Drobné opravy v domácnosti: Ktoré z nich zvládnete ľavou zadnou?

Drobné opravy v domácnosti: Ktoré z nich zvládnete ľavou zadnou?
  • 03.10.2022
  • Michaela Kožáková

V domácnosti sa vždy niečo pokazí, niečo odpadne, odlúpne sa, zlomí alebo popraská. Je to úplne normálne, pretože náš príbytok nie je galériou, kde sa ničoho nedotýkame. Všetky predmety v domácnosti sa raz opotrebujú, prestanú fungovať alebo ich treba vymeniť, a to bez ohľadu na to, ako šetrne s nimi zaobchádzame.

Ak sa vám roztrhne ovládacia retiazka na žalúzii alebo chcete opraviť ryhu na laminátovej podlahe, nemusíte hneď volať odborníka. Niektoré jednoduché opravy totižto zvládnete i sami. Ušetríte tak kopu peňazí, času a možno i priepustku z práce. 

Ktoré veci a vzniknuté nedostatky v domácnosti si dokážete opraviť svojpomocne? Ako na to?

Pozri aj: Rýchlovarná kanvica: Poznáš tieto triky, vďaka ktorým bude vyzerať ako nová?

Nábytok

Starší rozvŕzganý, nestabilný nábytok nemusíte hneď nahrádzať novým. Ak máte doma správne ručné náradie, jeho oprava bude pre vás hračkou. Niekedy stačí iba imbusom dotiahnuť skrutku, prípadne vymeniť spoje. Drevený nábytok môžete omladiť novým lakom. Jednoducho ho obrúsite a lak nanesiete štetcom.

Na nábytok, ktorý chcete trochu oživiť, môžete použiť aj vosk alebo tmel. Tmel a lak sú najvhodnejšie na značky, stopy po vode. Vosk chráni aj proti vyliatej vode a dodáva nábytku saténovo hladký vzhľad.

Keď už váš nábytok dosluhuje, ale vy sa ho nechcete zbaviť alebo míňať peniaze na nový, môžete ho zrenovovať. Dajte mu nový náter, vymeňte dvierka, úchytky na zásuvkách alebo namontujte nové nožičky. Takýmto spôsobom, recykláciou, získate originálny kúsok, ktorý bude ozdobou vášho interiéru. 

Kartuša v umývadlovej batérii

V domácnosti sa často stáva, že vodovodná batéria začne pretekať alebo ovládacia páka nefunguje správne. Možno máte zlú kartušu. Viete, ako ju vymeniť? Je to pomerne jednoduchý úkon. Vykonáte ho nasledovne:

  1. pripravte si náhradnú kartušu a náradie, ktoré budete na výmenu potrebovať – nožík, skrutkovač, imbusový kľúč a nástrčný kľúč zvaný tiež orech alebo gola.
  2. uzatvorte prípojky teplej aj studenej vody (rohové ventily pod umývadlom alebo v stúpačkách). Otvorte páku umývadlovej batérie, aby vytiekla všetka zvyšná voda a vzduch.
  3. odoberte farebné červeno-modré koliesko pod pákou. Farebné koliesko najľahšie odstránite špičkou noža. Položte ho niekde tak, aby ste ho potom ľahko našli.
  4. vyskrutkujte drobnú skrutku (červíka), ktorá je vo vnútri. K tomu použite 2,5 mm imbusový kľúč.
  5. opatrne potiahnite a vyberte páku z tela umývadlovej batérie. Vyskrutkujte tiež krycí ozdobný krúžok (prstienok).
  6. uvoľnite maticu držiacu kartušu v tele batérie. Použite plochý kľúč, ideálne nástrčný kľúč. Maticu vyskrutkujte a vyberte kartušu. Overte, či sa na tele batérie nenachádzajú žiadne cudzie predmety.
  7. nasaďte tesnenie na novú kartušu, nasmerujte drážky kartuše do príslušných otvorov v tele batérie a vsuňte kartušu dovnútra.
  8. naskrutkujte späť kryt a nasaďte ozdobný krúžok. Pomocou imbusového kľúča nasaďte opäť ovládaciu páku a vráťte na svoje miesto ukazovateľ teplej a studenej vody.
  9. nakoniec povoľte ventily teplej a studenej vody.

Neprehliadni: Ako predlžiť životnosť spotrebičov? Zbavte sa zlozvykov, ktoré ich ničia!

Praskliny na stene, pokreslená stena

Objavili sa na vašej stene v obývačke praskliny? Nepanikárte! Nevolajte hneď maliara alebo stavebnú firmu. Podobné drobné nedostatky zvládnete aj svojpomocne. Praskliny na stene môžete opraviť na to určeným tmelom, ktorý predávajú v tube. Aplikuje sa pomocou vytlačovacej pištole. Nie je to veľká investícia. 

Ak máte deti, určite aspoň raz predviedli svoje kresliace schopnosti na stene v detskej izbe. Ani na tento problém nemusíte zháňať odborníka. Ako sa zbaviť kresieb na stene? Na odstránenie farbičiek, voskoviek a centrofixiek vám spoľahlivo pomôže sóda bikarbóna. S klasickými ceruzkami si poradí aj obyčajná školská guma. Používajte však len bielu. Na mastné farbičky a voskovky môžete použiť čistý lieh, alebo minimálne 3-percentný peroxid vodíka, alpu či domáci biely alkohol. 

Pretekajúci záchod

S týmto problémom sa v domácnostiach stretávame často. Vedeli ste, že slabo pretekajúca toaleta môže znamenať stratu až 1000 litrov vody denne? Preto, ak zistíte, že váš záchod preteká, mali by ste okamžite konať. Pokiaľ máte klasické WC, ktoré nie je integrované do steny, bude oprava o niečo jednoduchšia. Vystačíte si s bežným náradím a náhradnými dielmi – ventil a tesnenie. Poďme na to:

  1. najskôr zatvorte prívod vody – buď do samotnej toalety alebo do celého bytu či domu. Potom spláchnite, aby ste vyprázdnili nádržku na vodu.
  2. otvorte kryt nádržky. Pri niektorých záchodoch stačí len odklopiť veko, pri iných musíte odskrutkovať kryt ovládania. Existujú aj modely, pri ktorých zase musíte úplne odstrániť splachovanie pripevnené k tyčke, aby ste mohli zložiť kryt.
  3. vezmite najskôr plavákový ventil, umyte ho v horúcej vode s prípravkom na umývanie riadu a opláchnite. Umyte tiež nádržku zvnútra, a to všade, kam sa dostanete.
  4. skontrolujte tesnenie. Ak je staré a poškodené, vymeňte ho. To isté spravte i s ventilom. Po výmene môžete dať toaletu zase dohromady a otvoriť prívod vody.
     

Medzi ďalšie drobné opravy v domácnosti, ktoré zvládnete sami patrí napríklad odvzdušnenie radiátora, výmena žiaroviek, oprava poškodenej omietky a upchatého záchoda, navŕtanie poličiek či výmena zámky. Samozrejme, je vhodné mať po ruke potrebné náradie a súčiastky na opravu.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní