Kuchyňa na chalupe: Podľahnite francúzskemu vidieckemu štýlu

Kuchyňa na chalupe: Podľahnite francúzskemu vidieckemu štýlu
  • 31.03.2022
  • Michaela Kožáková

Kuchyňa na chalupe zväčša slúži na prípravu jedla a nakŕmenie hladných krkov po únavných záhradných prácach. V poslednej dobe sme si začali viac kuchyne zútulňovať a prinášať do nich prvky kopaničiarskeho či ľudového štýlu, takže okrem praktickej funkcie získava naša kuchyňa aj tú dekoratívnu. Počuli ste už o francúzskom vidieckom štýle? Čím sa vyznačuje a prečo by nemal chýbať aj u vás?

Francúzsky vidiecky štýl je definovaný ako zmes rustikálneho a rafinovaného dekoru inšpirovaného domami na francúzskom vidieku. Ide o kombináciu noblesy starožitného francúzskeho dekoru so spontánnou útulnosťou a prirodzeným zameraním na  vidiecke prostredie. Tento druh interiérového dizajnu sa teší veľkej obľube najmä pre svoju pohodlnú a ležérnu eleganciu, ktorá nie je prehnaná, okázalá a ani nudná. 

Aj vaša kuchyňa na chalupe môže mať nádych voňavého Proveslánska. Ako na to?

Neprehliadni: Skalky do záhrady: Ako ich založiť, vhodné kvety a množstvo inšpirácií

Neutrálne odtiene

Zdroj: pinterest.com

Neutrálne odtiene v kuchyni na chalupe

Francúzske vidiecke kuchyne, tzv. provence kuchyne, sa vyznačujú tlmenými farbami, ktoré pomáhajú vytvoriť upokojujúcu atmosféru. Stavte na príjemnú béžovú, čistú bielu, podmanivú hnedú, nevtieravú bledo šedú či teplú tehlovú. Plusom tejto neutrálnej palety farieb je aj fakt, že menšie kuchyne budú pôsobiť väčším dojmom. Na francúzskom vidieku a v teplejších častiach krajiny, kde sú budovy z veľkej časti vyrobené z kameňa, sa farby stien vyberajú tak, aby hladko splývali s pôvodnými materiálmi. Z tohto dôvodu neutrálne farby definujú francúzsky vidiecky štýl. 

Závesy miesto dvier

Zdroj: pinterest.com

Závesy ako súčasť kuchynskej linky

Pamätáte si na závesy, ktoré sa používali v kuchyniach? Toto jednoduché a praktické riešenie je skvelou taktikou pre získanie viac úložného priestoru a tiež na zamaskovanie menej atraktívnych častí (napríklad pod drezom). Zakomponujte aj vy tento prvok do vašej kuchyne na chalupe a dodajte jej osobité čaro francúzskeho vidieka. Môžete použiť napríklad odolné krémové závesy z ľanu alebo iné vzorované materiály.

Úložné priestory v kuchyni

Zdroj: pinterest.com

Úložné priestory v kuchyni

Neskrývajte vzácny porcelánový riad v skriniach. Vystavte ho na obdiv! Možno máte niekde v komore odložený starý kredenc s policami a skrinkami so sklenými dvierkami. Ak nie, tak môžete zájsť na blší trh alebo burzu. I na rôznych internetových stránkach venovaných starožitnostiam a veciam z druhej ruky môžete nájsť skutočne krásne kúsky. Hrnčeky, misy na polievky, hlboké a plytké taniere či čajové sety poukladané v policiach pridajú vašej kuchyni na chalupe dekoratívny akcent. 

Nezabudnite na detaily

Zdroj: pinterest.com

Nezabudnite na detaily

Liečivé bylinky v plechových črepníkoch, prútené košíky, terakotová nádoba na odkladanie varešiek, maľované vázy s lúčnymi kvetmi, podložky na krájanie z masívneho dreva, keramické koreničky po babičke – zdanlivo nepodstatné detaily, ktoré vnesú do vašej kuchyne na chalupe tú správnu atmosféru francúzskeho vidieka. Okrem dreva sú výrazným prvkom francúzskeho vidieckeho štýlu aj drôtené doplnky vo forme mís na ovocie či nádob na skladovanie cibule a cesnaku. Do svetlého rohu môžete umiestniť malý citrónovník a stôl ozdobiť svietnikmi s dlhými sviečkami. Všetky dekorácie či riad nech má však svoje miesto, aby kuchyňa nepôsobila neusporiadaným a chaotickým dojmom. 

Podlaha

Zdroj: pinterest.com

Podlaha v kuchyni na chalupe

Podlaha je jednou z najtradičnejších častí francúzskej kuchyne. V domoch postavených v 18. storočí podlahy boli tvorené šesťhrannými alebo štvorcovými terakotovými dlaždicami, zatiaľ čo v domoch postavených v 19. storočí sa cementové dlaždice kládli v symetrických farebných vzoroch. V regiónoch, ako je Burgundsko, možno nájsť hrubé, opotrebované kamenné podlahy. Drevené parkety sú v mnohých francúzskych domoch samozrejmosťou, v starej francúzskej kuchyni sa vyskytujú len zriedka – najmä preto, že staršie budovy boli často postavené bez pevného základu, ktorý by poskytoval ochranu pred vlhkou zemou pod nimi. Ak sa rozhodnete pre kamennú podlahu, vyberte si medzi čadičom alebo mramorom. Usadené horniny ako pieskovec nie sú kvôli zlým mechanickým vlastnostiam vhodné. Keramická podlaha je veľmi odolná a ľahko umývateľná. Ďalšou možnosťou sú dlaždice alebo aj stierkové podlahy, ktoré môžu krásne doplniť vašu kuchyňu vo francúzskom vidieckom štýle.

Pozri aj: Najkrajšie popínavé rastliny do záhrady – na pergolu i starý plot


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní