Pláž nie je trhovisko! TOTO sú najväčšie chyby, ktorým by si sa mala vyhnúť pri relaxe na pláži

Pláž nie je trhovisko! TOTO sú najväčšie chyby, ktorým by si sa mala vyhnúť pri relaxe na pláži

S príchodom teplejších dní začínajú mnohí uvažovať nad dovolenkou. Ak už máte vybranú destináciu a dokonca aj rezervovanú dovolenku, tak to vám blahoželáme a prajeme tie najkrajšie zážitky.

Avšak, v prípade, že ešte stále uvažujete nad tým, kam tento rok poletíte alebo kde si budete užívať dovolenku, tak sa nechajte inšpirovať našimi tipmi.

Na našom webe KAMzaKRASOU.sk v kategórii CESTOVANIE nájdete mnoho tipov na lacnú i luxusnejšiu dovolenku. Na dovolenku autom či letecky. Do blízkych okolitých krajín i krajín, kde let trvá o niečo dlhšie a cestovanie môže byť zložitejšie.

V prípade, že ste si vybrali dovolenku pri mori a už sa tešíte na dokonalú piesočnatú pláž alebo aj tú kamienkovú, tak si osvojte aj základy správania sa na pláži.

Určite nám dáte za pravdu, že nie je nič horšie, ako keď vám hlučná rodinka alebo skupinka ľudí pokazí svojim vyrušovaním celý deň na pláži a možno aj celú dovolenku. Alebo naopak, ak im vy vašim správaním pokazíte tú ich dovolenku.

1. Zakladanie ohňa a grilovanie

Je to naozaj lákavé. Veď ste na pláži, tak prečo by ste si nemohli dopriať poriadnu grilovačku so všetkými svojimi známymi? Ak ste sa inšpirovali zahraničnými filmami, kde si zväčša tí mladší zakladajú oheň a užívajú si opekačku, tak verte či nie, no v reálnom svete to tak naozaj nefunguje.

Žiadne sedenie okolo ohňa, opekanie marshmallow cukríkov, slaniny či klobásky. Ak by ste to skúsili, mohli by ste sa dostať do problémov. Pretože takýmto spôsobom by ste nerešpektovali pravidlá pláže a nebrali do úvahy bezpečnosť ostatných návštevníkov pláže.

Ani rozkladanie grilu na pláži nie je povolené! Platí všeobecné pravidlo, že na pláži sa nesmie zakladať žiaden oheň. Ide totižto o pravidlo, ktorého cieľom je predchádzať nehodám a chrániť životné prostredie.

2. Zviera na pláži

Mali ste už tú česť byť na pláži preplnenej ľuďmi? A čo tak na pláži preplnenej ľuďmi a zvieratami? Mnohí dovolenkári neváhajú na dovolenku vziať so sebou aj svojich štvornohých domácich maznáčikov. Ak ste si zaplatili dovolenku, kde sú zvieratá dovolené (akceptuje ich hotel alebo apartmán, v ktorom ste ubytovaní), tak si preverte aj pravidlá pláže.

Nie všetky pláže totižto povoľujú vodiť si domáce zvieratá. Najmä, ak sa chystáte na dovolenku či pláž v najrušnejšom období a čase, je vhodné si túto informáciu preveriť.

Pláž je totižto verejné miesto plné ľudí s rôznymi ochoreniami. Niektorí môžu mať astmu alebo alergiu na zvieraciu srsť. V tom prípade by sa vám asi nepoďakovali, ak by deň na pláži trávili vedľa vášho domáceho maznáčika. Mohol by totižto pre nich predstavovať zdravotné riziko.

3. Hľadanie toho najlepšieho miesta na pláži

Nájsť dobré miesto na pláži, keď je rušno, môže byť naozaj ťažké. A hlavne v prípade, keď si mnohí dovolenkári neváhajú privstať len pre to, aby si na pláži rozložili svoje veci a zadovážili si svoje miesto. Buďme úprimní, každý chce byť čo najbližšie pri vode, aby nemusel prejsť zopár metrov po horúcom piesku alebo pichľavých kamienkoch.

Nedovoľte však, aby vás vaša túžba po prvotriednej pozícii postavila do zlého svetla pred ostatnými návštevníkmi pláže. Ak nie ste na pláži medzi prvými pamätajte, že pri rozkladaní svojich vecí je dôležité brať ohľad na susedov.

Dodržiavanie primeranej vzdialenosti, napríklad šesť až osem metrov, môže pomôcť zabezpečiť, aby mal každý dostatok osobného priestoru, a vyhnúť sa prípadnému nepohodliu. Pamätajte, že ohľaduplnosť k osobnému priestoru ostatných môže prispieť k príjemnejším zážitkom pre všetkých návštevníkov pláže.

Zaujme ťa aj: Dovolenka na vlastnú päsť alebo cez cestovnú kanceláriu? Aké sú ich výhody a nevýhody?

4. Fotografovanie na pláži

Pokiaľ nemáte aspoň 300 záberov z dovolenky, tak to ako by ste na žiadnej dovolenke ani neboli. Nuž, v dnešnej digitálnej dobe chceme mať všetko zvečnené. Už nám nestačia len spomienky v pamäti. Z každej udalosti musíme mať množstvo fotografií, ktoré si aj tak nikdy nepozrieme.

Pri fotografovaní na pláži však myslite aj na ostatných návštevníkov. Pokiaľ si robíte selfie zábery, zábery z dronu alebo vás niekto iný fotografuje, berte ohľad na ľudí okolo seba. Nikto totižto nechce byť súčasťou vašich fotografií. A vedzte, že ani vy nechcete cudzích ľudí na svojich fotkách.

Ak sa rozhodnete používať dron na zaznamenanie si svojich dovolenkových zážitkov, rešpektujte aj ostatných a rovnako si naštudujte miestne pravidlá a predpisy týkajúce sa jeho používania. Nie všade je totižto povolené lietať s dronom. V niektorých krajinách vám dokonca za jeho používanie hrozí „mastná“ pokuta.

5. Na pláži nič po sebe nenechávajte

Buďme rešpektujúci a ohľaduplní k sebe, ale aj k prírode. Keď si zbalíte všetky veci, ešte raz sa za sebou ohliadnite a pozrite či ste na pláži nič nenechali. Nemáme na mysli žiadne osobné veci, ale odpadky.

Áno, mnohí turisti na pláži po sebe nechávajú, doslova, bordel. Sú totižto toho názoru, že ten neporiadok po nich niekto uprace. Najmä plážový servis, ktorý sa stará o čistotu pláže. Ale to tak rozhodne nefunguje! Ak ste si priniesli na pláž jedlo alebo nápoje, odpadky si po sebe upracte.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní