RECEPT: Domáci karamelový veterník z Pečie celé Slovensko

RECEPT: Domáci karamelový veterník z Pečie celé Slovensko
  • 15.01.2023
  • Redakcia .

Máte radi karamelové veterníky? Tento dezert obľubujú pravdepodobne všetci, ktorí milujú sladšie pochúťky. Karamelový veterník je skutočne sladkou dobrotou, ktorá chuť na sladké okamžite zaženie. Keď naň nabudúce dostanete chuť, skúste si ho pripraviť doma. Prinášame overený recept z relácie Pečie celé Slovensko. 

Pálená hmota – odpaľované cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 140 g vody
  • 41 g oleja
  • 2 – 3 vajcia
  • Štipka soli

Žĺtková šľahačka:

  • 180 g mlieka
  • 42 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilínového cukru
  • 12 g pudingového prášku
  • 1 žĺtok
  • 180 g smotany na šľahanie 40 %

Karamelová šľahačka:

  • 84 g kryštálového cukru
  • 84 g smotany na šľahanie 33 % do karamelu
  • 240 g smotany na šľahanie 40 %

Karamelová fondánová poleva:

  • 30 g kryštálového cukru
  • 50 g vody
  • 200 g fondánovej polevy

Postup prípravy veterníkov:

Pálená hmota – odpaľované cesto:

  1. Vodu, olej a soľ dáme variť.

  2. Pridáme preosiatu hladkú múku, krátko restujeme, aby sa hmota odliepala od varechy a hrnca.
  3. Odstavíme, len mierne ochladíme a ešte do teplej hmoty primiešame vajíčka, aby bola hladká a kašovitá.
  4. Hmotu pomocou cukrárskeho vrecka a rezanej špičky nastriekame na plech pokrytý papierom do tvaru veterníka. Pokropíme vodou.
  5. Pečieme v teplovzdušnej rúre 20 minút (10 min na 180 °C, 10 min. na 160 °C).
  6. Vychladnuté rozkrojíme.
  7. Na spodnú časť nastriekame najskôr žĺtkovú šľahačku, potom karamelovú šľahačku.
  8. Vrchnú časť namočíme do karamelovej polevy.

Žĺtková šľahačka

  1. Všetky suroviny okrem smotany na šľahanie spolu zmiešame a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.

  2. Krém prikrytý fóliou necháme vychladnúť a rozšľaháme ho.
  3. Do vychladnutého žĺtkového krému primiešame vyšľahanú šľahačku.

Karamelová šľahačka

  1. Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme teplú smotanu, krátko povaríme, aby sa rozpustila. Vychladíme.

  2. Smotanu na šľahanie vyšľaháme, pridáme tekutý studený karamel.
  3. Opatrne vyšľaháme, aby nám vznikla lahodná karamelová šľahačka.

Karamelová fondánová poleva

  1. Cukor rozpustíme na karamel, prilejeme vodu, rozvaríme.

  2. Tekutý karamel vlejeme do fondánu a vo vodnom kúpeli rozpustíme.
  3. Namočíme vrchnú časť veterníkov do karamelovej polevy.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní