Ako správne kúriť v krbe a krbových kachliach, aby vám ešte dlho a dobre slúžili?

Ako správne kúriť v krbe a krbových kachliach, aby vám ešte dlho a dobre slúžili?
  • 06.01.2023
  • Michaela Kožáková

Mať krb alebo krbové kachle v obývačke je skutočným pôžitkom. Plápolajúce plamene, zvuk praskajúceho dreva a príjemné teplo vytvárajú romantickú atmosféru počas studených a sychravých dní. Tí, ktorí tento výhrevný prvok majú doma či na chalupe, presne vedia, o čom hovoríme.

Ak si však chceme užívať čaro krbu čo najdlhšie, mali by sme vedieť, ako v ňom správne kúriť. Viete, aké palivo či druh dreva je vhodný na vykurovanie v krbe alebo v krbových kachliach? Ste si istí, že do vášho krbu nehádžete nevhodné suroviny?

Neprehliadni: Zimná záhrada: Čo by ste mali vedieť predtým, ako si ju zaobstaráte?

Čím kúriť?

Najvhodnejším palivom do krbu, krbových kachlí a piecky je dobre preschnuté kusové drevo. Vhodné sú všetky druhy drevín s tým, že podľa odborníkov je dobré na kúrenie používať tvrdé drevo, ako je buk, hrab, dub, jaseň či drevo ovocných stromov. Tieto druhy dreva sa vyznačujú vysokou výhrevnosťou, ich plameň je vysoký a rozžeravené uhlíky aj po spálení udržia v sebe teplo po dlhú dobu.

Mäkké druhy dreva, ako je breza, lipa, topoľ, vŕba či gaštan horia veľmi krátko. Zvyčajne sa používajú na rozhorenie krbu, ale nie na klasické vykurovanie. Drevo z ihličnanov nie je veľmi vhodné na vykurovanie, pretože horí krátko, má nízku výhrevnosť a navyše uvoľnená živica zanáša krb a upcháva komín.

Drevené brikety sú ekologickou alternatívou pri kúrení v krboch a krbových kachliach. Vyrábajú sa z recyklovaného dreveného odpadu, ktorý sa vysuší a zlisuje do požadovaného tvaru.

Bezkomínové krby, bio krby, spaľujú špeciálne kvapalné palivo – bioalkohol (96 % ethanol). V bio krbe horí živý žltooranžový plápolajúci oheň, ktorého tepelný výkon závisí od počtu horákov a ich dĺžky. Bio krby však nie sú príliš výhrevné. Ide skôr o príjemný zážitok ako o skutočné teplo, ktorý si však môžete dopriať i v panelákovom byte

Vlhkosť dreva

Na kúrenie v krbe a v krbových kachliach by mala byť vlhkosť dreva do 20 %. Ak na kúrenie budete používať čerstvé drevo, to má väčšinou vlhkosť okolo 50 %. Drevo, ktoré je suché a nájdete ho v lese, obsahuje okolo 25 až 30 % vody. Najvhodnejšie sú riadne preschnuté kusy dreva s vlhkosťou v rozmedzí medzi 10 a 20 %. Ideálna doba na vysychanie dreva sú minimálne dva roky. Pokiaľ je drevo naštiepané na malé polienka a skladované na vetranom mieste, chránenom pred dažďom či snehom, tak sa doba sušenia môže skrátiť.

Prečo je vlhkosť dreva taká dôležitá? Dobre preschnuté drevo má vysokú výhrevnosť. Vlhké drevo totiž vydáva oveľa menej tepla, pretože jeho veľkú časť spotrebuje na odparenie vody. Okrem toho poriadne nepreschnuté drevo uvoľňuje dym a decht, ktorý znečisťuje krb a žiaruvzdorné sklo. Pri používaní vlhkého dreva na kúrenie taktiež dochádza k zanášaniu komína, ktorý sa dokonca môže i upchať.

Ako kúriť v krbe?

Okrem paliva, dreva, je pre optimálne horenie dôležitý aj prívod vzduchu do kúreniska a intervaly prikladania. Pri rozkurovaní najskôr naplno otvorte prívod primárneho i sekundárneho vzduchu. Oheň musí mať dostatok kyslíka, aby sa čo najrýchlejšie rozhorel a v spaľovacej komore sa vytvorila dostatočná teplota. Plyny uvoľnené z paliva sa v tomto prípade dobre spaľujú a vďaka tomu postupne dosiahnete optimálny proces horenia.

Pri kúrení v krbe, v kachliach alebo v piecke je lepšie prikladať menšiu dávku dreva častejšie ako väčšiu príliš neskoro. Pri prikladaní ukladajte polienka pomaly, nikdy ich do ohniska nevhadzujte. Mohli by ste totižto poškodiť šamot alebo i sklo.

Aký druh papiera použiť na rozkúrenie?

Najčastejším problémom pri zakladaní ohňa je pomalé rozkurovanie a používanie nevhodných podpaľovačov. Pri rozkurovaní vášho krbu, kachlí alebo piecky nepoužívajte noviny, povoskovaný papier alebo papier s fóliou. Pri spaľovaní týchto materiálov totižto dýchate množstvo škodlivín, ktoré tiež môžu spôsobovať upchávanie komína.

Vhodným druhom papiera na založenie ohňa je obal od vajíčok, toaletné rolky a nefarbený kartón. Používajte ich však len v malom a nevyhnutnom množstve. Ideálne je aj poriadne presušené raždie z ihličnatých stromov (borovica, smrek, smrekovec), ale tiež slama či seno.

Pozri aj: Ako sa raz a navždy zbaviť zatuchliny na chalupe či chate?

Čo do krbu nepatrí?

Klasický či rohový krb, krbové kachle, biokrb a piecka na drevo nie sú ohniskom a ani žiadnym otvoreným ohňom, do ktorého môžete hádzať, čo vám napadne. Pamätajte, že do krbu či piecky nepatrí všetko, čo je vyrobené z dreva. 

Pokiaľ máte doma kúsky zničeného navoskovaného či naolejovaného nábytku, tak ten rozhodne do krbu ani piecky nehádžte. Rovnako tak nekúrte ani drevom, ktoré je chemicky ošetrené či natreté farbou. Nevhodné sú tiež lisované drevotriesky, staré palety, preglejky či akýkoľvek iný drevený odpad. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní