Paradajková chrípka: Počuli ste už o novom druhu ochorenia?

Paradajková chrípka: Počuli ste už o novom druhu ochorenia?
  • 06.10.2022
  • Lenka Biba Slovak

V Indii sa v posledných mesiacoch šíri takzvaná „paradajková chrípka", ktorá sa prejavuje predovšetkým červenými a bolestivými pľuzgiermi. Je to nový druh vírusového ochorenia, ktoré ale nemá nič spoločné s paradajkami. Podľa článku, ktorý uverejnil odborný časopis The Lancet Respiratory Medicine, sa prvý prípad tejto choroby objavil už šiesteho mája v tomto roku.

India už niekoľko mesiacov hlási výskyt nového vírusu. V súčasnosti je zaznamenaných viac ako sto prípadov a choroba sa aj naďalej rozširuje. Podľa správy denníka The Washington Post sa touto chorobou do konca júla nakazilo len v juhoindickom štáte Kérala najmenej 82 detí mladších ako päť rokov.

Infikovaných totiž okrem horúčky trápia aj červené a bolestivé pľuzgiere, ktoré sa postupne rozrastajú až do veľkosti paradajky – podľa čoho dostala táto choroba svoje pomenovanie. Ochorenie podľa odborníkov zatiaľ nie je považované za životu nebezpečné či život ohrozujúce.

Príznaky paradajkovej chrípky

Príznaky paradajkovej chrípky sú podobné ako pri „klasickej" chrípke, pričom v jej začiatkoch sa objavuje:

  • horúčka,
  • výrazné vyrážky a veľmi intenzívna bolesť kĺbov,
  • únava,
  • nevoľnosť, vracanie a hnačka,
  • dehydratácia organizmu,
  • časté sú aj opuchy kĺbov sprevádzané bolesťami celého tela.

Dôležité je povedať, že tak, ako príznaky prídu, tak postupne aj odznejú.

Odporúčame: Diktáty pre 2. ročník: Zvládnete všetky gramatické nástrahy spolu s vašimi deťmi?

Aké sú príčiny vzniku paradajkovej chrípky?

Na základe všetkých doterajších údajov a informácií o paradajkovej chrípke vedci tvrdia, že tento typ ochorenia nemá nič spoločné s vírusom SARS-CoV-2 spôsobujúcim COVID-19. Je však pravdepodobné, že paradajková chrípka vzniká ako následok v prípade, ak pacient (vo veľa prípadoch deti do 10 rokov) prekonal horúčku dengue alebo chikungunya.

Jedna z možností je aj to, že ide o nový typ variantu choroby ruky - nohy - ústa, ktorá najčastejšie postihuje vekovo rovnakú skupinu detí, a to hlavne deti vo veku 1 – 5 rokov, ako aj deti a dospelých s poruchou imunity.

Na túto chorobu, zatiaľ, neexistuje účinná liečba, pretože je nová a na základe doterajších prípadov sa nejedná a závažný typ ochorenia.

Neprehliadnite: Diktáty pre 3. ročník: Vybrané slová a slovné druhy - trúfnete si?

Čo je najúčinnejšie na paradajkovú chrípku?

Keďže táto nákaza sa šíri veľmi blízkym kontaktom, na ochorenie sú náchylnejšie malé deti, ktoré majú tendenciu dotýkať sa špinavých povrchov a dávať si ruky do úst. Aktuálna diagnostika je taká, že deti s príznakmi paradajkovej chrípky podstúpia testy zamerané na:

  • horúčku dengue,
  • chikungunya,
  • zika vírus,
  • vírus ovčích kiahní, 
  • herpes.

Ak testy nepotvrdia žiadnu z týchto infekcií, lekár stanovuje diagnózu paradajkovej chrípky.

Choré detičky potrebujú predovšetkým kľudový režim, dostatok odpočinku, tekutín a, samozrejme, musia byť aj izolované od svojho okolia. Úľavu od bolestí, ako aj prípadnej horúčky, im poskytne paracetamol. Účinnou ochranou je aj to, aby si deti pri podozrení na toto ochorenie nepožičiavali hračky, oblečenie a nekonzumovali jedlo spoločne so zdravými deťmi. V prípade výskytu príznakov je potrebná izolácia po dobu najmenej 5 – 7 dní.

Odporúčame aj: Výrazy tváre novorodenca: Rozoznáte všetky rozdiely?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní