Zádušník brečtanový – skvelý nielen na podporu vykašliavania

Zádušník brečtanový – skvelý nielen na podporu vykašliavania

Hovorí vám niečo názov zádušník? Áno, ide opäť o liečivú bylinku, ktorá bola už v minulosti v ľudovom liečiteľstve značne uznávaná. Dnes sa na ňu v podstate zabúda a je považovaná skôr za burinu. Nájdeme ju pritom takmer na celom území Slovenka a práve v tomto období sa postupne začína aj jej zber. Prečo sa však oplatí po nej v prírode trochu poobzerať? Nuž, medzi jej najvýraznejšie účinky patria napríklad podpora vykašliavania či úprava trávenia. Viac sa o bylinke dozviete v článku!

Poznáte zádušník?

Zádušník brečtanový, latinsky Glechoma hederacea a ľudovo tiež popenec, je trváca bylina z čeľade hluchavkovité. Rozšírený je naprieč takmer celou Európou aj Áziou a rastie od nížin až do podhorských a horských oblastí. Nájsť je ho možné na lúkach, poliach, pri cestách aj v krovinách či záhradách. Obľubuje hlavne vlhké stanovištia s humóznymi či ílovitými pôdami. Zádušník vyrastá z plazivého podzemku, z ktorého rastú dlhé poliehavé hranaté stonky, respektíve poplazy. 

Rastlina môže ísť do výšky zvyčajne okolo 30 centimetrov. Listy sú obličkovité až srdcovité a vrúbkované. Prevažne fialkové až modrofialové kvety sú usporiadané v papraslenoch v pazuchách listov. Objavujú sa spravidla od apríla až do júla či augusta. Práve kvitnúca vňať sa zberá na liečebné účely. Rastlina je medonosná, aromatická a mierne chlpatá. U nás je možné v prírode naraziť aj na ďalšie druhy, napríklad zádušník chlpatý, ktorý má výraznejšie chĺpky a svetlejšie kvety.

Pozri aj: Toto sú najkrajšie záhrady sveta! Ktorú by si rada navštívila?

účinky zádušníka

Zdroj: Shutterstock®

Pri ktorých neduhoch sa používa?

Liečivá droga zo zádušníka brečtanového obsahuje množstvo účinných látok, hlavne triesloviny, horčiny, organické kyseliny či minerálne soli. Rastlina tiež obsahuje vitamín C. Zádušník má výrazné protizápalové a sťahujúce účinky. Taktiež podporuje detoxikáciu a odvádzanie nadbytočnej vody z tela, kedže pôsobí diureticky. Táto bylinka sa už tradične využívala pri dýchacích ťažkostiach, najmä liečbe ochorení horných dýchacích ciest. Údajne pomáhala hlavne pri záduchu, čiže prieduškovej astme, na základe čoho dostala rastlina i svoje pomenovanie.

Zádušník podporuje vykašliavanie a môže byť nápomocný aj pri chronickej bronchitíde. Ďalej ho radíme aj medzi bylinky na tráviace ťažkosti. Podporuje správnu funkciu trávenia aj tvorbu žlče a žalúdočných kyselín a odstraňuje nadúvanie. Využívať sa môže pri kataroch žalúdka, črevných problémoch i hnačkách. Taktiež priaznivo vplýva na zdravie obličiek a močového mechúra. Môže byť použitý ako podporný prostriedok pri liečbe zápalov močových ciest. Pri použití zvonka pomáha očistiť a hojiť ťažko sa hojace i hnisavé rany.

Pozri aj: Ako zmierniť príznaky PMS či menopauzy? Bylinkári poznajú odpoveď!

použitie zádušníka

Zdroj: Shutterstock®

Zádušník možno používať zvonka i zvnútra

Zádušník je možné používať zvonka i zvnútra, a to rôznymi spôsobmi. Sušenú drogu nájdete i v lekárni či na internete, no rovnako si bylinku môžete i nazbierať a vysušiť do zásoby. Sušená vňať zádušníka je vhodná v prvom rade na prípravu čaju. Spravidla stačí malá lyžička drogy na pohár horúcej vody. Doba lúhovania je 10 až 15 minút. Počas ťažkostí sa užívajú tri šálky denne. Zádušníkovým čajom môžete podporiť liečbu ochorení dýchacieho či tráviaceho ústrojenstva či ťažkostí s močovými cestami.

Silnejší odvar z vňate je vhodný na vonkajšie použitie. Premývajú sa ním kožné poranenia. Odvar pôsobí protizápalovo a podporuje hojenie. Taktiež môže byť využívaný ako pleťová voda na ošetrenie problematickej pleti so sklonom k tvorbe vyrážok. Pri zápaloch v ústnej dutine je tiež vhodné odvar použiť na kloktanie. Odvar je tiež možné pridať do kúpeľa, čo sa zase odporúča pri hemoroidoch. Na internete či v lekárňach a predajniach so zdravými potravinami je tiež možné zohnať tinktúru na vnútorné používanie. Pri jej užívaní však vždy dodržujte odporúčané dávkovanie.  

Odporúčame: TOP bylina na gynekologické problémy: Poznáš ženský ženšen?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní