Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie

Lymfa v ľudskom tele – 5 spôsobov, ako podporiť jej správne prúdenie

Čo je vlastne lymfa? Reč je o mliečne bielej telovej tekutine, ktorá u fylogeneticky vyšších skupín živočíchov, vrátane človeka, prúdi v lymfatických cievach, inak nazývaných aj miazgových. I lymfa je často nazývaná ako miazga. Je súčasťou lymfatického systému človeka, a to spolu s lymfatickými cievami a ďalšími štruktúrami, ktoré obsahujú lymfatické tkanivo (napr. slezina). Lymfatický systém zabezpečuje v našom tele najmä odstraňovanie toxínov a splodín metabolizmu. 

Spolupracuje tiež s imunitným systémom, pričom sa zúčastňuje na ochrane organizmu pred cudzorodými látkami a patogénmi. I v súvislosti s lymfou a lymfatickým systémom sa môžu objaviť rôzne zdravotné problémy. Zadržiavanie vody v tele, pocity ťažkých nôh, opuchy, nadmerná únava, problémy s pokožkou či celulitída aj bolesť hlavy – to všetko môže poukazovať na to, že s našou lymfou nie je niečo v poriadku.

Prúdenie lymfy a správnu činnosť lymfatického systému však možno podporiť jednoduchými opatreniami, týkajúcimi sa najmä zdravého životného štýlu. Tu je 5 tipov, ako podporiť svoj lymfatický systém!

Tip č. 1: Hýbte sa

V súčasnej dobe má veľká časť populácie problém s tým, že vedie sedavý spôsob života. Nedostatok pohybu však musíme chápať ako rizikový faktor mnohých vážnych ochorení. Vedie k zhoršenému stavu pohybového aparátu, škodí mozgu aj srdcu a rovnako môže viesť k problémom s trávením. Osoby, ktoré sa dostatočne nehýbu, mávajú častejšie problémy so zhoršeným vyprázdňovaním a zápchou. Pohyb je však nevyhnutný nielen pre rozhýbanie našich čriev, ale aj lymfy.  

Pohyb svalov a celého tela počas fyzickej aktivity podporuje prúdenie lymfy a odplavovanie toxínov a škodlivín. Nemusíte sa hneď venovať vrcholovému športu, aby bol váš lymfatický systém spokojný. Postačia aj pravidelné dlhšie prechádzky na čerstvom vzduchu. Obmieňajte ich behom, bicyklovaním, korčuľovaním, plávaním a hoc aj skákaním na trampolíne. A hlavne pritom zhlboka dýchajte, pretože aj to podporuje prúdenie lymfy. 

Odporúčame: Zdraviu prospešný medvedí cesnak – ako využiť jeho silu mimo sezóny?

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

Tip č. 2: Zamerajte sa na správnu výživu

Pre správnu činnosť lymfatického systému nie je dôležitý len pravidelný pohyb, ale zamerať by sme sa mali aj na zdravú stravu. Zdravé, vyvážené a pestré stravovanie je vo všeobecnosti základom pre zdravé telo. Ak naša strava nie je práve ideálna, postupne to môže viesť k rôznym zdravotným problémom. Pre lymfatický systém a prúdenie lymfy sú škodlivé najmä priemyselne spracované potraviny, v ktorých nachádzame veľké množstvo umelých sladidiel, konzervantov, farbív, zvýrazňovačov chuti a podobne. 

Ideálne je zamerať sa hlavne na čerstvú stravu, ktorá telu doplní všetky potrebné živiny. Vhodné nie je z jedálnička vyraďovať niektoré potravinové skupiny, aby telu nechýbali základné zložky potravy, teda cukry, tuky, bielkoviny a vitamíny s minerálnymi látkami. V jedálničku privítajte napríklad listovú zeleninu, ktorá prispieva k prečisteniu krvi. Vítané sú ďalšie druhy zeleniny a ovocia, ako aj orechy a semená, strukoviny, obilniny či ryby. 

Tip č. 3: Nezabúdajte na dopĺňanie tekutín

Ruka v ruke so zdravou stravou ide aj zdravý pitný režim. Jedným z faktorov, ktorý má skutočne nepriaznivý vplyv nielen na funkciu lymfatického systému, je nedostatočný príjem tekutín. Ak neprijímame dostatok vody, telesné tekutiny, vrátane lymfy, nedokážu prúdiť tak, ako by mali. Do pitného režimu sa však rozhodne nepočíta všetko, čo je v tekutom stave.

Alkohol, káva, mlieko a mliečne nápoje, polievky – nič z toho by sme nemali pripočítavať k objemu tekutín, ktoré máme počas dňa vypiť. Vhodné nie sú ani sladené vody. Ideálne je piť najmä vodu, okrem toho minerálne vody a nesladené bylinné či ovocné čaje. 

Tip č. 4: Doprajte si pravidelnú masáž

Ak vás trápia zdravotné problémy súvisiace s lymfatickým systémom, ako napríklad zadržiavanie vody v tele, opuchy, únava a podobne, určite je vhodné svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom. Podporiť prúdenie lymfy a zmierniť tak nepríjemné symptómy, ktoré s poruchami lymfatického systému súvisia, však možno i prirodzene. Okrem vyššie spomínaného stravovania a pohybu možno vyskúšať aj masáže. 

Dopriať si môžete pravidelné lymfatické masáže u profesionála. Tieto masáže sú navrhnuté tak, aby zlepšili prietok lymfy v tele a podporili tak jej hlavné funkcie, čiže odvádzanie toxínov a škodlivín z tela. Veľmi prospešné sú aj suché masáže kefami s prírodnými štetinami, ktoré si môžete dopriať v pohodlí domova. Masáž si doprajte pred sprchou krúživými pohybmi od nôh až k hrudníku, následne počas sprchy striedajte studenú a teplú vodu. Váš lymfatický systém sa vám poďakuje. 

Odporúčame: Všehojovec štetinatý – čo všetko zahojí sibírsky ženšen?

tinktúra Lymfa

Zdroj: Redakcia KAMzaKRASOU.sk

Tip č. 5: Hľadajte pomoc v prírode

A na záver nemôžeme nespomenúť bylinky. Mohlo by sa zdať, že príroda v sebe ukrýva riešenie takmer na každý zdravotný problém, len ho treba nájsť. Mnoho bylín pomáha pri infekciách dýchacích ciest, ďalšie sú skvelým pomocníkom na zlé trávenie a mnohé sú výborné na podporu hojenia rán. Bylinkári niektoré rastliny odporúčajú aj pri problémoch s lymfatickým systémom. Ktorými bylinkami možno podporiť prúdenie lymfy? Spoľahnúť sa možno napríklad na echinaceu purpurovú, ktorá je skvelá aj na podporu imunity. 

Priam všestranným pomocníkom je púpava, ktorá ani zďaleka nie je len obyčajnou burinou. V ľudovom liečiteľstve sa uplatňujú viaceré jej časti. Medzi ďalších pomocníkov na podporu lymfatického systému patrí napríklad divozel, lopúch, petržlen, ľubovník, koriander, kozinec či lipkavec aj vres. Bylinky možno použiť rôzne, napríklad formou čajov. Obvykle ešte účinnejšie bývajú hlavne bylinné tinktúry, ktoré sa pripravujú macerovaním častí rastlín v alkohole. Typické sú vysokým podielom účinných látok, čiže aj skvelými účinkami.

Výrobou bylinných tinktúr sa zaoberá aj slovenská značka Panakeia, ktorá má vo svojej ponuke tinktúru zameranú priamo na podporu lymfatického systému. TINKTURKA – Lymfa je zmesou štyroch zdraviu prospešných bylín, ktoré majú priaznivý vplyv na lymfatický systém človeka. Uplatňuje sa v nej sila žihľavy, lipkavca, echinacey a pýru. 

Zloženie tinktúry Lymfa:

  • vňať a koreň žihľavy dvojdomej – pomáha prečisťovať krv, pôsobí antioxidačne, telo zbavuje škodlivých látok, bunky chráni pred toxínmi, 

  • koreň echinacey purpurovej – prispieva k prečisteniu lymfy a celkovo podporuje správnu činnosť lymfatického systému, okrem toho podporuje imunitu,
  • koreň lipkavec pravý – rovnako prospešný pre funkciu lymfatického systému, pôsobí močopudne a vyplavuje z tela škodliviny, skvelý pri problémoch s boľavými kĺbmi,
  • koreň pýru plazivého – pomáha z tela odstraňovať toxíny, telo zbavuje aj prebytočnej vody, čím zmierňuje opuchy, priaznivý vplyv má aj na metabolizmus a kvalitu kože.

Tinktúru Lymfa slovenskej značky Panakeia, ako aj ďalšie bylinné produkty, nájdete na www.zdraviezkopanic.sk.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní