Ako zabezpečiť chatu a záhradu pred odchodom na dovolenku?

Ako zabezpečiť chatu a záhradu pred odchodom na dovolenku?
  • 10.06.2022
  • Michaela Kožáková

Čas dovoleniek sa pomaly blíži. Možno i vy sa konečne chystáte niekam k moru, na nejaký dobrodružný výlet či poznávací zájazd do zahraničia alebo jednoducho niekam na pár dni ku krásnym slovenským horám či jazerám. Ten správny záhradkár ešte pred tým, ako pobalí kufre, myslí i na svoju chatu, chalupu a záhradu.

Než teda vyrazíte za oddychom, je potrebné vykonať niekoľko nevyhnutností, vďaka ktorým vaše kvety, stromy, chata či chalupa prežijú vašu neprítomnosť bez ujmy. Takisto si i vy budete môcť naplno a bez obáv užívať vašu dovolenku bez toho, aby ste stále premýšľali, čo sa deje vo vašej záhrade. Ako teda zabezpečiť a pripraviť chatu, chalupu a záhradu pred odchodom na letnú dovolenku?

Neprehliadni: Ako vybrať záhradný altán, kam ho umiesniť a aký materiál zvoliť?

Kontrola a zabezpečenie chaty, chalupy

Pred tým, ako zamknete bránu na vašej záhrade a vyberiete sa na dovolenku, skontrolujte stav vašej chaty či chalupy. Prezrite si detailne vonkajšok stavby, či nevznikli nejaké škrabance, diery či šrámy, aby sa náhodou nestalo, že niečo po návrate objavíte a začnete panikáriť, stresovať a premýšľať kadiaľ sa asi vlámal zlodej a čo všetko ukradol a zničil. Ak sú to len drobné poškodenia, opravte ich. Tie náročnejšie budú musieť na vás počkať.

Skontrolujte takisto strechu. Síce ste to spravili na jar po zime, ale je lepšie ju dôkladne pozrieť pred vaším odchodom. Všímajte si najmä diery, ktoré by mohli spôsobiť zatekanie. Narýchlo prezrite odkvapy a takisto vyprázdnite sudy na dažďovú vodu, aby boli pripravené, ak by náhodou prišla búrka počas vašej neprítomnosti.

Vnútro chaty upracte, ak máte čas, môžete umyť okná a podlahu, aby ste sa vrátili do peknej, vyupratovanej chalupy či chaty. Nechajte niekoľko minút vyvetrať a nakoniec poriadne pozatvárajte okná a zamknite dvere. Záhradný nábytok, záhradnú hojdačku či závesné kreslo radšej skryte do altánku alebo zakryte ochranným obalom. 

Ako pripraviť záhradu pred odchodom

I záhradu treba dôkladne pripraviť pred tým, ako odídete na niekoľko dní preč. Rastliny v nádobách a veľké kvetináče, ktoré si vyžadujú častejšiu zálievku ako tie v zemi, preneste do tieňa. Ak máte kvety i na parapetných doskách, tiež ich radšej premiestnite do tieňa. Zabránite tak nadmernému vyparovaniu vody počas horúčav a usušeniu vašich rastlín. Kvetináče premiestnite na chránené miesto – pod strechu, k severnej stene domu. Takto ich môžete čiastočne ochrániť pred výkyvmi počasia ako je silná búrka alebo krupobitie.

Pred odchodom tiež nezabudnite ostrihať, zrezať kvety a bylinky, ktoré chcete na sušenie, aby už po vašom návrate nebolo neskoro. Pozbierajte uhorky, broskyne, hlávkový šalát a ostatnú úrodu, ktorú na záhrade máte. Inak si na nej môžu pochutnať vtáky alebo jednoducho plody opadnú, zhnijú a vaša snaha a starostlivosť vyjde nazmar. Nevadí, ak nie sú napríklad veľké paradajky ešte úplne červené. Oberte ich, dajte do zaváracieho pohára, zatvorte a umiestnite na slnečné miesto. Takýmto spôsobom pekne dozrejú dokiaľ sa vy vrátite z dovolenky. Okrasnej i úžitkovej záhrade tesne pred odchodom doprajte poriadnu zálievku.

Kontrola záhrady

Zdroj: shutterstock

Záhradné kosačky, motorové píly a iné záhradné náradie, ktoré nie je lacnou záležitosťou, skryte do záhradného domčeka alebo radšej vezmite domov a uložte do pivnice. Zabudnuté záhradné nožnice na lavici v altáne či hrable opreté o stenu chalupy tiež upracte do domčeka. Skontrolujte zabezpečenie a zámky. 

Pred tým, ako odídete zo svojej chaty, chalupy, všetko ešte raz prezrite – zatvorené okná, prikrytý záhradný nábytok, a zamknite. Ak máte dobrých susedov, poproste ich, aby vám z času na čas nazreli do záhrady alebo aspoň im oznámte, že na nejaký čas odchádzate. Ak by náhodou zbadali nejaký pohyb u vás na záhrade, aby ihneď kontaktovali vás alebo políciu. Za chutnú čokoládu alebo tanier koláčov vám určite ochotne zájdu i na pozemok a polejú kvety, ak odchádzate na dlhšiu, niekoľko týždňovú dovolenku.

Pozri aj: Záhradné pieskovisko: Urobte deťom radosť a postavte im ho na záhrade


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní