Vertikálne pestovanie rastlín: Prečo by ste sa doň mali pustiť i vy?

Vertikálne pestovanie rastlín: Prečo by ste sa doň mali pustiť i vy?
  • 04.07.2022
  • Michaela Kožáková

Vertikálne záhrady nie sú dnes žiadnou novinkou a určite mnohí z nás o nich počuli. A pravdepodobne viacerí takýmto spôsobom rastliny pestujú na svojich balkónoch, terasách či v záhradách.

Kde sa objavili prvé vertikálne záhrady? Semiramidine visuté záhrady v Babylone, jeden zo siedmich divov starovekého sveta, ktoré dal postaviť v roku 600 pred Kristom kráľ Nebukadnesar II. pre svoju manželku Amytis, sú jedným z prvých a najznámejších príkladov kreatívneho prístupu k živej dekorácii – nástennému záhradníctvu.

Prvé vertikálne záhrady sa datujú do roku 3000 pred Kristom do oblasti Stredozemného mora. Vinná réva bola a naďalej je veľmi obľúbenou potravinovou plodinou pre ľudí v tomto regióne. Bežne sa pestovala na poliach, pri domoch a v záhradách. Niekedy sa vinná réva vysádzala za účelom pestovania a spracovania. Avšak sadili ju i na ploty a pergoly, vertikálne, aby poskytovala tieň na miestach, kde výsadba stromov neprichádzala do úvahy.

Niektorí z nás sa skôr prikláňajú ku klasickému spôsobu pestovania. Ale čo ak máte malý priestor na to, aby ste si nasadili všetky rastliny, kvety či bylinky? Čo ak si chcete založiť menšiu záhradu na vašom balkóne? Alebo túžite po bylinkovej záhrade v kuchyni? Vtedy je vertikálne záhradníčenie tou najideálnejšou voľbou. 

Pozri aj: Levanduľa: TOP tipy na pestovanie, množenie a využitie kvetov!

Vertikálne poľnohospodársvo

Zdroj: shutterstock

Čo je to vertikálne poľnohospodárstvo?

Odveká predstava o tom, že plodiny sa môžu pestovať iba na poliach, mimo obytných a mestských centier, už neplatí. V posledných desaťročiach sa inovatívni poľnohospodári snažia využívať priestory v mestách, a tak svojim zákazníkom priblížiť svoje produkty.

Urbanizácia a zmena územných obmedzení často vyúsťujú do odstavenia fariem v blízkosti miest. Výsledkom toho je, že väčšina poľnohospodárskych zariadení je postavená ďalej od veľkomiest. Vertikálne poľnohospodárstvo sa zameriava práve na produkciu potravín v medziach mesta.

Čo je vlastne vertikálne pestovanie rastlín – vertikálne poľnohospodárstvo? Vertikálne poľnohospodárstvo predstavuje prax pestovania plodín vo vertikálne naskladaných vrstvách. Zahŕňa pestovanie plodín a rastlín v kontrolovanom prostredí, ktorého cieľom je optimalizovať rast rastlín, a poľnohospodárske techniky bez pôdy, ako je hydropónia, akvapónia a aeropónia. Pojem „vertikálne poľnohospodárstvo“ zaviedol poľnohospodár Gilbert Bailey.

Vertikálne poľnohospodárstvo používa police, ktoré môžu byť zavesené na plotoch či stenách. Väčšina vertikálnych fariem využíva hydropóniu – spôsob pestovania rastlín, ktoré sa pestujú vo vode bohatej na živiny. Ďalšou bežnou metódou je aeropónia, kedy sú korene rastlín pravidelne striekané živinami a vodou. Trochu menej rozšírená je akvapónia, ktorá predstavuje metódu používanú na kombinovaný chov rýb a pestovanie rastlín. 

Tieto spôsoby vertikálneho pestovania úžitkových rastlín sú často doplnené umelým alebo prirodzeným svetlom na podporu fotosyntézy.

My si, samozrejme, vo svojich záhradách nebudeme budovať vertikálnu farmu. Môžeme sa však nechať inšpirovať a vyskúšať si vertikálne pestovanie rastlín v menšom poňatí. 

Vertikálne pestovanie

Zdroj: shutterstock

Výhody vertikálneho pestovania rastlín

Vertikálna záhrada je určená pre tých, ktorí túžia po väčšom množstve rastlín, ale sú obmedzení priestorom. Tento typ záhrady využíva priestor optimálne, zaberá len minimum miesta na podlahe a dokonca môže visieť na stene. Pestovanie zelene vertikálne je nielen atraktívnejšie, ale aj flexibilnejšie a pre mnohých jednoduchšie.

Medzi výhody vertikálneho pestovania patrí úspora alebo lepšie využitie priestoru, ale aj možnosť sadiť na miestach, kde je to klasickým spôsobom nemožné. Police s bylinkami na palete opretej o stenu či „veža“ vysadená rôznymi rastlinami sú typickými ukážkami vertikálneho pestovania.

Ďalším plusom vertikálneho poľnohospodárstva je i lepšia ochrana rastlín pred niektorými škodcami. Takýmto spôsobom pestovania sa tiež plody nezašpinia od pôdy, nezamočia a nezhnijú.

Vertikálne záhrady

Zdroj: pinterest.com/sweetgreendreams.blogspot.com, pinterest.com/Eloise

Vertikálne pestovanie zeleniny

Najbežnejšími formami vertikálneho pestovania sú zelené steny. Môže ísť o múr vášho balkóna, stenu záhradného domčeka a domu alebo plot. Na jej zostrojenie, ktoré zvládnete i sami, budete potrebovať pletivo, kovovú mriežku alebo drevenú paletu, ktorá poslúži ako základ. 

Do múru navŕtate otvory, vložíte do nich hmoždinky, ktoré budú pevne držať háčiky. Do nich uchytíte kovovú alebo drevenú konštrukciu vašej vertikálnej steny. Nakoniec na stenu pripevníte črepníky s rastlinami.

Takýmto spôsobom môžete pestovať i aromatické bylinky, rôzne kvety, ale tiež šalát a balkónové druhy paradajok. Fazuľu a hrach zase môžete pestovať na prútoch, po ktorých sa budú výhonky ťahať. Ak máte staré kolesá z bicykla, napichnite ich na palicu a natiahnite medzi nimi špagáty. Vyrobíte si tak skvelú oporu pre popínavé rastliny. Výborne poslúžia i kovové prúty v tvare oblúka.

V dnešnom ponímaní však vertikálne pestovanie zeleniny znamená skôr jej výsadbu priamo do rôznych konštrukcií a doplnkov, ktoré umožňujú sadiť etážovitým spôsobom s využitím dostupnej výšky priestoru. Najčastejšie sa využívajú PVC trubky s vyfrézovanými otvormi a uzavretými koncami. V tomto prípade však nezabúdajte na spoľahlivý zavlažovací systém a pravidelné dopĺňanie substrátu. 

Ak radi recyklujete, môžete použiť plastové fľaše s otvormi, ktoré zavesíte a upevníte pomocou špagátov alebo nylonu.

Využiť môžete i starý plastový sud, do ktorého urobíte otvory. Môžete doň vysadiť napríklad jahody. 

Nechajte sa inšpirovať videami nižšie a vytvorte si i vy vlastnú vertikálnu záhradu.

Neprehliadni: Ekologické hnojivo do záhrady: Tieto potraviny nevyhadzujte!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní