Ako vybrať trampolínu? Na aké parametre sa zamerať?

Ako vybrať trampolínu? Na aké parametre sa zamerať?
  • 16.02.2023
  • Michaela Kožáková

Trampolína je výborným prostriedkom na posilnenie svalstva a zrelaxovanie. Na trampolíne v záhrade alebo v byte sa vybláznia nielen deti, ale i dospelí. Práve tých najmenších trampolína prinúti k pohybovej aktivite namiesto toho, aby sedeli za počítačom alebo sa hrali s telefónom.

Trampolíny už nie sú len zábavou pre deti či pomôckou na hodinách telocviku. Vedeli ste, že od roku 2000 bolo skákanie na trampolíne pridané do letných olympijských hier?

Možno i vy ste si obľúbili tzv. jumping, ktorý predstavuje druh aeróbneho cvičenia vykonávaného na trampolíne za sprievodu hudby.

Premýšľate nad kúpou malej trampolíny pre deti alebo dokonca i pre seba? Čím sa riadiť pri jej výbere a aké parametre treba zvážiť?

Pozri aj: Záhradná hojdačka: Na čo sa pri jej výbere zamerať?

Benefity skákania na trampolíne

Na základe štúdií NASA bolo zistené, že 10-minútovým skákaním na trampolíne vydáte toľko energie ako pri 30-minútovom behu, bez toho, aby vaše kĺby trpeli neustálymi nárazmi na tvrdú plochu. Skákanie na trampolíne nemusí byť iba zábavou pre deti, ale aj výborným kondičným cvičením pre celú rodinu. Skákanie na trampolíne prináša množstvo výhod, ako:

  • zlepšenie koordinácie pohybov tela,
  • podpora a posilnenie imunity,
  • lepšie držanie tela,
  • redukcia váhy – zábavná forma chudnutia,
  • posilnenie panvového dna,
  • kvalitnejší spánok,
  • zlepšenie lymfatického systému,
  • zlepšenie nálady, pozitívny vplyv na psychiku,
  • posilnenie šliach a väzív,
  • zvýšenie hustoty kostí, preventívne pôsobenie voči osteoporóze,
  • predchádzanie kardiovaskulárnym problémom.

Druhy trampolín

V prvom rade si premyslite, kde bude trampolína umiestnená – budete ju používať v byte alebo na záhrade? Dnes na trhu môžete nájsť interiérové trampolíny s priemerom už od 90 centimetrov. Medzi najviac predávané modely patria skladacie trampolíny, ktoré môžete ľahko premiestniť vďaka nižšej váhe rámu. Existujú aj špeciálne fitness trampolíny, ktoré sú doplnené madlami pre efektívnejšie cvičenie.

​​Exteriérové trampolíny môžete umiestniť priamo na trávnik. V ponuke nájdete trampolíny, ktoré je možné zapustiť do zeme. Tie poskytujú maximálnu stabilitu. Exteriérové trampolíny sa vyznačujú väčším priemerom a nosnosťou. Na zimu je vhodné ich uskladniť.

Tvar trampolíny

Všetky tvary trampolín sú ponúkané v mnohých veľkostiach. Medzi najviac obľúbené patria kruhové trampolíny, ktoré sú vhodné do väčšiny záhrad, ideálne na domáce skákanie, fitness a inú zábavu. Kruhová trampolína sa považuje za najbezpečnejšiu, pretože kruhová skákacia plachta zaistí, že pri skákaní to tiahne skokana do stredu trampolíny a znižuje sa tak riziko kontaktu s okrajom trampolíny a sieťou.

Hlavným účelom obdĺžnikovej trampolíny je využitie daného priestoru. Dá sa dobre umiestniť do rohov záhrada alebo do priestoru, ktorý je dlhý a úzky. Obstarávacia cena obdĺžnikových trampolín je vyššia z dôvodu materiálu. Rámy obdĺžnikových trampolín musia byť vyrobené z hrubšieho materiálu, pretože sily pri skoku sa rozložia inak ako pri kruhovej trampolíne.

Trampolína do zeme alebo tiež zapustená trampolína, je pomerne novinkou na trhu. Mnoho ľudí sa ich obáva z dôvodov bezpečnosti. Tieto trampolíny podliehajú najnovším certifikáciám a sú úplne bezpečné. Inštalácia zapustených trampolín si vyžaduje vykopať jamu a následný postup je už veľmi jednoduchý.

Bezpečnosť

Najdôležitejším parametrom, o ktorý by ste sa mali pri výbere trampolíny zaujímať je bezpečnosť. O celkovej bezpečnosti výrobku vypovedá kvalita spracovania, počet oporných nôh, bezpečnostné doplnky a certifikáty. Hneď, ako obdržíte výrobok, prezrite si kvalitu zvarov rúrok a švov. Zvary a švy by mali byť bez medzier a trhlín.

Všímajte si tiež počet oporných nôh, ktoré zaisťujú stabilitu. Štandardne má trampolína štyri alebo šesť stojných nôh. Výhodou výrobkov so štyrmi nohami je, že na ne možno umiestniť ochrannú sieť s ôsmymi poľami. Nohy by mali mať tvar písmena U.

Skákacia plocha musí byť vyrobená zo špeciálneho neabrazívneho materiálu, ktorý má hladký povrch, nespôsobuje odreniny, má tiež vysokú pevnosť v ťahu a pamäťový efekt. Ochranná sieť by mala byť pevná a odolná s kvalitnými spojmi, aby sa nestalo, že nimi dieťa vypadne von. Dvojaké istenie vstupu na trampolínu cez sieť – so zipsom a prackami ešte viac zvýši bezpečnosť.

Neprehliadni: Záhradné trendy pre rok 2023: Čo bude dominovať v okrasnej záhrade?

Na čo sa zamerať pri kúpe trampolíny?

  • veľkosť – najčastejším parametrom, ktorý výrobcovia udávajú je priemer skákacej plochy, ktorý sa pohybuje od 90 – 500 centimetrov. Pri výbere si k rozmeru trampolíny nezabudnite pripočítať 1 – 1,5 metra voľného priestoru okolo nej, ktorý by mal zostať voľný z bezpečnostných dôvodov.
  • výška odrazovej plochy – tá môže dosahovať 40, ale aj 100 centimetrov. Pri kúpe trampolíny myslite na tom, ako budete na ňu vy alebo vaše deti liezť. Ak si vyberiete príliš vysoký model, je vhodné zaobstarať si tiež špeciálne schodíky. Pri malých deťoch oceníte prízemnú trampolínu.
  • materiál – rám trampolíny by mal byť vyrobený z dostatočne pevného a odolného materiálu. Najlepšia je oceľ, hliník je síce ľahší, ale náchylnejší na opotrebenie. Pri vonkajších modeloch si dajte pozor aj na povrchové spracovanie. 
  • hmotnosť – tá sa odvíja od materiálu a veľkosti trampolíny. Ak budete trampolínu často skladať a upratovať, vyberte si model s odľahčenou konštrukciou. 
  • nosnosť – maximálna nosnosť trampolíny je dôležitý parameter z hľadiska bezpečnosti. V prípade prekročenia hrozí pretrhnutie pružiny, zranenie či hrozba znižovania životnosti výrobku. Detská trampolína môže mať nosnosť 80 kilogramov, ale aj 180. Pokiaľ chcete na trampolíne skákať spolu so svojimi deťmi, vyberte si prevedenie s nosnosťou nad 100 kilogramov.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní