Čo si ženy myslia o ženách vo vyzývavom oblečení? Myslíš si to aj ty?

Čo si ženy myslia o ženách vo vyzývavom oblečení? Myslíš si to aj ty?
  • 28.06.2022
  • Zuzana Andrášová

Priznajme si, my ženy, sme voči sebe veľmi kritické. A ako ukazujú mnohé diskusné fóra na sociálnych sieťach, ale aj bežný reálny život, sme kritické aj voči iným ženám.

Prečo je to tak? Kde tkvie tá súťaživosť medzi nami? Jednu z možných odpovedí dáva aj nový výskum, ktorý sa zameral na posudzovanie žien, ktoré sa obliekajú vyzývavo.

Bude ťa zaujímať: Hľadáš si partnera? Zameraj sa na protiklady. Kouči vysvetľujú dôvody

promiskuita

Zdroj: Shutterstock®

Teória sexuálnej ekonómie

Na začiatku bola hypotéza a snaha zistiť, prečo sú ženy, ktoré sa obliekajú provokatívne a vyzývavo, posudzované často negatívne.

Autori štúdie Jessica Ayers, psychologička z Boise State University, a Aaron Goetz, psychológ z California State University, predpokladali, že ostatné ženy kritizujú vyzývavo sa obliekajúce ženy z dôvodu súťaživého prostredia partnerského trhu. Čo to však znamená?

Odborníci vychádzali z teórie sexuálnej ekonómie, ktorá predpokladá, že sexuálne interakcie môžu byť prirovnávané k trhovému prostrediu, v ktorom muži kupujú a ženy predávajú. Na voľnom trhu môže konkurencia medzi predajcami znižovať a zvyšovať cenu ponúkaného produktu, v prípade vzťahov sa ženy snažia uchovať svoju hodnotu tým, že odsudzujú ženy, ktoré svojou domnelou alebo skutočnou promiskuitou znižujú hodnotu ženy ako takej. A keďže striedme oblečenie je chápané ako podnet k promiskuite, ženy následne kritizujú tie, ktoré sa obliekajú vyzývavo.

Pozri aj: Ako ochladiť domácnosť, ale bez klimatizácie? Máme niekoľko tipov!

konkurencia

Zdroj: Shutterstock®

Tá istá žena na dvoch rôznych fotografiách

Jessica Ayers a Aaron Goetz uskutočnili prvý výskum na 712 účastníčkach v priemernom veku 25 rokov. Jeho výsledkom bolo, že práve vyzývavé oblečenie výrazne vedie k predpokladom, že konkrétna žena je promiskuitná. Ako výskum prebiehal?

Dobrovoľníčkam bola predložená fotografia ženy, ktorú mali ohodnotiť ôsmymi charakteristikami. Polovica účastníčok posudzovala ženu s výrazným výstrihom. Druhá polovica posudzovala rovnakú ženu, ale so zakrytým dekoltom.

Dobrovoľníčky výskumu usudzovali, že v porovnaní so ženou bez výstrihu bude u ženy s výstrihom vyššia pravdepodobnosť, že podvádza svojho partnera alebo má pomer so zadaným mužom. Medzi ďalšie jej charakteristiky patrilo, že máva sex na jednu noc, podvádza pri testoch a vo všeobecnosti nedodržiava pravidlá. Ženu s výstrihom tiež považovali za menej inteligentnú.

Za hlavný odkaz tejto štúdie teda Ayers považuje to, že ženy vnímajú iné ženy skreslene.

Neprehliadni: Nie sú len krásne... Ktorej celebrite tipujete nadpriemerné IQ?

odsúdenie

Zdroj: Shutterstock®

Kolektívne a koordinované odsudzovanie

Dvojica odborníkov uskutočnila aj druhú štúdiu. Zúčastnilo sa jej 346 žien v priemernom veku 22 rokov. Tie dostali fotografiu ženy s piercingom, tetovaním a vyzývavým oblečením. Žena z fotografie bola v bare a mala sa rozprávať s partnerom pozorovateľky. Zároveň pre časť dobrovoľníčok bola buď ich blízkou priateľkou, partnerovou sestrou, alebo úplne neznámou ženou.

Napriek rozdielnym charakteristikám ženy, väčšina účastníčok experimentu tvrdila, že ženu na obrázku hodnotia miernejšie ako by ju hodnotili ostatní muži alebo ženy. Inými slovami, účastníčky mali pocit, že ženu súdia menej ako ostatní, bez ohľadu na to, či bola hrozbou pre ich vzťah alebo nie. Prevažoval tiež názor, že ženy by ju posudzovali prísnejšie ako muži.

Autorom z uvedených zistení vyplynulo, že ženy odsudzujú iné vyzývavo oblečené ženy kolektívne a koordinovane.

Neprebádaná oblasť

Aj keď sa jedna z prvých štúdií o tom, prečo ženy medzi sebou súťažia, uskutočnila už pred 23 rokmi, Ayers upozorňuje, že intersexuálne súťaženie žien je stále relatívne neprebádané, pretože odborníci ešte stále nevedia veľa o súperení žien s rivalkami rovnakého pohlavia.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Iveta Moravčíková 29.06.22 18:28

IM
karma
100.00

Priliš vyzývavé nemusím a ani sa v takom necítim dobre

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní