajte lúhovať približne 15 až 20 minút. Následne čaj sceďte a pri spomínaných ťažkostiach pite 2 šálky denne. Výhodou tejto byliny je, že nemá žiadne nepriaznivé účinky ani pri dlhodobom užívaní. Zo skorocelu si môžete pripraviť aj silnejší odvar na vonkajšie použitie. Varí sa podobne ako čaj, stačí len zvýšiť množstvo pridanej sušenej rastliny.

Takýto odvar je vhodný na ošetrenie poranenej pokožky či kožných ochorení. Vyskúšať môžete i skorocelovú tinktúru. Potrebujete na ňu 5 gramov skorocelových listov a 100 ml aspoň 60 % liehu. Nádobu s týmito prísadami poriadne uzatvorte a nechajte stáť aspoň 10 dní. Po scedení je tinktúra pripravená na použitie. Časť z nej môžete napríklad zriediť s prevarenou vodou a používať ako pleťovú vodu.

Bude ťa zaujímať: Recept na marinkový sirup: Ohúr najbližších niečím nevšedným!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní