Okrasná kapusta: Najkrajšia je práve teraz, začiatkom zimy!

Okrasná kapusta: Najkrajšia je práve teraz, začiatkom zimy!
  • 29.11.2022
  • Lenka Biba Slovak

Okrasná kapusta je okrasná rastlina, ktorá sa v súčasnosti používa nielen do záhonov, ale aj do mnohých dekorácií typických pre chladnejšie obdobie. Okrasná kapusta je charakteristická svojimi širokými a plochými listami, ktoré sú lemované v kontrastnej farbe. Dorastá do výšky približne 40 centimetrov a na trhu ju možno dostať kúpiť v mnohých kultivaroch, ktoré sa od seba odlišujú nielen tvarom, ale aj veľkosťou a farbou.

Okrasná kapusta je rovnakého druhu ako aj „obyčajná" kapusta, brokolica alebo karfiol. Okrasná kapusta je ale aj jedlá! Má horkú chuť a často sa používa v kulinárskom prostredí ako ozdoba hlavných jedál.

Tento druh kapusty je cenený predovšetkým ako farebný doplnok do domácich záhonov, kde sa pestuje pre veľké ružice bielych, ružových, fialových alebo červených listov.

Okrasná kapusta

V záhradníctve je okrasná kapusta obľúbený druh pre svoje hlboko strihané, kučeravé alebo nariasené listy. Okrasná kapusta netoleruje letné horúčavy, takže musíte začať pestovať rastliny zo semien v polovici leta alebo si kúpiť priesady priamo v záhradkárstve.

Semená zasejte asi 6 až 10 týždňov pred očakávaným prvým mrazom vo vašej oblasti, kde žijete. Semená sa musia zasiať a mladé rastliny uchovávať v chladných podmienkach, aby sa im darilo čo najlepšie.

Prípadne môžete kvetináče so semienkami umiestniť na niekoľko dní do chladničky, aby ste podporili klíčenie. V chladnejších klimatických podmienkach je možné zasiať semená priamo v záhrade. Semená okrasnej kapusty vyžadujú na klíčenie svetlo, preto by sa nemali zasypávať zeminou.

Odporúčame: RECEPT: Obložené chlebíčky s domácim parížskym šalátom z Pečie celé Slovensko

Okrasná kapusta - na čo si treba dať pozor?

Pri nákupe okrasných rastlín kapusty hľadajte veľké kompaktné rastliny, ktoré sú takmer alebo úplne vyfarbené. Rastliny sa po vysadení v záhrade vo všeobecnosti nezväčšia, najmä ak sú korene „zviazané" v kvetináčoch.

Preto si určite kúpte rastliny vhodnej veľkosti pre miesto, kde sa budú používať, aj keď väčšie rastliny budú finančne náročnejšie.

Ako využiť okrasnú kapustu?

Okrasná kapusta je skvelý výber ako náhrada letničiek v dlhotrvajúcich jesenných expozíciach kvetov. Krásne vyniknú ako v záhonoch, tak aj v kvetináčoch. Pokúste sa umiestniť rastliny tak, aby sa čo najlepšie odhalili ich farebné stredy.

Používajte ich v hromadných výsadbách, v zmiešaných alebo samostatných výsadbách, alebo aj ako oddeľovače. Vyzerajú nádherne v predných častiach, predovšetkým v kombinácii s trvalkami, ktoré sú na jeseň na vrchole svojej krásy. Okrasné kapusty pekne vyniknú aj pri trávach či rozchodníkoch.

Neprehliadnite: DIY kŕmidlo pre vtákov: Nekupujte, ale recyklujte a vyrobte si originálne kŕmidlá!

Okrasná kapusta v kvetináči

Pre jednoduchú a atraktívnu výsadbu okrasnej kapusty v kvetináči ju umiestnite do stredu výsadby a obklopte ju napríklad macoškami. Alebo ich skúste kombinovať s inými rastlinami, ktoré znesú aj slabé mrazy, napríklad:

  • mangold obyčajný,
  • lomikameň,
  • petúnie, 
  • chryzantémy.

Nezabudnite - okrasné kapusty sú jedlé!

Ako sme povedali na začiatku, okrasná kapusta je jedlá. Ak chcete znížiť ich horkú chuť, uvarte ich, vylejte vodu a potom ich pred podávaním buď znova prevarte alebo poduste na olivovom oleji.

Odporúčame aj: Vonkajší krb: Ako na jeho správnu údržbu na jeseň a v zime?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní