Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?

Tekuté tapety: V čom spočívajú ich výhody?
  • 28.11.2022
  • Michaela Kožáková

Čo vám napadne, keď sa povie slovo tapeta? Veľa ľudí si hneď spomenie na staré tapety vo forme nevzhľadných kusov papiera z čias socializmu, ktoré mali doma všetci. Niektorým možno prídu na myseľ i moderné samolepiace tapety na stenu, ktorými si radi zdobíme obývačku či detskú izbu.

Dnes existuje množstvo druhov tapiet od fototapiet cez vliesové až po samolepiace tapety. Počuli ste už o tekutých tapetách? Viete, aké sú ich výhody a nevýhody? Ak premýšľate o tapetách na steny do kuchyne, do obývačky či na chodbu, mali by ste ich zvážiť. 

Neprehliadni: TOP trendy pre interiérový dizajn ovládol minimalizmus!

Tapety

Zdroj: PINTEREST/ витя пореченко

Čo sú tekuté tapety?

Tekuté tapety predstavujú špeciálnu suchú zmes, ktorá sa pred aplikáciou rozmieša s presným pomerom vody. Aplikácia nie je vôbec náročná, takže to zvládnete i sami, aj bez odbornej pomoci. Tento typ dekoratívnej omietky obsahuje farbivá, lepidlo, celulózu, hodváb, perleť, zlaté nite a ďalšie špeciálne prvky. 

Kde sa tekuté tapety vzali? Pôvodné receptúry a návody na tekuté tapety sa do Európy rozšírili z Japonska, kde tento druh ochrany povrchu stien domov používajú už takmer 400 rokov. Iné zdroje tvrdia, že tento druh tapiet vynašli vo Francúzsku a ich vzhľad sa historicky spájal s kráľom Karolom VII. Na hrade, ktorý sa mu podarilo obsadiť, boli steny pokryté zmesou drveného hodvábu a múky. Na kráľa táto technika zdobenia stien tak zapôsobila, že ju začali používať aj v iných palácoch.

Druhy tekutých tapiet

Dnes na trhu môžete nájsť tri druhy tekutých tapiet. Jednotlivé druhy sa od seba odlišujú štruktúrou svojich vlákien a tiež hrúbkou hotovej vrstvy. Podľa použitého materiálu sa tekuté tapety delia na:

  • celulózové,
  • hodvábne,
  • hodvábno–celulózové.

Tapety z tekutého hodvábu obsahujú hodvábne vlákno, vďaka ktorému sú maximálne odolné. Vyznačujú sa tiež vysokou úrovňou odolnosti voči ultrafialovým lúčom. Takáto povrchová úprava len tak ľahko nevybledne. Celulózové tapety a hodvábno-celulózové tapety sú lacnejšie, ale zároveň pri nich počítajte s nižšou odolnosťou a trvanlivosťou.

Ako aplikovať tekuté tapety na stenu?

Keď si budete chcieť tekuté tapety kúpiť, nájdete ich v podobe sypkej zmesi, ktorá sa predáva v škatuliach alebo igelitových vreckách balených po 1 kilograme. Následne je potrebné pripraviť si zmes k samotnej aplikácii. Tento postup nie je nijako zložitý. Stačí túto zmes zriediť s vodou vo vopred stanovenom pomere a dôkladne rozmiešať.

Predtým, ako nanesiete tekutú tapetu, nezabudnite vykonať úpravu podkladovej steny. Tekuté tapety si poradia s drobnými nedokonalosťami, veľké trhliny (širšie ako 3 mm) je však nutné opraviť a stenu zbaviť výrazných nerovností, očistiť a umyť. Potom povrch aspoň dvakrát ošetrite penetračným náterom a nechajte minimálne 24 hodín odpočívať.

Následne si pripravte tekuté tapety zmiešaním suchej zmesi s vodou podľa návodu. Vznikne vám kompaktná, hustá a plastická hmota bez hrudiek. Takto pripravenú tekutú tapetu nechajte hodinu až dve odstáť .Na rozdiel od klasickej farby ide o zmes väčšej hustoty. Tomu zodpovedá aj spôsob samotného nanášania. Na nanášanie použite plastovú stierku alebo hladítko, materiál rozotierajte pomalým ťahom na plochu. Na rozdiel od klasických tapiet nie je potrebné žiadne lepidlo, ani strihanie, meranie či iné zložité postupy a prípravy. 

Po nanesení zmesi, nechajte tekutú tapetu zaschnúť a zaistite dobré odvetranie miestnosti, aby sa prebytočná voda mohla odpariť.

Pozri aj: Ktoré 3 typy žalúzií vám ušetria najviac tepla?

Hodvábna tapeta

Zdroj: PINTEREST/silkplaster.us

Výhody tekutých tapiet

Dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre tekutú tapetu je viacero:

  • má vynikajúce krycie schopnosti a dokážu zakryť aj drobné nedokonalosti na povrchu stien, nevadia im ani menšie prasklinky,
  • ľahko sa nanášajú aj na geometricky nepravidelné a problematické plochy, ako sú rôzne výklenky, arkiere, oblúky, rohy,
  • dokážu pokryť nielen tehlový alebo kamenný múr, zvládnu aj sadrokartón, umakart, drevotriesku aj polypropylén,
  • vrstva vzniknutá nanesením tekutej tapety je jednoliata a neobsahuje švy, čo zvyšuje celkový estetický dojem,
  • široká ponuka farebných variantov, ktoré sa dajú ľubovoľne kombinovať,
  • celulóza, bavlna a hodváb dodávajú tapetám výborné tepelnoizolačné vlastnosti, zadržujú teplo v miestnosti a tým znižujú náklady na vykurovanie,
  • steny s tekutými tapetami vytvárajú dobrú akustickú izoláciu,
  • tekuté tapety si ľahko poradia s vysokou vzdušnou vlhkosťou, sú priedušné a povrch steny dokáže pojať značné množstvo pary,
  • pokiaľ ich ošetríte špeciálnym prípravkom, dajú sa použiť aj v kúpeľniach a kuchyniach, vadí im len priamy kontakt s vodou,
  • drobné poškodenia aj znečistenie tapiet sú navyše ľahko opraviteľné,
  • tekuté tapety majú veľmi dobré antistatické a najmä antialergénne vlastnosti.

Nevýhody tekutých tapiet

  • celulózová tapeta na slnku vybledne, preto by sa nemala používať v interiéri na južnej strane,
  • odhad množstva materiálu a zložitosť výpočtu spotreby materiálu,
  • tekuté tapety, nie sú vodotesné a pri styku s vodou sa zmývajú a strácajú svoj tvar, čo sa však dá vyriešiť vrstvou ochranného laku.

Starostlivosť o tekuté tapety

Tekuté tapety nevyžadujú žiadnu špeciálnu starostlivosť. V prípade potreby ich možno zľahka utrieť vlhkou handričkou, aby sa nepoškodili. Tekuté tapety sú ideálnym riešením pre tých, ktorí majú doma malé deti alebo zvieratá, pretože poškodené oblasti tekutých tapiet je možné rýchlo a ľahko opraviť.

V prípade poškodeného miesta na stene, ho stačí navlhčiť vodou, počkať 30 minút a povlak odstrániť nožom. Na vyčistené miesto naneste čerstvo pripravenú hmotu a nechajte zaschnúť.

Čistenie tekutých tapiet

Čistenie tekutých tapiet je veľmi jednoduché. Povrch zľahka utrite vlhkou handričkou. Tekuté tapety nečistite chemicky, ani pomocou drsnej kefy, pretože by ste mohli poškodiť ich povrch. Pozor, neumývajte ich ani väčším množstvom vody, pretože ​​materiál pri kontakte s vodou veľmi rýchlo nasiakne.

Tekuté tapety na stenách v kuchyni, kúpeľni a chodbe sa odporúča pokryť priehľadným lakom, aby bolo možné ich čistiť aj pomocou vody a čistiacich prostriedkov.

Zdroj foto: úvodná koláž - PINTEREST.com/silkplaster.eu, PINTEREST.com/ketkes.com

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní