Kumquat - poznáte toto exotické ovocie? Prezradíme vám, ako ho pestovať, skladovať a prečo ho konzumovať

Poznáte ovocie s názvom kumquat? Kumquat (slovensky kumkvát) je citrusové ovocie, ktoré vyzerá ako pomaranč (zvonka i zvnútra), ale je oválneho tvaru a oveľa menšie. Mohli ste si ho všimnúť i v regáloch veľkých supermarketoch. Kumquat sa však dá pestovať i doma.

Aké účinky má toto exotické ovocie na naše zdravie? Akým spôsobom ho môžeme konzumovať a ako ho skladovať?

Neprehliadni: Portulaka - zázračná rastlina pre zdravie a krásu. Ako ju správne pestovať?

Kumquat stromček - ako vyzerá?

Názov „kumquat" kombinuje čínske slová „gam", čo znamená zlato, a „gwat", čo je ďalšie slovo pre mandarínky. Tento ker alebo malý strom pochádza z Ázijsko- pacifickej oblasti, kde bol pestovaný a kultivovaný po tisíce rokov. Do Európy a Ameriky sa dostal až začiatkom 19. storočia.

Kumquat je kvitnúci širokolistý ovocný stromček alebo ker, ktorý počas vegetačného obdobia - začiatkom leta produkuje biele kvety. Kumquat v kvetináči vyzerá atraktívne a pripomína miniatúrny strom alebo ker.

V ľudovej medicíne v niektorých ázijských krajinách sa tieto maličké pomaranče, ktoré patria medzi najmenšie citrusové plody, používali na liečbu prechladnutia, kašľa a zápalu dýchacích ciest. Moderná veda potvrdzuje, že v kumquate skutočne existujú určité zlúčeniny a látky, ktoré podporujú náš imunitný systém a majú ďalšie pozitívne účinky na náš organizmus.

Citrus Japonica - 11 účinkov na zdravie

  • zlepšuje príznaky a skracuje trvanie infekcií dýchacích ciest
  • kumquat podporuje imunitu
  • napomáha pri prevencii cukrovky - optimalizuje inzulín a glukózovú rovnováhu v tele
  • eliminuje negatívne účinky voľných radikálov, ktoré môžu spôsobiť vrásky, starecké škvrny
  • kumquat podporuje trávenie
  • pomáha dlhodobo chrániť kosti
  • podporuje nervovú sústavu
  • kumquat udržuje zdravú pokožku
  • podporuje proces chudnutia
  • znižuje hladinu škodlivého cholesterolu
  • čistí telo od toxínov a ťažkých kovov

Kumquat - obsah vitamínov a minerálov

Toto exotické ovocie sa vyznačuje obsahom vitamínu A a beta-karoténu, čím podporuje a udržuje zdravé oči. Kumquat je bohatý na antioxidanty, ktoré bránia hromadeniu voľných radikálov a znížuje tak riziko chronických chorôb.

Kumquaty obsahujú širokú škálu esenciálnych olejov, ako napríklad limonén, alfa-pinén a mnohých ďalších, ktoré majú priaznivé účinky na telo. Sú tiež bohatým zdrojom vápnika, draslíka, A, C vitamínu a vitamínov skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6) a užitočných tukov. Citrusové plody tejto rastliny sú tiež známe vysokým obsahom vlákniny.

Pozri aj: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Kumquat

Zdroj: Depositphotos

Ako pestovať kumquat?

Pokiaľ si kumquat obľúbite, môžete ho pestovať aj doma. Môžete si ho vypestovať zo semienka, ale lepšie je zakúpiť si ho ako krík v záhradníctve.

Toto citrusové ovocie má rado slnko a teplo, a preto pol roka môžete mať stromček vonku v záhrade, na terase či balkóne. Na zimu ho však umiestnite na chladnejšie miesto (okolo 10 ° C) v interiéri, ďalej od vykurovacieho telesa.

Starostlivosť o ker nie je nijako náročná, pozor je ale treba dávať na prílišné zalievanie najmä vtedy, ak ho pestujete v kvetináči.

Kumquat kvitne a plodí od mája do novembra. Plody zbierajte vtedy, keď sú pekne dozreté a majú krásnu oranžovú farbu. V chladnejších oblastiach Slovenska je lepšie pestovať toto exotické ovocie celoročne v skleníku v záhrade.

Prihnojovanie nezanedbávajte pretože prospieva ku celkovej kondícii rastliny, jej vzhľadu, ovplyvňuje tiež kvitnutie a tvorbu plodov. Používajte hnojivá vhodné pre citrusy.

Po zbere plodov, môžete niektoré vetvičky odrezať, hlavne tie staršie konáriky. Presádzať kumquat je vhodné každé dva roky.

Najznámejšie odrody kumquatu

Hong kong kumquat

Ide o najmenší z kumquatov s červeno - oranžovými okrúhlymi plodmi.

Malayan kumquat

Plody tejto odrody sú malé a zaoblené s priemerom 4,5 centimetra s tenkou, hladkou kôrou, obsahujúce päť segmentov.

Nagami kumquat

Populárna, bežná odroda kumquatu, ktorú je možné pestovať v bytových podmienkach.

Meiwa kumquat

Trpasličia odroda kumquatu, výška stromu dosahuje pol metra. Vyznačuje sa pomerne veľkými plodmi.

Jiangsu kumquat

Táto odroda je vhodná pre pestovateľov, ktorí majú skúsenosti s pestovaním kumquatu v byte. Rastlina vytvára hustú tmavozelenú korunu, medzi ktorou sa uprostred leta objavujú veľké, sladké plody s tenkou šupkou.

Zaujme Ťa: Zazimovanie záhrady: S našimi radami to hravo zvládnete!

Kumquat

Zdroj: Depositphotos

Ako kumquat spracovať?

Ako konzumovať citrus kumquat? Toto ovocie môžete konzumovať priamo po odtrhnutí zo stromu a najlepšie celé - nelúpané. Ich sladká chuť pochádza zo šupky, zatiaľ čo ich šťava je kyslá. Chuťou pripomína mix horkého grepu, pomaranča a citrónu. Kumquaty môžete samozrejme olúpať. Ale mnoho ľudí odporúča vložiť do úst celé ovocie.

A pokiaľ ide o semienka tohto ovocia, môžete ich buď zjesť (aj keď sú trochu horké), vypľuť ich alebo ich vybrať, ak ovocie krájate.

Kumquat však môžete i spracovať alebo využiť nasledovnými spôsobmi:

  • Chutney, marinády a omáčky na mäso, kura alebo ryby
  • Marmelády, džemy a želé
  • Ako plátky do šalátu (ovocné šaláty alebo šaláty s listovou zeleninou)
  • Na pečené dezerty, cheesecake, do smoothie
  • Kandizované
  • Ako obloha
  • Nakrájajte ich na plátky a spravte si z nich čaj
  • Výroba likérov a štiav
  • Často sa využíva aj na zdobenie zmrzlinových pohárov či koktailov, ktorým dodá netradičnú chuť

Ako kumquat skladovať?

Rovnako ako aj väčšina exotických citrusových plodov, ak si na záhrade či doma nepestuje krík, kumquat je možné dostať kúpiť v supermarketoch v zime.

Ako kumquat nakupovať? Pri kúpe kumquatu si dávajte pozor na to, aby šupka nebola porušená alebo nahnitá. Zrelý kumquat poznáte podľa farby, ktorá môže byť od jasnej oranžovej až po žlto oranžovú. Nezrelé kumquaty sú potom skôr zelenkavé.

V izbovej teplote kumquaty vydržia približne dva dni. Skladovať ich ale môžete aj v chladničke v uzavretej nádobe po dobu dvoch týždňov. Kumquat si však môžete dopriať aj mimo jeho sezóny v sušenej podobe.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE