Medovka lekárska – ako podporí naše zdravie a ako ju využiť?

Medovka lekárska – ako podporí naše zdravie a ako ju využiť?

Medovka lekárska patrí medzi pomerne rozšírené liečivé bylinky. Známa je hlavne vďaka svojim upokojujúcim účinkom. V skutočnosti je jej využitie oveľa širšie. Podporuje imunitu, bojuje proti nespavosti, uvoľňuje hlieny a dokáže toho omnoho viac. Prečítajte si článok o jej skvelých účinkoch a určite sa rozhodnete zaobstarať si medovku domov aj vy!

Liečivá medovka

Medovka lekárska je trvalá liečivá bylina charakteristická svojou citrónovou vôňou. Dorastá až do výšky 90 cm a zaradiť ju môžeme aj medzi okrasné rastliny. Medovka totiž krásne kvitne, no z kvietkov väčší osoh mať nebudete. Liečivou časťou rastliny sú práve jej listy. Obsahujú množstvo účinných látok, napríklad flavonoidy s antioxidačnými účinkami chrániace bunky pred pôsobením voľných radikálov. Rastlina obsahuje aj kyselinu rozmarínovú či vitamíny B a C.

Medovku je možné využiť rôznymi spôsobmi. Miesto má v kuchyni pri varení, príprave šalátov, polievok aj bylinkových omáčok či dressingov. Vyskúšajte si ju nasekať do kvalitného bieleho jogurtu. Časté je použitie medovky vo forme sušenej rastliny, čaju, korenia, éterických olejov i sirupov. Pridáva sa aj do kozmetických prípravkov, napríklad do mydiel.

Odporúčame: TOP bylinky na problémy so žlčníkom: Ktoré odporúčajú bylinkári?

Medovka pomôže s migrénou aj nespavosťou

Zdroj: Shutterstock®

Má blahodarné účinky

Medovka má antibakteriálne aj antiseptické účinky a v prvom rade dokáže účinne upokojovať. Preto je vhodná na liečbu nespavosti, utlmenie nervozity, pri nervovom napätí i stavoch úzkosti. Táto bylinka má jednoducho pozitívny vplyv na myseľ, psychiku a celý organizmus. Pomáha aj pri migrénach, liečbe kožných problémov a oparov. Medovka je vhodná pri menštruačných bolestiach a klimakterických ťažkostiach. Dobré je vyskúšať ju pri prechladnutí, dokonca môže pomôcť uvoľniť hlieny.

Pozitívne účinky má na činnosť tráviaceho traktu, zabojuje so žalúdočnými problémami a plynatosťou. Medovka je určená aj na vonkajšie použitie. Pomliaždite zopár čerstvých lístkov tejto rastlinky a priložte na miesta uštipnuté hmyzom. Listy sa postarajú o opuch aj svrbenie. Obklady sa odporúčajú používať pri reume či zápaloch nervov. Ak potrebujete relaxovať, doprajte si relaxačný kúpeľ s odvarom z medovky.

Odporúčame: Nevonia, no lieči! Ktorá bylina odstráni poruchy trávenia a odpudí hmyz?

Medovka je nenáročná bylina

Zdroj: Shutterstock®

Vypestujte a usušte

Pestovanie medovky nie je nijako náročné. Po zasadení v podstate len čakáte, kým vám bylina vyrastie. Jediné, čo musíte vedieť je, že jej korienky potrebujú aspoň 20 až 30 cm priestoru, preto pri sadení zvoľte väčší črepník. Rozmnožovanie taktiež nie je komplikované. Oddelené trsy aspoň dvojročných medoviek opätovne zasaďte do vhodnej pôdy. Pestovať ju takto môžete napríklad na balkóne.

Jej listy sa zbierajú na začiatku kvitnutia, najlepšie za slnečného a suchého počasia. V opačnom prípade môžu stratiť nielen svoju krásnu citrónovú vôňu, ale aj veľa účinných látok. Zber je možný aj niekoľkokrát ročne. Medovku ideálne sušte v mierne vetranom prostredí.

Odporúčame: Ako dať zbohom pigmentovým škvrnám? Jednoducho a rýchlo!

Pripravte si medovkový čaj alebo limonádu

Zdroj: Shutterstock®

V zime čaj, v lete limonáda

Nakoniec máme pre vás dva úžasné recepty, ktoré rozhodne treba vyskúšať. Pripravte si uvoľňujúci a upokojujúci čaj, ktorý má na organizmus spomínané pozitívne účinky. Dve lyžičky sušenej medovky zalejte 2,5 deci vriacej vody. Čaj sa lúhuje okolo desať minút. Neprekračujte dennú dávku, povolené sú 2 až 3 šálky.

Ak sú práve teplé letné dni a na čaj nemáte chuť, vyskúšajte miesto neho osviežujúcu medovkovú limonádu. Budete potrebovať jeden liter vody, polovicu limetky a jeden hrnček listov medovky. Najskôr listy rozmixujte v pol litre vody spolu s limetkovou šťavou a následne sceďte. Dolejte zvyšnú vodu a môžete si pochutnať na lahodnej a hlavne zdravej limonáde.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní