Ako rozmraziť kuracie mäso rýchlo a jednoducho? 3 metódy, ktoré neohrozia zdravie!

Ako rozmraziť kuracie mäso rýchlo a jednoducho? 3 metódy, ktoré neohrozia zdravie!

Ukladáte sa do postele s pocitom, že ste všetko spravili – upratali, pozhasínali svetlá, povypínali všetky zariadenia, vypli vodu a naložili umývačku riadu. Spokojne si počítate ovečky a pri X-tej zaspíte. Avšak ráno to už je iná šálka kávy. Zrazu si spomeniete, že ste zabudli z mrazničky vytiahnuť kuracie mäso a vložiť ho do chladničky, aby sa pomaly rozmrazilo. Nič to, vytiahnete ho a budete dúfať, že kým pôjdete variť obed, bude úplne rozmrazené.

Rozmrazovanie mäsa nie je žiadna jadrová veda. Avšak, je dôležité, aby sa mäso rozmrazovalo správne. Podľa všetkého existujú tri bezpečné spôsoby rozmrazovania kuracieho mäsa. A jedným z nich je práve aj rýchle rozmrazenie na poslednú chvíľu. Ak ste teda zabudli mäso vytiahnuť z mrazničky v dostatočnom predstihu, nepanikárte, ani sa nenazdáte a budete variť obed. Ako teda na rozmrazovanie kuracieho mäsa?

Pozri aj: Ako skladovať jablká? Chrumkavé ostanú 6 týždňov aj dlhšie jedine vďaka tomuto!

Prečo je dôležité, ako sa mäso rozmrazuje?

Hoci mrazenie mäsa môže spomaliť proces rastu baktérií, počas jeho rozmrazovania sa môžu výrazne rozmnožiť. K ich množeniu zvyčajne dochádza vtedy, keď teplota potravín začne stúpať nad 4 °C.  Treba tiež podotknúť, že pri nesprávnom rozmrazovaní môže vzniknúť „nebezpečná zóna,“ ktorej stred zostane stále zamrazený, zatiaľ čo vonkajšia časť už nie.

V takomto prípade dochádza k rýchlejšiemu rastu a množeniu baktérií. A ak sa potraviny pri vyšších teplotách skladujú príliš dlho (napr. keď mäso necháte rozmrazovať v umývadle počas celej noci), môže dôjsť k prepuknutiu rôznych ochorení.

Varenie síce môže pomôcť zlikvidovať isté druhy baktérií, avšak stále sa v mäsu môžu nachádzať toxíny, ktoré sa tepelnou úpravou nezničia. Dbajte teda na správnosť rozmrazovania mäsa!

Zaujme ťa: Senecio rowleyanus alebo starček – plazivý sukulent v tvare guľôčok, ktorý si zamiluješ!

3 spôsoby rozmrazovania mäsa

  • Rozmrazovanie v chladničke – najpomalšia metóda rozmrazovania kuracieho mäsa, avšak najbezpečnejšia. Pri tejto metóda však platí, že aj rozmrazené kura môžete dať bez akýchkoľvek obáv opäť zamraziť. Chladnička totižto udržiava mäso pri bezpečnej teplote počas celého procesu rozmrazovania. Stačí len kuracie mäso vybrať z mrazničky, položiť na tanier a vložiť do chladničky. Spravte tak deň vopred, pretože ideálne sa mäso takto rozmrazuje 12 až 24 hodín.
  • Rozmrazovanie v studenej vode – metóda, ktorá vás dozaista zachráni v prípade, že ste si na mäsko spomenuli až ráno, nakoľko je o niečo rýchlejšia než rozmrazovanie v chladničke. Kuracie mäso vložte do studenej vody a nechajte, aby sa samo rozmrazilo. Vhodné je vodu častejšie vymieňať, aby sa neohriala. Pozor, po rozmrazení je potrebné mäsko spracovať – už nie je možné ho opäť mraziť. A ako dlho trvá proces rozmrazovania? Pri menších kúskoch mäsa to môže byť hodina, pri celom kurčati až tri hodiny.
  • Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre – pre niekoho to nie je najlepšia metóda, avšak určite je najrýchlejšia. Problémom však môže byť, že sa kuracie prsia nerozmrazujú rovnomerne, v dôsledku čoho sa často stáva, že vonkajšie kraje sú skôr uvarené a stred ešte zamrazený. Avšak, ak sa na mikrovlnku spoliehate, tak mäsko vyberte z obalu, položte na tanier a dajte rozmraziť. Zvoľte správny program na rozmrazovanie. Pozor, takto rozmrazené mäso už nie je vhodné znovu zamraziť.

Šikovné triky, ktoré sa oplatí poznať

  • Mäso môžete rozmrazovať aj v horúcej vode. Počítajte však s tým, že už sa viac nesmie zamraziť.
  • Použite na rozmrazovanie hliníkový podklad – mäso sa rozmrazí dvakrát rýchlejšie než na tanieri.
  • Zamrazujte mäso v plochých vrstvách, teda nakrájané na plátky – rozmrazí sa oveľa rýchlejšie.
  • Proces rozmrazovania urýchľuje citrónová šťava.
  • Na rozmrazenie použite aj ocot, vďaka nemu bude mäsko zároveň jemnejšie.

Neprehliadni: Ako často upratovať kúpeľňu? Odpoveď odborníkov ťa prekvapí


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní