Najčarovnejšie decembrové destinácie: Dopraj si ku koncu roka nezabudnuteľný zážitok

Najčarovnejšie decembrové destinácie: Dopraj si ku koncu roka nezabudnuteľný zážitok
  • 03.12.2022
  • Michaela Kožáková

Čas pečenia vianočných koláčov, zdobenia vianočného stromčeka, kupovania darčekov na poslednú chvíľu a plánovania silvestrovskej párty sa nezadržateľne blíži. Kto z nás by pomyslel na dovolenku alebo túlanie sa po svete, keď máme plnú hlavu rolničiek a vianočných kolied?

Mesiac december značí, že rok sa blíži ku koncu, ale to neznamená, že naše cestovateľské plány sa musia tiež skončiť. 

Kam sa vybrať v decembri na dovolenku? Ak hľadáte tie najkrajšie miesta a destinácie, ktoré by v poslednom mesiaci v roku stáli za návštevu, prinášame vám zopár tipov – či už chcete zažiť ohromujúce polárne svetlá, epické dobrodružstvá a oddych na pláži alebo pravé vianočné trhy.

Neprehliadni: Kde zažiť tú pravú atmosféru a ktoré vianočné trhy v Európe by si nemala vynechať?

Martinik

Zdroj: INSTAGRAM/visit.martinique

Martinik

December vo francúzskom Karibiku neznamená len Vianoce, ale nesie sa tiež v duchu Chanté-Nwel – jednej z najväčších každoročných slávností na Martiniku, ktorá sa koná na celom ostrove od novembra do Štedrého dňa.

Počas tohto veľkého festivalu sa ľudia stretávajú, spievajú koledy v kreolských rytmoch, hodujú a pochutnávajú si na miestnych obľúbených jedlách ako sú paštéty, boudin créole – krvavá klobása,  vianočný kokteil vyrobený zo sušenej pomarančovej kôry, sirupu z cukrovej trstiny a bieleho rumu. Chýba už len sneh. Toho sa ale nedočkáte pri slnečnej oblohe a priemerných teplotách okolo 28 °C.  Ak sa náhodou prejete, môžete si užívať nádherné pláže s bielym pieskom v Les Salines alebo s tým nezvyčajným čiernym v Anse Noire.

Švédsko

Zdroj: INSTAGRAM/icehotelsweden

Arktické Švédsko

Vo švédskej dedinke Jukkasjärvi, jeden stupeň zemepisnej šírky severne od polárneho kruhu, slnko v posledných troch týždňoch roka nevychádza. V decembri je dominantným stavom tma – ideálny čas na sledovanie polárnej žiary.

Jukkasjärvi je domovom prvého ľadového hotela na svete, kde môžete stráviť noc v posteli vyrobenej z ľadu. Areál je tiež základňou pre bežkovanie, sánkovanie, jazdu na snežných skútroch,  stretnutie so sobmi a spoznávanie tradičnej sámskej kultúry. Na svoje si tu prídu nielen dospelí, ale i tí najmenší.

Asi 100 km severozápadne sa nachádza národný park Abisko, ktorý pripomína krajinu z úplne iného sveta. Práve tu môžete zažiť najkrajšie pozorovanie polárnej žiary na svete.

Palawan

Zdroj: INSTAGRAM/thefreedomcomplex

Palawan, Filipíny

Nedotknutý Palawan, najzápadnejšia provincia krajiny, prezývaný „posledná ekologická hranica Filipín“, je biosférickou rezerváciou UNESCO a rajom biodiverzity nad aj pod vodnou hladinou. Nachádza sa tu viac ako 1700 ostrovov, ktoré sú zdobené panenskými lesmi, lemované vápencovými a koralovými útesmi.

Táto oblasť je dokonalým miestom pre všetkých milovníkov podmorského sveta. Na severe ostrova El Nido je viac ako 20 potápačských lokalít, kde sa dajú pozorovať morské koníky, korytnačky, barakudy, raje či obrovské húfy rôznych druhov rýb. Okolo ostrova Coron môžete preskúmať vraky a početné pozostatky z druhej svetovej vojny. 

Mesto Puerto Princesa je zase vstupnou bránou do Národného parku Subterranean River, splavnej podzemnej vodnej cesty prechádzajúcej cez neuveriteľné krasové útvary. A, samozrejme, tu na vás čakajú nekonečné pláže s tým najjemnejším pieskom.

Pozri aj: Luxusné hotely, ktorých sa celý svet nevie dočkať: Čím sú výnimočné a kde sa nachádzajú?

Slovinsko

Zdroj: INSTAGRAM/bledslovenia

Slovinsko

Malé Slovinsko je nádhernou krajinou po celý rok. V zime, keď ulice, vrcholky hôr a alpské kopce pokryje sneh, má skutočne nenapodobiteľné čaro. 

Strediská ako Kranjska Gora, Krvavec a Vogel ponúkajú skvelú lyžovačku pre rodiny. Nie sú veľmi veľké a ani také rušné ako iné alpské centrá. Ďalšie aktivity, ktoré si môžu vychutnať všetci nadšenci zimných športov je snowboarding, bežkovanie, túry so snežnicami na nohách, lezenie alebo dokonca stavanie iglu a nočné sánkovanie. Fotografom sa zase zapáčia vysoké štíty, zamrznuté vodopády, zasnežené lesy, nádherné jazero Bohinj a jazero Bled s ostrovčekom a kostolom trblietajúcim sa v mraze.

Ak sa do Slovinska vyberiete, určite si nenechajte ujsť návštevu jaskyne Postojna, ktorá koncom decembra (25. – 30.12.) hostí Živé Narodenie – jedno z najväčších a najkúzelnejších vianočných podujatí v Slovinsku. Šestnásť biblických scén je inscenovaných na päťkilometrovej trase osvetlenej 2100 farebnými svetlami.

New York

Zdroj: INstAGRAM/visit_newyork_

New York City

Kto by nechcel zažiť okúzľujúci New York City práve na Vianoce? V decembri toto 8,5 miliónové mesto vo vás vyvolá vianočnú náladu a v každom bez rozdielu zanechá nezabudnuteľné spomienky.

Vianočné trhy lákajú svojou omamnou vôňou, klziská pozývajú na korčuľovanie a vianočný stromček v Rockefellerovom centre žiari v plnej kráse. Celú atmosféru dotvárajú ulice dekorované vianočnými ozdobami a neutíchajúcimi vianočnými svetlami. 

Nezabudnite navštíviť i slávnu Piatu Avenue, ktorá sa práve v tomto období mení na okázalú prehliadku nesúcu sa vo vianočnom duchu. Obchodné domy na Manhattane každý rok predvádzajú veľkú šou s umeleckými inštaláciami, s nádherne zdobenými výkladmi s rôznymi motívmi, zobrazeniami zimnej krajiny a postavičkami. 

Fínsko

Zdroj: INSTAGRAM/devil_red_black

Tí, ktorí si chcú vychutnať december pri mori by nemali vynechať horúce Miami, luxusné Maldivy, lákavú Kostariku, živé Mexiko alebo krásne Tenerife. Ak túžite po pravej zimnej atmosfére, vybrať sa môžete do Fínska, na Island alebo do Nórska.

Zdroj foto: úvodná koláž - INSTAGRAM.com/morey_corey, INSTAGRAM.com/visit.martinique

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Gabriela Kožejová 07.12.22 07:49

GK
karma
-1.00

Ja by som sa nechala nahovoriť asi na Švédsko. Dnes musia ľudia za snehom cestovať. ❄️☃️

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní