Čo je krmivo pre psov a aké sú jeho druhy?

Čo presne je krmivo pre psov a prečo je dôležité? Strava vášho psa má obrovský vplyv na jeho zdravie a spokojnosť. Preto je veľmi dôležité vybrať pre svojho psa to správne krmivo! Inak povedané, mali by ste poskytnúť svojmu miláčikovi kompletné krmivo, ktoré by malo tvoriť pevný základ jeho stravy. 

Prečo je to také dôležité krmivo vo výžive psov? Pretože obsahuje dôležité a základné živiny potrebné na zachovanie životných funkcií a zdravia zvieraťa. Týmito nevyhnutnými prvkami sú bielkoviny, tuky, sacharidy a mikro a makroživiny, samozrejme, v správnom pomere.

História krmiva pre psov

História krmiva pre psov siaha až do staroveku. V starovekom Egypte sa psy kŕmili mliekom a chlebom, zatiaľ čo v starovekom Grécku dostávali chlieb so syrom a bylinkami. V rímskych časoch sa psy kŕmili mäsom a kosťami a v stredoveku sa psom dávali zvyšky z ľudského stola.

V 19. storočí sa začali vyrábať sušienky pre psov a v 20. storočí sa zaviedli granule pre psov. Dnes je na trhu k dispozícii široká škála krmív pre psov vrátane celozrnných a doplnkových krmív. Kompletné krmivo môže byť vo forme mokrého alebo suchého krmiva, čiže vo forme granúl.

Druhy krmiva pre psov

Existujú tri druhy krmiva pre psov: vlhké krmivo, granule-suché krmivo a surové krmivo - domáce alebo takzvané BARF.

Mokré krmivá sú konzervované alebo balené krmivá, ktoré obsahujú veľa vody a pomáhajú udržiavať hydratáciu organizmu.

Granule sú krmivá, ktoré sú suché a obsahujú menej vody ako vlhké krmivá. Surová strava je strava, ktorá pozostáva zo surového mäsa, kostí, špeciálnych prísad a doplnkov.

Pochopenie výživy psov

Základné živiny, ktoré musia psy prijímať, sú bielkoviny, tuky a sacharidy. Kompletné krmivá pre psov dostupné v každom správnom zoo obchode sú vysoko kvalitné a obsahujú potrebné výživové hodnoty. Bielkoviny sú nevyhnutné na budovanie a obnovu svalov, tuk je zdrojom energie a sacharidy dodávajú psovi energiu. Okrem týchto troch zložiek potrebujú psy aj vitamíny a minerálne látky.

Existujú rôzne pravidlá výživy psov, ktoré je potrebné dodržiavať, aby váš pes dostal správnu výživu. Psom by sa napríklad malo podávať krmivo v určitom dennom čase a množstvo krmiva by sa malo prispôsobiť im veku, hmotnosti a aktivite.

čo dať jesť psovi

Zdroj: Depositphotos

Výber správneho krmiva pre psa

Pri výbere správneho krmiva pre psa je potrebné zvážiť mnoho faktorov. Jedným z dôležitých faktorov je vek psa. V závislosti od veku psa sa môžu jeho nutričné potreby líšiť. Ďalšími faktormi, ktoré treba zvážiť, sú hmotnosť psa, úroveň aktivity a zdravotný stav psa. Pri výbere krmiva pre psa je tiež dôležité venovať pozornosť živinám, ktoré sa vo výrobku nachádzajú. Vždy vyberajte granule pre psov, ktoré obsahuje správne množstvo bielkovín, tukov a sacharidov.

Špecializované diéty pre zvieratá so špeciálnymi potrebami

Niektoré psy si vyžadujú špecializované diéty, aby spĺňali špeciálne výživové potreby. Napríklad psy s potravinovými alergiami môžu potrebovať bezlepkovú alebo bezobilnú diétu alebo eliminačné krmivo.

Psy s nadváhou môžu vyžadovať nízkokalorickú stravu a staršie psy môžu potrebovať stravu, ktorá obsahuje menej sacharidov. Existujú aj špecializované diéty pre psov s ochorením obličiek, pečene a srdca. Všetky vyššie spomenuté diéty by mal predpísať veterinárny lekár.

krmivo pre psa

Zdroj: Depositphotos

Domáce krmivo – BARF diéta pre vášho psa

Niektorí majitelia psov sa rozhodnú pripravovať krmivo pre svojich miláčikov doma. Jedným z hlavných dôvodov, prečo sa ľudia rozhodnú pripravovať krmivo doma, je, že môžu kontrolovať živiny a kvalitu krmiva podávaného avojmu psíkovi.

Príprava krmiva pre psa doma však môže byť náročná a zdĺhavá a je pre nich veľmi dôležité vypočítať presné potrebné hodnoty živín, ako aj vhodne doplniť zmesi. Bez toho niektoré recepty nemusia psovi poskytnúť správne množstvo energie, ktorú potrebuje.

Obľúbené značky krmív pre psov

V zoo obchode - fera.sk - sú k dispozícii desiatky značiek krmív pre psov. Medzi najobľúbenejšie značky patria Royal Canin, Brit, Acana, Dolina Noteci, Sheba, atď. Každá z týchto značiek ponúka rôzne výrobky, ktoré vyhovujú rôznym výživovým potrebám psov. Pri výbere značky krmiva pre psov je dobré pozrieť sa na recenzie iných majiteľov psov, ako aj na zloženie a kvalitu krmiva.

Zhrnutie: Ako nájsť najlepšie krmivo pre psa?

Vybrať správne krmivo pre psa môže byť náročné, ale zároveň veľmi dôležité pre zdravie a šťastie vášho psa. Pri výbere krmiva pre psa zvážte vek, hmotnosť, úroveň aktivity a zdravotný stav vášho psa. Stojí za to všímať si živiny, ktoré sa vo výrobku nachádzajú, a vybrať si krmivo, ktoré obsahuje správne množstvo bielkovín, tukov a sacharidov.

xistujú aj špecializované diéty pre psov s rôznymi nutričnými potrebami, napríklad bezlepková diéta, diéta s nízkym obsahom tuku a diéta pre staršie psy. Pri výbere značky krmiva pre psov je dobré pozrieť si recenzie od iných majiteľov psov, ako aj zloženie a kvalitu krmiva.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE