Nefrolepka – vznešená izbová papraď. Čo potrebuje, aby sa jej darilo?

Nefrolepka – vznešená izbová papraď. Čo potrebuje, aby sa jej darilo?

Ak chcete svoj domov viac zútulniť, určite doň umiestnite aj pár izbových rastlín. Áno, pridáte si tým aj nejaké starosti, no za ten výsledok to rozhodne stojí. Navyše, ak budete múdro vyberať a zvolíte nenáročné a dobre prispôsobivé rastlinné druhy, vlastne si toľko povinností ani nenarobíte. Mnohým rastlinám stačí nájsť vhodné stanovište a raz za určitý čas ich zaliať. Ak hľadáte nejakú nenáročnú izbovku do vašej domácnosti, odporúčame sa poobzerať napríklad po nejakej papradi. 

Rôznorodé paprade patria k najstarším zástupcom flóry na našej planéte, sú staré niekoľko stoviek miliónov rokov. Dnes sú mnohé druhy papraďovitých rastlín pestované aj v interiéroch ako izbové rastliny, ktoré zaujmú hlavne krásne tvarovanými listami. K tým najčastejšie pestovaným bez pochýb patrí i nefrolepka. Poznáte ju?

Poznáte nefrolepku?

Nefrolepka, latinsky Nephrolepis, je rod stredne veľkých papradí z čeľade nefrolepkovité. Nefrolepky vyzerajú ako typické paprade, charakteristické sú svojimi prevísajúcimi vejárovitými listami, ktoré sú usporiadané v bohatej ružici. Môžu dosiahnuť dĺžku cez 1 až 4 metre. Tieto papraďorasty sú rozšírené naprieč celým tropickým pásmom, no vyskytujú sa aj v niektorých subtropických oblastiach. 

Ich pôvod možno hľadať v tropickej Amerike, kde sa i vyskytuje najviac druhov, no rozšírené sú aj v Ázii. Rastú na zemi alebo skalách, prípadne ako epifyty prichytené na stromoch (ktorým nijak neškodia). Rod nefrolepka pritom zahŕňa len pár desiatok druhov (cca 30 druhov), s niektorými sa dnes možno stretnúť aj v domácnostiach. 

Najčastejšie pestovaným druhom je nefrolepka vznešená, latinsky Nephrolepis exaltata. Široké vejáre svetlozelených listov má usporiadané v ružici a pri pestovaní v izbových podmienkach dosahujú dĺžku okolo 30 až 100 cm. Najskôr sú vzpriamené, neskôr sa začínajú postupne ohýbať. Na ich spodnej strane sa tvoria hnedé výtrusnice. Okrem toho rastlina ešte tvorí úzke vzdušné korene. Zriedkavejšie sa v domácnostiach pestujú i druhy Nephrolepis cordifolia, Nephrolepis biserrata či Nephrolepis pendula, ktoré sú si vzhľadovo veľmi podobné. 

Odporúčame: Ako odstrániť pleseň v kvetináčoch izbových rastlín? Toto pomôže!

papraď

Zdroj: instagram.com/katieanneplants

Umiestnenie nefrolepky v domácnosti

Nefrolepka vznešená nie je zvlášť náročná na pestovanie a zvládnu to s ňou aj pozorní začiatočníci. Avšak, základom pre úspešné pestovanie je výber stanovišťa. Nefrolepka totiž nie je vhodná do interiérov so suchým vzduchom. Ide o vlhkomilnú papraď, ktorej sa bude dobre dariť napríklad v kúpeľni s oknom, prípadne v kuchyni. Rozhodne jej nájdite miesto ďaleko od vykurovacích telies, ktoré výrazne znižujú vlhkosť vzduchu v miestnosti.

Nefrolepke pritom postačí aj slabšie osvetlenie, takže sa jej bude dariť aj kúpeľni, ktorá má len malé okno. Vhodné je miesto s rozptýleným svetlom alebo polotieň. V mnohých prípadoch však dokáže dobre zvládať aj tmavší kút. Vždy vyberajte miesto mimo dosahu priamych slnečných lúčov, ktoré ľahko spália listy. 

Je nefrolepka jedovatá?

Nie, nefrolepka vznešená nie je jedovatá, preto je bezpečná aj do domácnosti s malými deťmi a domácimi zvieratami. Navyše čistí vzduch, napríklad od formaldehydu, xylénu či toluénu, čo je ďalší dôvod, prečo sa ju oplatí umiestniť aj vo svojej kúpeľni. Najmä staršie nefrolepky s prevísajúcimi vejármi listov dokonale vyniknú napríklad aj v závesných kvetináčoch, prípadne v nádobe na vyššom podstavci.

Hlavné zásady pestovania nefrolepky

  • Teplota – nefrolepku pestujeme pri bežnej izbovej teplote okolo 20 °C. Najviac sa jej bude dariť pri stabilnej teplote ovzdušia. V zime by teploty v miestnosti nemali klesať pod 15 °C. 
  • Vlhkosť vzduchu – táto papraď je veľmi náročná na dostatočnú vzdušnú vlhkosť. Tú jej je možné zabezpečiť viacerými spôsobmi. V prvom rade sa odporúča papraď umiestniť v kúpeľni. Pri pestovaní v iných miestnostiach je vhodné listy rastliny každodenne rosiť odstátou vodou. Rastline tiež môžete dopriať vlhkosť tak, že ju umiestnite v blízkosti zvlhčovača ovzdušia alebo pod jej nádobu postavíte misku s vodou a kamienkami. Okrem toho sa odporúča nefrolepku i pravidelne sprchovať. 
  • Zálievka – nefrolepka potrebuje stále mierne vlhký substrát, no zabezpečte, aby nestála vo vode a nemala dlhodobo premočený substrát. Ideálne je ju zaliať odspodu vtedy, keď vrchná časť substrátu zľahka preschne. V zime je potrebné zálievku znížiť, počas horúceho leta je nevyhnutná výdatnejšia zálievka. 
  • Substrát – vhodný je kyslejší substrát. Použiť možno zmes 1:1 rašeliny a substrátu na zelené izbové rastliny. 
  • Hnojenie – nefrolepku sa odporúča hnojiť od jari do jesene bežným tekutým hnojivom na izbové rastliny alebo špeciálnym hnojivom pre paprade, a to každé 2 až 3 týždne. 
  • Presádzanie – nefrolepka spravidla rastie celoročne a je možné, že bude potrebovať každoročné presádzanie. Presádzajte na jar, keď korene rastliny prerastú kvetináč. Volíme nádobu vždy o 1 až 2 cm väčšiu. Výber príliš veľkého kvetináča môže papradi uškodiť. Ideálna je nádoba s otvormi. 

Pozri aj: ​Kávovník arabský – ten nemôže v domácnosti chýbať žiadnemu milovníkovi kávy

pestovanie nefrolepky

Zdroj: instagram.com/trines_green_home

Ako rozmnožovať nefrolepku?

Chcete si nefrolepku rozmnožiť, aby ste mali viac rastlín, prípadne chcete potešiť niekoho známeho? Žiaden problém. Rozmnožovanie nefrolepky vznešenej nie je nič náročné. Túto papraď možno rozmnožiť delením trsov. Spraviť tak môžeme pri jarnom presádzaní rastliny.

Keď rastlinu vyberieme z kvetináča, opatrne oddelíme trs listov s koreňmi. Pomôcť si môžeme ostrým čistým nožom. Takto oddelenú malú rastlinku môžeme následne zasadiť do nového kvetináča. Mal by však byť len tak veľký, aby sa doň rastlina akurát zmestila. Nevoľte príliš veľkú nádobu.

Existuje však aj druhý spôsob rozmnoženia nefrolepky. Papraď totiž niekedy tvorí dlhé poplazy, na ktorých sa vytvárajú mladé rastlinky. Tie je možné položiť na substrát. Pri kontakte s pôdou sa rýchlo zakoreňujú. Malé zakorenené nefrolepky je následne možné oddeliť od materskej rastliny. 

Problémy pri pestovaní nefrolepky

  • Žltnutie listov – obvykle ide o príznak nedostatočnej zálievky. Ak rastline úplne vyschne substrát, listy začnú odumierať. Žlté a vädnúce listy však môžu poukazovať aj na prepolievanie. 
  • Žltnutie centrálnych listov – často sa to stáva vtedy, keď sa listy zmáčajú pri polievaní zhora. Nefrolepku sa odporúča zalievať zospodu. Ak zalievate zhora, odhrňte listy a dávajte pozor na to, aby sa voda dostala hlavne na substrát. 
  • Hnedé suché škvrny na listoch – ide o spáleniny od prudkých slnečných lúčov. Umiestnite rastlinu ďalej od okna, do ktorého celodenne páli slnko. 
  • Hnednutie koncov listov – najčastejšie sa to stáva z dôvodu príliš suchého vzduchu. Ak pestujete nefrolepku mimo kúpeľne, nezabúdajte jej pravidelne rosiť listy odstátou vodou, ideálne každý deň. 
  • Opadávanie a celkové schnutie listov – rovnako ide o prejav suchého vzduchu v miestnosti, prípadne i slabej zálievky. Ak z času na čas odpadne starý list, ide o prirodzený proces. 
  • Veľmi pomalý rast – tento problém nastáva pri umiestnení v tieni. Ak sa vám zdá, že sa rastlina vôbec nezväčšuje a chcete, aby sa viac rozrástla, podľa možností jej doprajte svetlejšie stanovište. Aj pri slabých svetelných podmienkach môže nefrolepka existovať, no obvykle nepôsobí veľmi bohato. 

Odporúčame: ​Tradescantia – ťahavá kráska, ktorá ti v interiéri nesmie chýbať

Zdroj úvodných foto: instagram.com/greenplantsby, instagram.com/planthxrsa


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Katarína Konečná 13.11.22 09:59

KK
karma
105.00

Mala som túto krásnu rastlinu niekoľko rokov a darilo sa jej, ale potom sme sa presťahovali a v novom domove sa jej niečo nepáčilo a vyhynula mi. Ale možno vyskúšam znovu.

  • 0
Odpovedať

Mária Maxianová 13.11.22 17:29

MM
karma
100.00

vnútri sa jej u nás moc nedarí, ale cez leto v záhrade pod gaštanom vždy ožije

  • 0
Odpovedať

Lenka Geršiová 13.11.22 19:19

LG
karma
-1.00

Pekný kvet, ešte taký nemám.

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní