Nechtík lekársky: Objavte čaro bylinky starovekých kultúr

Nechtík lekársky: Objavte čaro bylinky starovekých kultúr
  • 21.05.2022
  • Zuzana Andrášová

Nechtík lekársky (latinsky Calendula officinalis) je liečivá rastlina z čeľade astrovité, ktorá zdobila záhradky už našich starých mám. Dokonca ho pestovali už aj v starovekých gréckych, rímskych, arabských a indických kultúrach. Vtedajší obyvatelia nechtík využívali ako liečivú bylinu. Používal sa tiež ako farbivo na látky i ako potravina. Starí Egypťania ho používali ako omladzujúci prostriedok. 

Objavte aj vy čaro nechtíka lekárskeho a vypestujte si ho vo svojej záhradke či vyvýšených záhonoch. Darí sa mu aj v kvetináči na balkóne či terase. Pestovanie je veľmi ľahké, takže to hravo zvládnete. Okrem krásnych kvetov budete mať aj cenného pomocníka pri rôznych ochoreniach či poraneniach.

Kvety rastú do výšky 30 až 80 cm. Listy sú 12 cm dlhé, chlpaté a na dotyk lepkavé. Okrem typicky žltej a oranžovej farby, môže mať nechtík aj červenú, či jemne krémovú a jemne ružovú farbu.

nechtík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Pestovanie nechtíka lekárskeho

Pestovanie nechtíka lekárskeho nie je náročné. Rastlinka obľubuje chladnejšie počasie, ale jeho výsadba vonku sa odporúča až po poslednom jarnom mraze. 

Ak ste si nepredpestovali nechtík vo vnútri, semená nechtíka zasaďte do hĺbky približne 6 milimetrov. Kým vám nevyklíčia, udržujte pôdu vlhkú. Následne sadeničky prerieďte, aby boli od seba vo vzdialenosti približne 10 až 15 centimetrov. 

Nechtíku sa najlepšie darí na slnku v úrodnej a dobre priepustnej pôde. Ak žijete v oblasti, ktorá je veľmi horúca, zasaďte ho do čiastočného tieňa. Na svoj rast nepotrebuje hnojivo. Vody si žiada primerane. Dospelým rastlinkám sa darí pri občasnej zálievke – raz či dvakrát týždenne.

Starostlivosť o kvety

Vykvitnuté kvety môžete odrezať a využiť ako dekoráciu vo váze na vašom kuchynskom stole. Kvety tiež môžete vysušiť. Odrezom nechtíka totiž podporujete jeho ďalšie kvitnutie. Odporúča sa zbierať ho za slnečného dňa okolo poludnia, pretože v tomto čase má mať najväčšiu silu.

Rastlinky nechtíka niekedy môžu pôsobiť unavene. Odporúča sa ich zrezať na približne 7,5 centimetra, čím sa opätovne podporí ich rast.

Každý kvet má v sebe množstvo semiačok. Ak teda nechcete semiačka kupovať, nechajte kvety dozrieť. Semená nechtíka sú pripravené na zber, keď zhnednú. Ak ich nepozbierate, nechtík sa dokáže zasiať aj sám. Semiačka sa totiž uvoľnia a zahniezdia v pôde. Väčšina rastlín zakvitne do dvoch mesiacov od zasiatia.

Ak si chcete kvety nechtíka vysušiť, zbierajte ich, keď sú úplne otvorené. Pri sušení rozložte hlavy rezaných kvetov na plátno na suchom, tienistom mieste. Občas ich otočte, kým úplne nevyschnú. Potom ich uložte do zaváracích pohárov, ak sa rozhodnete ich hneď nepoužiť.

Pozri aj: Ako sa zbaviť mravcov v domácnosti? Prinášame šikovné triky!

nechtík lekársky

Zdroj: Shutterstock®

Účinky nechtíka na vaše zdravie

Nechtík lekársky obsahuje mnoho dôležitých látok, ako napríklad kyselinu salicylovú, éterické oleje, vitamíny, antioxidanty, vápnik, horčík a mnoho iných. Rastlinka pôsobí blahodarne na všetky sústavy ľudského tela. 

Nechtík značne podporuje imunitný systém, detoxikuje organizmus, zmierňuje horúčky. Jeho účinky majú pôsobiť preventívne pred rakovinou.

Bylinka tiež prečisťuje krv aj organizmus od škodlivín, podporuje funkciu srdca, znižuje krvný tlak a je prevenciou vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Zároveň je aj prevenciou vzniku diabetesu a normalizuje hladinu cukru v krvi.

Medzi ďalšie pozitívne účinky nechtíka pre váš organizmus patrí podpora trávenia a pravidelnej stolice, zabraňuje tiež hnačkám a plynatosti. 

Nechtík lekársky tiež prečisťuje a podporuje močové cesty, čistí a podporuje aj pečeň, priaznivo pôsobí na vredy, žalúdočné problémy či zápaly hrubého čreva.

Liečivá rastlina odstraňuje z tela rôzne zápaly, zabezpečí rýchle hojenie, odstraňuje hnis aj rôzne druhy baktérií a plesní, zaceľuje jazvy pri trhaní zubov. Odstraňuje migrény aj bolestivú menštruáciu.

Ak nemôžete zaspať, siahnite po nechtíku. Zlepšuje totiž kvalitu spánku, odstraňuje stres, upokojuje nervový systém, lieči opar či zmierňuje reumu.

Podľa dostupných informácií pri nechtíku doteraz neboli zistené žiadne vedľajšie účinky. Dajte si však pozor, aby ste to s ním neprehnali. Všetkého veľa škodí a platí to aj pri liečivých rastlinách. Sú vhodné pre vaše zdravie, ale v primeranom množstve.

Nechtík a vaša záhrada

Nechtík je vynikajúcim „kamarátom" väčšiny druhov zeleniny. Priťahuje totiž včely, ktoré opeľujú rastlinky. Obľubuje prítomnosť uhorky, paradajky, hrachu, mrkvy, petržlenu reďkovky, špargle i tymianu.

Pozor si dajte na zemiaky a šalviu – s nechtíkom lekárskym sa veľmi nekamarátia.

Odporúčame: Záhradné nožnice: Čím sa riadiť pri ich kúpe?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní